Publicat el 7 d'octubre de 2024

Comparteix a:

L’ESMUC organitza The Art of Practicing, el primer seminari del projecte Europeu 1000+ Concerts que vol transformar l’educació musical superior a través de la inclusió social

1000+ Concerts, vol transformar l’educació musical superior a Europa promovent una visió socialment compromesa amb l’ensenyament musical.

The art o practicing, desenvolupat i coordinat per l’ESMUC s’ofereix a joves músics en el marc de la sisena edició de Musethica, que tindrà lloc del 14 al 18 d’octubre a l’Escola. En aquesta edició se celebrarà un total de 10 concerts a centres socials de l’àrea metropolitana de Barcelona amb la participació d’Avri Levitan i els joves músics graduats a l’ESMUC del Quartet Vivancos.

El 18 d’octubre, a les 19 h, se celebrarà un concert obert al públic en la Sala d’Orquestra de l’ESMUC, amb accés lliure fins a completar l’aforament.

Musethica concert Servei Solidari

Concert Musethica a un centre social.

L’Escola superior de Música de Catalunya organitza aquest primer seminari The Art of Practicing (L’art de la pràctica) dins la sisena edició de Musethica. Les dues entitats formen part, a la vegada del projecte europeu 1000+ Concerts: Innovant en educació musical superior a través de la inclusió social.  El seminari serà impartit pel violista i cofundador de Musethica, Avri Levitan. En el transcurs del seminari s’abordaran temes relacionats amb la pràctica individual i la preparació eficaç de concerts. L’ESMUC forma part d’aquest projecte europeu com a partner i és organitzador d’aquest primer seminari, que tindrà una periodicitat anual.

El seminari, d’accés lliure, amb reserva prèvia, se celebrarà el dijous 17 d’octubre, de 18 a 20 h, a la Sala d’Orquestra de l’ESMUC. Levitan, professor de viola, també coordinarà els joves músics del Quartet Vivancos que participen en els concerts que es realitzen als centres socials del 14 al 18 d’octubre i al concert final obert al públic el divendres 18 d’octubre, a les 19 hores, a la Sala d’Orquestra de l’ESMUC.


1000+ Concerts: educació musical superior i inclusió social

El projecte europeu 1000+ pretén desenvolupar i transformar l’educació musical superior a Europa promovent una visió socialment compromesa de l’ensenyament de la música clàssica i es basa en l’innovador programa Musethica, que porta els estudiants de música i els seus tutors a institucions socials perquè toquin per a tots els públics.

Entre les 10 organitzacions europees que participen en aquest projecte es troben escoles i conservatoris de música, orquestres, festivals i associacions musicals, com ara la Universitat Fur Musik und Darstellen de Kunst Wien (mdw), la Simfònica de Varsòvia, l’Institut Politècnic do Porto (ESMAE), Musethica Espanya, Musethica Alemanya i Musethica Suècia, entre d’altres. Les diferents institucions uneixen forces amb més de 120 institucions socials, com ara hospitals, residències de gent gran, presons, escoles d’educació especial, institucions psiquiàtriques i centres comunitaris per oferir més de mil concerts gratuïts a grups exclosos de difícil accés a les sales de concerts tradicionals.

El resultat d’aquest projecte multidireccional de participació del públic és un prestigiós programa de formació en què es forma una nova generació d’artistes, desenvolupant una comprensió més profunda del seu paper com a músics a la societat.

En preparar-se per interpretar un programa intensiu de dotze concerts durant una setmana, els artistes aprenen a ser millors músics, facilitant-los la interpretació, confiant i escoltant el seu públic i comunicant-se amb un ampli ventall de persones.

El projecte també contempla que hi ha un nombròs públic que no consumeix música clàssica i que se’l pot atreure perquè sigui actiu.

Musethica, el projecte

Musethica és una associació d’utilitat pública que busca canviar el significat de ser músics excel·lents per a la societat, introduint un nou concepte i enfocament en la formació superior de la interpretació de música clàssica. L’ESMUC col·labora amb Musethica i ara forma part del projecte europeu 1000+ Concerts

El concepte de Musethica, pioner a escala mundial, és incentivar l’intercanvi cultural i crear una societat més oberta, portant la música clàssica més enllà dels seus tradicionals escenaris per a compartir-la amb tots els públics i oferint l’oportunitat de realitzar concerts amb regularitat a joves i excel·lents artistes internacionals, com a part de la seva carrera artística.

