Publicat el 16 de setembre de 2024

Comparteix a:

Sisena edició del projecte Musethica a l’ESMUC amb el Quartet Vivancos

Musethica 2023

Concert a un centre social de Barcelona el curs passat.

Un cop més i ja en van sis, l’Escola Superior de Música de Catalunya acull una nova edició del projecte Musethica, un projecte que va néixer amb l’objectiu de combinar la màxima exigència musical amb el compromís social, impulsat inicialment pel professor de viola de l’ESMUC, Jonathan Brown. En aquesta sisena edició, és Avri Levitan, professor de viola, qui coordinarà els joves músics del Quartet Vivancos. Els concerts als centres socials tindran lloc del 14 al 17 d’octubre i el concert obert al públic serà el divendres 18 d’octubre, a les 19 hores, a la Sala d’Orquestra de l’ESMUC. Accés lliure.

  • Divendres 18 d’octubre. (Concert final Musethica)

  • 19:00 hores

  • Sala d’Orquestra de l’ESMUC. Accés lliure i aforament limitat.


Els concerts socials que formen part de Musethica són assajos oberts i treball acadèmic amb el públic que es fan al llarg de la setmana prèvia al concert final. L’objectiu d’aquests concerts és divulgar la música clàssica de qualitat, de portar-la a àmbits socials que per diferents raons no tenen un fàcil accés a aquesta especialitat musical. Els centres on es desenvoluparan aquests concerts en aquesta edició són: Escola Josep Janés, de L’Hospitalet de Llobregat, la Fundació El Llindar, de Cornellà de Llobregat, el Taller Sant Camil Centre Ocupacional de la Fundació de la Santa Creu, el Centre Fundació Uszheimer, la Fundació Pare Manel i l’Escola d’educació Especial Esclat, de Barcelona.

El projecte i el concert final a l’ESMUC, com ja acostuma a ser tradicional, compta amb la participació de quatre joves instrumentistes. En aquesta ocasió els participants són els membres del Quartet Vivancos, graduats de l’ESMUC i Avri Levitan és el responsable de coordinar les seves interpretacions. El Quartet Vivancos són: Jordi Prim, violí; Biel Ricart, violí; Estela Megías, viola; Quim Tejedor, violoncel.

Musethica, el projecte

Musethica és una associació d’utilitat pública que busca canviar el significat de ser músics excel·lents per a la societat, introduint un nou concepte i enfocament en la formació superior de la interpretació de música clàssica.

El concepte de Musethica, pioner a escala mundial, és incentivar l’intercanvi cultural i crear una societat més oberta, portant la música clàssica més enllà dels seus tradicionals escenaris per a compartir-la amb tots els públics i oferint l’oportunitat de realitzar concerts amb regularitat a joves i excel·lents artistes internacionals, com a part de la seva carrera artística.

Musethica es va impulsar el 2012 a Espanya, a la ciutat de Saragossa, de la mà dels seus cofundadors, el violista Avri Levitan i la professora Carmen Marcuello. Des de llavors, s’ha expandit internacionalment amb seus a Alemanya, Israel i Suècia i col·labora amb altres països com Àustria, la Xina, Franca, Finlàndia, Holanda, Polònia, Noruega i Lituània.

Després de més de 3000 concerts i la satisfacció de més de 125.000 espectadors, la conclusió és clara: el benefici d’aquest model educatiu en els músics i en la societat ha estat mutu: els joves músics milloren considerablement i desenvolupen una nova manera de comprendre la música i el seu rol com a professionals en la societat i, al mateix temps, es dona l’oportunitat d’assistir a concerts i de rebre els beneficis de la música clàssica a persones que d’una altra manera no tindrien l’oportunitat.

Programa Concert Musethica, 18 d’octubre
Programa

Quartettsatz, D 703, F. Schubert.

Quartet núm. 11 en fa menor, op. 95, L. v. Beethoven.
    1. Allegro con brio.
    2. Allegretto ma non troppo.
    3. Allegro assai vivace ma serioso.
    4. Larghetto espressivo — Allegretto agitato — Allegro.

Quintet de corda núm. 2 en sol major, Op. 111, J. Brahms.
     1. Allegro non troppo, ma con brio.
     2. Adagio.
     3. Un poco Allegretto.
     4. Vivace ma non troppo presto.

Sessions Musethica a centres socials i músics participants
Calendari

Dilluns 14.10.2024. Escola Josep Janés, l’Hospitalet de Llobregat.

Dimarts 15.10.2024. Fundació El Llindar, Cornellà de Llobregat.

Dimecres 16.10.2024. Taller Sant Camil Centro ocupacional de la Fundació de la Santa Cruz Grup. Barcelona.

Dijous 17.10.2024. Centro Fundació Uszheimer Fundació Pare Manel. Barcelona.

