Publicat el 25 de juliol de 2022

Comparteix a:

L’ESMUC participa en la segona edició de Musethica

Musethica Web
Projecte Musethica i Concert Obert

Del 10 al 17 de setembre. Diferents espais.
El concert del dia 17 de setembre a la Sala 4 Alicia de Larrocha (12 h) serà d’accés lliure amb reserva prèvia.

El projecte Musethica combina l’excel·lència musical i el compromís social de la música

L’ESMUC col·labora del 10 al 17 de setembre a les sessions de la segona edició de Musethica amb Jonathan Brown i Erica Wise, professorat de l’escola. A més de les propostes i actuacions a diferents espais de Barcelona, el dissabte 17 de setembre, a la Sala 4 Alicia de Larrocha ESMUC, a les 12 hores, tindrà lloc un concert obert del Lazarus String Quartet i Erica Wise. Les sessions Musethica combinen excel·lència musical i el compromís social en forma de concerts socials, assaigs oberts i treball acadèmic. El projecte també col·labora amb la II Biennal Internacional de Quartets de Barcelona que tindrà lloc a L’Auditori del 14 al 18 de setembre.

De la mà de Jonathan Brown (viola del Quartet Casals) i Erica Wise (violoncel del Dalia Quartet), tots dos treballaran intensament en el transcurs d’una setmana amb els membres del Lazarus String Quartet ( Mayumi Kanagawa i Marcus Bäckerud, violins; Albin Uusijärvi, viola, i Alice Gott, violoncel) en la preparació d’un programa format pel Quartet de corda en Si bemoll major Op. 50, núm. 1, de Joseph Haydn, i el Quintet de corda, D.956, de Franz Schubert.
 
Les sessions Musethica tenen dos àmbits. El primer ofereix unes classes pedagògic-acadèmiques a les quals s’hi podrà assistir en estar concebudes com a classes obertes al conjunt de la comunitat ESMUC, i que se celebraran a la Sala de Cor de l’escola. El segon consisteix en la celebració de concerts diaris matinals de caràcter social que tindran lloc del 12 al 16 de setembre als següents centres: Fundació Els tres Turons, Fundació ASPACE Catalunya, Escola Montbaig (Sant Boi de Llobregat), Residències La Mallola i Félix Llobet d’Esplugues de Llobregat i la Fundació Servei Solidari). 

El concert final d’aquest projecte tindrà lloc el dissabte 17 de setembre, a les 12 hores, a la Sala 4 Alicia de Larrocha. Accés lliure amb reserva prèvia.

El projecte
 
Musethica és una organització no-governamental que té entre els seus principals objectius la combinació de la màxima exigència musical amb el compromís social i que té associacions a Alemanya, Israel, Suècia, Saragossa i col·labora amb Àustria, Xina, França, Holanda, Finlàndia, Noruega, Polònia i Lituània. També s’han realitzat més de 2.400 concerts que han comptat amb una audiència de prop de 130.000 persones. Al llarg d’aquests anys, diferent alumnat i projectes musicals de la mateixa ESMUC han participat a Musethica, com ara Laura Peribáñez, Joan Rochet, Keybart Ensemble o el Cosmos Quartet.
 
L’associació introdueix un nou concepte i enfocament per a la formació superior en la interpretació de música clàssica. A través del programa de Musethica, les i els joves músics seleccionats per la seva excel·lència, tenen l’oportunitat de realitzar concerts amb regularitat com a part del seu programa educatiu. Els concerts es fan en la seva majoria per a audiències que no acudeixen habitualment a les sales de concerts i tenen lloc en diferents llocs de la comunitat local com a hospitals, centres d’educació especial, albergs socials, col·legis, refugis, guarderies, centres psiquiàtrics, presons, centres per a persones amb discapacitat, centres d’immigració, empreses socials o residències d’ancians. Un número relativament petit dels concerts es duu a terme en sales tradicionals. Cada estudiant és tutelat per professorat de prestigi internacional que, a més, d’impartir les classes, participen en els concerts juntament amb els alumnes.
 
Musethica es crea a la ciutat de Saragossa en 2012 tenint com cofundadors al violista Avri Leviten i la professora Carmen Marcuello. Després de més de 2.400 concerts en 12 països, Musethica ha comprovat els beneficis d’aquest model educatiu en els músics i en la societat. El benefici ha estat mutu: els joves músics milloren considerablement les seves capacitats interpretatives i desenvolupen una nova manera de comprendre la música i el seu rol com a músics professionals en la societat i, al mateix temps, es dona l’oportunitat d’assistir a concerts i de rebre els beneficis de la música a persones que d’una altra manera no tindrien l’oportunitat d’això.
 
Els joves músics són seleccionats a través d’audicions i entrevistes amb el jurat internacional de Musethica. Ells treballen i estudien el repertori que interpretaran en els concerts juntament amb altres músics de gran prestigi i trajectòria professional, els qui, sovint, toquen amb ells en els concerts.
 

Biennal de Quartets

Del 14 al18 de setembre, L’Auditori de Barcelona arrencarà la temporada 22/23 amb la Biennal Internacional de Quartets. Cocomissariada amb el Quartet Casals i amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Biennal reivindica la importància del quartet de corda, una de les formacions musicals més apreciades pel públic.

L’Auditori es convertirà en un punt de trobada de destacades formacions nacionals i internacionals: el Quatuor Ébène, el Jerusalem Quartet, el Cosmos Quartet, el Quartet Atenea, l’Aris Quartett, el Belcea Quartet, el Quartetto Maurice, el Jack Quartet i el Cuarteto Quiroga.


 
Més informació:

Musethica
Erica Wise
Jonathan Brown


Amb la col·laboració de:

Quartet Casals
Musethica
Lauditori Negro