Publicat el 25 de juliol de 2022

Comparteix a:

L’ESMUC participa en la segona edició de Musethica a Barcelona

Cocnert Musethica A Lesmuc 1 1
Projecte Musethica i Concert Obert

Del 10 al 17 de setembre. Diferents espais.
El concert del dia 17 de setembre a la Sala 4 Alicia de Larrocha (12 h) serà d’accés lliure amb reserva prèvia (pròximament).

El projecte Musethica combina l’excel·lència musical i el compromís social de la música

L’ESMUC col·labora del 10 al 17 de setembre a les sessions de la segona edició de Musethica amb Jonathan Brown i Erica Wise, professorat de l’escola. A més de les diferents propostes i actuacions als centres cívics de Barcelona, el dissabte 17 de setembre, a la Sala 4 Alicia de Larrocha ESMUC, a les 12 hores, tindrà lloc un concert obert del Lazarus String Quartet i Erica Wise. Les sessions Musethica combinen excel·lència musical i el compromís social en forma de concerts socials, assaigs oberts i treball acadèmic. El projecte també col·labora amb la II Biennal Internacional de Quartets de Barcelona que tindrà lloc a L’Auditori del 17 al 20 de setembre.

De la mà de Jonathan Brown (viola del Quartet Casals) i Erica Wise (violoncel del Dalia Quartet), tots dos treballaran intensament en el transcurs d’una setmana amb els membres del Lazarus String Quartet ( Mayumi Kanagawa i Marcus Bäckerud, violins; Albin Uusijärvi, viola, i Alice Gott, violoncel) en la preparació d’un programa format pel Quartet de corda en Si bemoll major Op. 50, núm. 1, de Joseph Haydn, i el Quintet de corda, D.956, de Franz Schubert.
 
Les sessions Musethica tenen dos àmbits. El primer ofereix unes classes pedagògic-acadèmiques a les quals s’hi podrà assistir en estar concebudes com a classes obertes al conjunt de la comunitat ESMUC, i que se celebraran a la Sala de Cor de l’escola. El segon consisteix en la celebració de concerts diaris matinals de caràcter social que tindran lloc del 12 al 16 de setembre als següents centres: Fundació Els tres Turons, Fundació ASPACE Catalunya, Escola Montbaig (Sant Boi de Llobregat), Residències La Mallola i Félix Llobet d’Esplugues de Llobregat i la Fundació Servei Solidari). 

El concert final d’aquest projecte tindrà lloc el dissabte 17 de setembre, a les 12 hores, a la Sala 4 Alicia de Larrocha. Pròximament es farà públic l’enllaç de reserva prèvia (concert gratuït).

El projecte
 
Musethica és una organització no-governamental que té entre els seus principals objectius la combinació de la màxima exigència musical amb el compromís social i que té associacions a Alemanya, Israel, Suècia, Saragossa i col·labora amb Àustria, Xina, França, Holanda, Finlàndia, Noruega, Polònia i Lituània. També s’han realitzat més de 2.700 concerts que han comptat amb una audiència de prop de 130.000 persones. Al llarg d’aquests anys, diferent alumnat i projectes musicals de la mateixa ESMUC han participat a Musethica, com ara Laura Peribáñez, Joan Rochet, Keybart Ensemble o el Cosmos Quartet.
 
L’associació introdueix un nou concepte i enfocament per a la formació superior en la interpretació de música clàssica. A través del programa de Musethica, les i els joves músics seleccionats per la seva excel·lència, tenen l’oportunitat de realitzar concerts amb regularitat com a part del seu programa educatiu. Els concerts es fan en la seva majoria per a audiències que no acudeixen habitualment a les sales de concerts i tenen lloc en diferents llocs de la comunitat local com a hospitals, centres d’educació especial, albergs socials, col·legis, refugis, guarderies, centres psiquiàtrics, presons, centres per a persones amb discapacitat, centres d’immigració, empreses socials o residències d’ancians. Un número relativament petit dels concerts es duu a terme en sales tradicionals. Cada estudiant és tutelat per professors de prestigi internacional que, a més, d’impartir les classes, participen en els concerts juntament amb els alumnes.
 
Musethica es crea a la ciutat de Saragossa en 2012 tenint com cofundadors al violista Avri Leviten i la professora Carmen Marcuello. Després de més de 1700 concerts en 8 països, Musethica ha comprovat els beneficis d’aquest model educatiu en els músics i en la societat. El benefici ha estat mutu: Els joves músics milloren considerablement les seves capacitats interpretatives i desenvolupen una nova manera de comprendre la música i el seu rol com a músics professionals en la societat i, al mateix temps, es dona l’oportunitat d’assistir a concerts i de rebre els beneficis de la música a persones que d’una altra manera no tindrien l’oportunitat d’això.
 
Els joves músics són seleccionats a través d’audicions i entrevistes amb el jurat internacional de Musethica. Ells treballen i estudien el repertori que interpretaran en els concerts juntament amb altres músics de gran prestigi i trajectòria professional, els qui, sovint, toquen amb ells en els concerts.
 

Biennal de Quartets

Del 17 al 20 de setembre, L’Auditori de Barcelona arrencarà la temporada 20_21 amb la primera Biennal Internacional de Quartets. Durant quatre dies sonaran 20 obres per a quartet de corda en 8 concerts, en horari matinal i vespertí, a càrrec de 7 quartets encapçalats pel Quartet Casals, a qui acompanyaran altres formacions tant consagrades com emergents: els Quartets Marmen, Diotima, Cosmos, Artemis, Dalia i Modigliani, on participen diferents estudiants de l’ESMUC. Aquesta és una iniciativa del Quartet Casals cocomissariada amb L’Auditori de Barcelona i amb el patrocini del Departament de Cultura i de la Diputació de Barcelona.

 
Més informació:

Musethica
Erica Wise
Jonathan Brown