Divendres 18.10.2024. Escola d’educació Especial Esclat. Barcelona 

Avri Levitan

Al llarg de la seva carrera musical, Levitan ha actuat als més prestigiosos escenaris internacionals com la Filharmònica de Berlín, la Sala Filharmònica Nacional de Varsòvia, el Centre de les Arts de Seül, la Sala de Concerts de la Ciutat Prohibida de Pequín o l’Auditori Nacional de Madrid, entre altres. Ha actuat a festivals de música de tot el món, com el Ravinia Music Festival de Chicago, el Schleswig-Holstein Musik Festival o el Seoul International Music Festival de Corea, entre molts altres.

Més enllà del seu paper com a intèrpret, Avri Levitan s’ha dedicat a formar a la pròxima generació de músics des dels 25 anys, quan es va convertir en professor de viola i música de cambra. El 2008, va assumir el càrrec de professor i director Musical del programa de corda en el CIEC La Rioja, a Espanya, i de 2010 a 2018, va ocupar el càrrec de professor de viola i Música de Cambra en el Conservatori Superior de Música d’Aragó (CSMA).

Levitan ha dirigit classes magistrals en la Universitat de Música i Arts Escèniques de Viena (mdw), on és professor des de 2019, el Royal College of Music de Londres, l’Acadèmia Noruega de Música d’Oslo, el Conservatori Central de Música de Pequín, la Universitat de Música Chopin de Varsòvia i el Royal College of Music d’Estocolm, entre altres.

Al llarg de la seva carrera docent, Avri Leviten va concebre un concepte pioner destinat a revolucionar l’educació musical de les futures generacions de músics. Musethica, una organització fundada per Levitan en 2012 a Saragossa (Espanya), s’esforça per integrar encara més la pràctica concertística en l’educació musical.

Avri Levitan
Avri Levitan.
Quartet Vivancos

El Quartet Vivancos són Jordi Prim, violí; Biel Ricart, violí; Estela Megías, viola; Quim Tejedor, violoncel. És una formació jove que va sorgir a l’Escola Superior de Música de Catalunya el 2019, sota la direcció del reconegut Quartet Casals, que els va atorgar una matrícula d’Honor per a tancar amb èxit la seva etapa a l’ESMUC. Amb una destacada formació, han rebut classes magistrals de membres d’importants agrupacions com el Alban Berg Quartet, el Quartet Modigliani, el Quartet Cosmos, el Kronos Quartet, l’Artemis Quartet, i han compartit experiències amb destacats músics com a Sol Gabetta i Gaultier Capuçon, entre altres.

El reconeixement de les Joventuts Musicals d’Alemanya els ha permès participar en diverses ocasions en el prestigiós curs de Weikersheim, destinat a quartets de corda i altres formacions cambrístiques. A més, han estat seleccionats com un dels quatre grups per a les Jornades Professionals per a Formacions de Cambra, organitzades pel Institut Ramon Llull, el Quartet Casals i el ICEC. També, des d’enguany, formen part d’un conveni amb l’ESMUC com a grup de cambra col·laborador i del projecte de Musethica.

El 2019, van protagonitzar el seu primer gran esdeveniment inaugurant, juntament amb el Kronos Quartet, el Festival del Grec. A l’estiu de 2021, van ser convidats al prestigiós Festival Internacional Pau Casals de Prades, actuant com a quartet i formant part de l’orquestra del festival. El seu retorn al Festival per a l’estiu de 2024 demostra la continuïtat del seu èxit. Malgrat la seva joventut, el quartet ja ha actuat en importants sales i festivals, destacant L’Auditori de Barcelona, el Palau de la Música de València, l’Auditori de la Fundació Juan March de Madrid, l’Auditori de Burgos, l’Auditori de Pontevedra, el Festival Schubertiada i el Festival de Porta Ferrada, on van formar part del cartell en l’estiu de 2023, entre altres.

Són guanyadors de diversos concursos, com el 1r premi en la tercera edició del Concurs Amics de Cambra Romànica d’Andorra, el 3r premi en el concurs de música de cambra Antón García Abril o el 3r premi en el concurs Josep Mirabents i Magrans. Han estrenat i gravat una obra del compositor Bernat Vivancos, dedicada al mateix quartet, la qual ha estat emesa per l’emissora Catalunya Música.

A més de la seva trajectòria com a quartet, són fundadors i caps de corda de la Camerata de Música Catalana, una orquestra dedicada a la divulgació d’obres de compositors catalans, consolidant així la seva influència en el panorama musical.

Quartet Vivancos
Quartet Vivancos.
Més informació

Accés lliure al concert del 18 de febrer. Aforament limitat a la capacitat de la sala.

Concert Musethica | Febrer 2024 | ESMUC.