Publicat el 30 de gener de 2024

Comparteix a:

Cinquena edició del projecte Musethica a l’ESMUC

Musethica

Musethica.

Comença l’any 2024 amb una nova edició del projecte Musethica, una iniciativa que combina la màxima exigència musical amb el compromís social, i que impulsa el professor de viola de l’ESMUC, i membre del Quartet Casals, Jonathan Brown. En aquesta cinquena edició, l’Escola acollirà el concert final de Musethica el dissabte 17 de febrer, a les 18 h, a la Sala 4 Alícia de Larrocha. L’accés és lliure amb reserva prèvia. A més d’aquesta proposta, el projecte també desenvolupa una sèrie de concerts socials, assaigs oberts i treball acadèmic que es fan al llarg de la setmana prèvia, del 12 al 16 de febrer, a diferents escoles, hospitals, i entitats socials.

  • Dissabte 17 de febrer. 18 h.

  • 18:00 hores

  • Sala 4 Alícia de Larrocha ESMUC. Accés lliure amb reserva prèvia.


Els concerts de Musethica tenen la voluntat de divulgar la música clàssica de qualitat, de portar-la a àmbits socials que per diferents raons no tenen un fàcil accés a aquesta especialitat musical. Els centres on es desenvoluparan aquests concerts són: Residència Fèlix Llobet i Residència La Mallola, d’Esplugues de Llobregat, Pre-Tallers Sant Josep, el Taller Ocupacional Ariadna, l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, I l’Escola d’Educació Especial ASPACE de Barcelona, I L’Escola Charlie Rivel de L’Hospitalet de Llobregat.

El projecte i el concert final a l’ESMUC, com ja acostuma a ser tradicional, compta amb la participació de quatre joves instrumentistes. En aquesta ocasió són la professora i violinista Meesun Honk Coleman, coordina les interpretacions de Constant Clermont, violí; Eliezer Rengifo, viola; Annabel Hauk, violoncel i Magdalena Lipska, clarinet. Els músics interpretaran dues obres, el Quintet de clarinet en si major, Op. 119, de Johanna Senfter i el Quintet de clarinet en si menor, Op. 115, de Johannes Brahms. El concert compta també amb la col·laboració de la Fundació Naccari Ravà.

La iniciativa Musethica

Musethica és una associació d’utilitat pública que busca canviar el significat de ser músics excel·lents per a la societat, introduint un nou concepte i enfocament en la formació superior de la interpretació de música clàssica.

El concepte de Musethica, pioner a escala mundial, és incentivar l’intercanvi cultural i crear una societat més oberta, portant la música clàssica més enllà dels seus tradicionals escenaris per a compartir-la amb tots els públics i oferint l’oportunitat de realitzar concerts amb regularitat a joves i excel·lents artistes internacionals, com a part de la seva carrera artística. Musethica es va impulsar en 2012 a Espanya, a la ciutat de Saragossa, de la mà dels seus cofundadors, el violista Avri Leviten i la professora Carmen Marcuello. Des de llavors, s’ha expandit internacionalment amb seus a Alemanya, Israel i Suècia i col·labora amb altres països com Àustria, la Xina, Franca, Finlàndia, Holanda, Polònia, Noruega i Lituània.

Després de més de 3000 concerts i la satisfacció de més de 125.000 espectadors, la conclusió és clara: el benefici d’aquest model educatiu en els músics i en la societat ha estat mutu: els joves músics milloren considerablement i desenvolupen una nova manera de comprendre la música i el seu rol com a professionals en la societat i, al mateix temps, es dona l’oportunitat d’assistir a concerts i de rebre els beneficis de la música clàssica a persones que d’una altra manera no tindrien l’oportunitat.

Programa Concert Musethica, 17 de febrer
Programa

Quintet de Clarinet en si major, Op. 119, Johanna Senfter
MunterLangsamLustig, nicht schnell

Quintet de Clarinet en si menor, Op.115, Johannes Brahms
AllegroAdagioAndantinoCon moto

Sessions Musethica a centres socials, del 12 al 16 de febrer
Calendari

Dilluns 12.02.2024
10:30 Residència Felix Llobet, Esplugues de Llobregat. Carrer del Raval de Sant Mateu, 46-48, Esplugues de Llobregat.
12:00 Residència La Mallola, Esplugues de Llobregat. Avinguda d’Isidre Martí, 17, Esplugues de Llobregat.

Dimarts 13.02.2024
10:00  Pre-Tallers Sant Josep (discapacitat intel·lectual). Tenor Massini, 67. Barcelona.
11:30  Taller Ocupacional Ariadna (discapacitat intel·lectual). Carrer de Felipe de Paz, 17. Barcelona.

Dimecres 14.02.2024
14:00 Hospital Universitari Vall d’Hebron (UCI)
15:00 Hospital Universitari Vall d’Hebron (UCI). Pg. de la Vall d’Hebron, 119. Barcelona.

Dijous 15.02.2024
10:00 i 11:30 Escola Charlie Rivel, L’Hospitalet de Llobregat (pertanyents a EMMCA). Carrer de Llançà, 20, L’Hospitalet de Llobregat.

Divendres 16.02.2024
10:00 i 11:30  Escola d’educació Especial ASPACE, grup 1 i 2. C. dels Tres Pins, 35. Barcelona.
  
Per assistir als concerts als centres socials cal reservar entrada a través del correu electrònic nievesarilla@musethica.org.
 

Músics participants

Professora: Mesun Hong Coleman, violí
 
Filla d’immigrants coreans, és natural de Carolina del Sud. El 2001 va ser a Berlín com a becària Fulbright per a estudiar amb Thomas Brandis i ha romàs a Europa des de llavors. És una apassionada educadora, música de cambra i directora d’orquestra. Professora de violí i música de cambra en la Universitat Bruckner de Linz, així com professora convidada de violí en el Mozarteum de Salzburg, és també concertino de l’Acadèmia de Cambra de Potsdam i de la Filharmònica Haydn i membre de la Camerata de Berna, on a més és directora convidada i solista habitual.