Musethica es va impulsar el 2012 a Espanya, a la ciutat de Saragossa, de la mà dels seus cofundadors, el violista Avri Levitan i la professora Carmen Marcuello. Des de llavors, s’ha expandit internacionalment amb seus a Alemanya, Israel i Suècia i col·labora amb altres països com Àustria, la Xina, França, Finlàndia, Holanda, Polònia, Noruega, Lituània i Itàlia.

Després de més de 3700 concerts i la satisfacció de més de 159.000 espectadors, la conclusió és clara: el benefici d’aquest model educatiu en els músics i en la societat ha estat mutu: els joves músics milloren considerablement i desenvolupen una nova manera de comprendre la música i el seu rol com a professionals en la societat i, al mateix temps, es dona l’oportunitat d’assistir a concerts i de rebre els beneficis de la música clàssica a persones que d’una altra manera no tindrien l’oportunitat.

Avri Levitan

Al llarg de la seva carrera docent, Avri Levitan va concebre un concepte pioner destinat a revolucionar l’educació musical de les futures generacions de músics. Musethica, una organització fundada per Levitan en 2012 a Saragossa (Espanya), s’esforça per integrar encara més la pràctica concertística en l’educació musical. L’objectiu global de Musethica és incorporar aquest model als programes de màster de les institucions musicals.

Musethica col·labora amb prestigioses institucions com la Universitat de Música i Arts Escèniques de Viena, l’Acadèmia de Música i Dansa de Jerusalem, l’Escola Superior de Música de Catalunya a Barcelona (ESMUC), el Conservatori Nacional Superior de Música i Dansa de París i el Conservatori Central de Pequín.

Més enllà del seu paper com a intèrpret, Avri Levitan s’ha dedicat a formar a la pròxima generació de músics des dels 25 anys, quan es va convertir en professor de viola i música de cambra. El 2008, va assumir el càrrec de professor i director musical del Programa de corda en el Centre Internacional d’Excelència de la Corda (CIEC) a La Rioja a Espanya, i de 2010 a 2018, va ocupar el càrrec de Professor de Viola i Música de Cambra en el Conservatori Superior de Música d’Aragó (CSMA).

L’impulsor de Musethica, Avri Levitan ha actuat en els més prestigiosos escenaris internacionals com la Filharmònica de Berlín, la Sala Filharmònica Nacional de Varsòvia, el Centre de les Arts de Seül, la Sala de Concerts de la Ciutat Prohibida de Pequín o l’Auditori Nacional de Madrid, entre altres. També ha actuat en importants festivals de música de tot el món, com el Ravinia Music Festival de Chicago, el Schleswig-Holstein Musik Festival o el Seoul International Music Festival de Corea, entre molts altres.

Levitan ha dirigit classes magistrals en la Universitat de Música i Arts Escèniques de Viena (mdw), on és professor des de 2019, el Royal College of Music de Londres, l’Acadèmia Noruega de Música d’Oslo, el Conservatori Central de Música de Pequín, la Universitat de Música Chopin de Varsòvia i el Royal College of Music d’Estocolm, entre altres.

Concerts Musethica a centres socials

– Dilluns 14.10.2024. Escola Josep Janés, l’Hospitalet de Llobregat. Grup 1 i grup 2.
– Dimarts 15.10.2024. Escola Restaurant El Repartidor, Fundació El Llindar, l’Hospitalet  de Llobregat. Grup 1 i grup 2.
– Dimecres 16.10.2024. Taller Sant Camil Centro ocupacional de la Fundació de la Santa Cruz Grup. Grup 1 i grup 2.
– Dijous 17.10.2024. Centro Fundació Uszheimer i Casa de la Costura Comunitària de la Xarxa de Dones Cosidores, de la Fundació Pare Manel.
– Divendres 18.10.2024. Escola d’educació Especial Esclat. Grup 1 i grup 2.

Divendres 18.10.2024. Concert final a la Sala d’Orquestra de l’ESMUC. 19 h. Accés lliure amb aforament limitat a la capacitat de la sala.

Més informació
Logo Claim Positive Rgb
En Co Funded By The Eu Pos

Projecte finançat per la Unió Europea. Les opinions i punts de vista expressats només comprometen als seus autors i no reflecteix necessàriament els de la Unió Europea o els de l’Agència Executiva Europea d’Educació i Cultura (EACEA). Ni la Unió Europea ni la EACEA poden ser considerats responsables d’aquests.