Molt sol·licitada com a directora convidada, dirigeix regularment les Orquestres de Cambra Mahler, de Stuttgart, de Múnic, d’Escòcia i de Basilea, entre altres. Ha actuat en els festivals de música de Salzburg, Gstaad, Llucana, Edimburg, Aldeburgh, Schleswig Holstein, Ojai, Marlboro i Rheingau, així com en sales de renom com el Carnegie Hall, el Wigmore Hall, el Suntory Hall de Tòquio, el Musikverein de Viena, el Centre Nacional de les Arts Escèniques de Pequín i la Philharmonie de Berlín. Toca un violí Matteo Goffriller de 1700.

 
Constant Clermont, violí
 
Violinista francès que estudia actualment en el CNSM de París amb Olivier Charlier i de manera privada amb Julien Szulman. Anteriorment, ha estudiat a Cleveland amb la professora Isabel Trautwein i va ser concertino associat de l’Orquestra Juvenil de l’Orquestra de Cleveland. El 2020 va fundar el Quatuor Mirages amb el qual va participar en l’Acadèmia del Festival de Verbier i l’Acadèmia d’Aix en Provence. Ha estudiat amb professors com Pierre Colombet, Mathieu Herzog, Gábor Takács-Nagy, i membres dels quartets Belcea, Berg i Modigliani.
 
Ha actuat en Festivals/Organitzacions com el Festival donis Arcs, Vox Musica, Els Concerts de Poches, La Chaise Dieu al costat de David Grimal, Augustin Dumay, Michel Dalberto, Pierre Fouchenneret, Yann Dubost, Xavier Gagnepain etc. També li agrada tocar en orquestres i ha tingut l’oportunitat d’actuar en la Orchestre de l’Opéra de Paris, Orchestre Consuelo, Orchestre donis Pays de la Loire, Ensemble Appassionato sota la batuta de Eun Sun Kim, Matthias Pintscher, Louis Langrée, Victor-Julien Laferrière. A més de tocar el violí, Constant està aprenent direcció d’orquestra amb Mathieu Herzog.

 
Eliezer Rengifo, viola

Músic format en el Sistema Nacional d’Orquestres de Veneçuela, ha estudiat en el conservatori de música Simón Bolívar i a l’escola de música Mozarteun Caracas. Va formar part de la Simfònica Juvenil Ezequiel Zamora de la qual va ser primera viola per més de 6 anys, de l’Orquestra Simfònica Teresa Carreño i de l’Orquestra Simfònica de Trujillo (el Perú) durant 4 anys. Va participar en la gira d’Europa 2014 amb l’Orquestra Simfònica Juvenil de Caracas. Des del 2019 ha participat 3 vegades consecutives en el Festival de Música de Santa Catarina al Brasil i en el festival de música de Cervera.

Actualment, està cursant el grau superior de viola en la Fundació Conservatori Liceu i el grau superior de violí a l’Escola Superior de Música de Catalunya.
 

Annabel Hauk, violoncel

Va néixer a Frankfurt, Alemanya. El 2021 es va graduar en el New England Conservatory de Boston i ara continua els seus estudis amb un màster en el Mozarteum de Salzburg amb el professor Giovanni Gnocchi. Recentment, va ser seleccionada com Classic FM Rising Star 2023 Ha estat convidada a actuar en festivals com el Rheingau-Musikfestival, el Schleswig-Holstein Musik Festival o el Rising Stars Sèries del Pyeong Chang Music Festival, entre altres. Ha ofert recitals en sales com la Neue Galerie de Nova York, el Jordan Hall de Boston, la Beethoven Haus de Bonn i el Conservatori de Izmir. Com a solista, ha tocat amb orquestres com l’Orquestra Simfònica de Heidelberg, la Filharmònica  de  Baden  Badeno  o  l’Orquestra Filharmònica  de  Trèveris.
 
El  2019,  Annabel  va guanyar una medalla de plata en l’IV Concurs Internacional de Música de Manhattan i el 2020 va rebre un violoncel de “G.B. Grancino, Milà 169” com a préstec del fons d’instruments de la Deutsche Stiftung Musikleben.
 

Magdalena Lipska, clarinet

Va néixer en Jelenia Góra (Polònia). Va estudiar en l’Acadèmia de Música Karol Szymanowski de Katowice (Polònia) i en La Universitat de Música de Saarbrücken i Nuremberg (Alemanya). Des de 2022 és professora de l’acadèmia orquestral de NFM Wrocław a Polònia (Fòrum Nacional de Música) i col·labora amb la Würth Philharmoniker a Alemanya. En l’estiu de 2022 va ser artista convidada en el Festival de Saarburg.

Al llarg dels anys ha guanyat nombrosos concursos com Mozart Verein de Música de Cambra de la Hochschule für Musik Nürnberg, Silverstein Global Clarinet Competition; Pro Bohèmia en Ostrava 2018 (República Txeca); el Concurs Internacional Emona a Ljubljana 2018 (Eslovènia); o el Concurs Internacional de Música Svirel en Nova Gorica (Eslovènia), (I premi), entre molts altres.

Ha assistit a classes magistrals amb destacats músics polonesos i internacionals com Sharon Kam, Charles Neidich, Chen Halevi, Karel Dohnal, Gabor Varga, Florent Heau o Jean-Marc Fessard, entre altres.

Més informació

Accés lliure amb reserva prèvia d’entrades.

Concert Musethica | Octubre 2023 | ESMUC.