Publicat el 22 de setembre de 2023

Comparteix a:

Quarta edició del projecte Musethica a l’ESMUC

Musethica Esmuc

Concert Musethica a Centres socials.

Aquest nou curs presenta una nova edició del projecte Musethica, una iniciativa que combina la màxima exigència musical amb el compromís social, i que impulsa el professor de viola de l’ESMUC, i membre del Quartet Casals, Jonathan Brown. En aquesta quarta edició, l’Escola acollirà el concert final de Musethica el dissabte 21 d’octubre, a les 18 h, a la Sala 4 Alícia de Larrocha. L’accés és lliure amb reserva prèvia. A més d’aquesta proposta, el projecte també desenvolupa una sèrie de concerts socials, assaigs oberts i treball acadèmic que es fan al llarg de la setmana prèvia, del 16 al 20 d’octubre, a diferents escoles, hospitals, i entitats socials.

  • Concert Musethica. Dissabte 21 d’octubre. 18 h. Sala 4 Alícia de Larrocha.

  • 18:00 hores

  • Sala 4 Alícia de Larrocha ESMUC. Accés lliure amb reserva prèvia.


Aquests concerts tenen la voluntat de divulgar la música clàssica de qualitat, de portar-la a àmbits socials que per diferents raons no tenen un fàcil accés a aquesta especialitat musical. Els centres on es desenvoluparan aquests concerts són: l’Escola Ausiàs March (L’Hospitalet), l’Escola d’educació especial Paideia, el Centre Ocupacional Les Corts, el Centre de Dia de Fundació ACE (Alzheimer Centre Educacional), l’Hospital de Dia de la Fundació ACE, l’Hospital Sant Joan de Déu, Servei Solidari i l’Escola-Taller La Troballa (Fundació Arrels).

El projecte i el concert final a l’ESMUC, com ja acostuma a ser tradicional, compta amb la participació de quatre joves instrumentistes, Andrea García, Hana Mizuta-Spencer (violins), José García i Carlo Lay (violoncel), que interpretaran dues obres, el Quintet de Corda núm. 4 en sol menor K 516, de W. A. Mozart i el Quintet de Corda en fa major op. 88 de J. Brahms. Durant tota la setmana Jonathan Brown treballa intensament amb els joves músics i músiques participants per preparar el programa dels concerts socials i de la proposta final. El concert compta també amb la col·laboració de la Fundació Naccari Ravà.

La iniciativa Musethica

Musethica és una associació d’utilitat pública que busca canviar el significat de ser músics excel·lents per a la societat, introduint un nou concepte i enfocament en la formació superior de la interpretació de música clàssica.

El concepte de Musethica, pioner a escala mundial, és incentivar l’intercanvi cultural i crear una societat més oberta, portant la música clàssica més enllà dels seus tradicionals escenaris per a compartir-la amb tots els públics i oferint l’oportunitat de realitzar concerts amb regularitat a joves i excel·lents artistes internacionals, com a part de la seva carrera artística. Musethica es va impulsar en 2012 a Espanya, a la ciutat de Saragossa, de la mà dels seus cofundadors, el violista Avri Leviten i la professora Carmen Marcuello. Des de llavors, s’ha expandit internacionalment amb seus a Alemanya, Israel i Suècia i col·labora amb altres països com Àustria, la Xina, Franca, Finlàndia, Holanda, Polònia, Noruega i Lituània.

Després de més de 3000 concerts i la satisfacció de més de 125.000 espectadors, la conclusió és clara: el benefici d’aquest model educatiu en els músics i en la societat ha estat mutu: els joves músics milloren considerablement i desenvolupen una nova manera de comprendre la música i el seu rol com a professionals en la societat i, al mateix temps, es dona l’oportunitat d’assistir a concerts i de rebre els beneficis de la música clàssica a persones que d’una altra manera no tindrien l’oportunitat d’això.

Concert Musethica, 21 d’octubre
Programa

Mozart, Quintet de corda núm. 4 en Sol menor, K.516
I. Allegro
II. Menuetto: Allegretto
III. Adagio ma non troppo
IV. Adagio – Allegro

Brams, Quintet de corda en fa major op.88
I. Allegro non troppo ma con brio
II. Grave ed appassionato — Allegretto vivace — Tempo I — Presto — Tempo I
III. Allegro energico — Presto

Sessions Musethica, del 16 al 20 d’octubre. Barcelona
Calendari

Dilluns 16 d’octubre
10.00 Escola Ausiàs March, L’Hospitalet de Llobregat
11.30 Escola Ausiàs March, L’Hospitalet de Llobregat

Dimarts 17 d’octubre
10.00 Escola d’educació especial Paideia
11:30 Centre ocupacional Les Corts

Dimecres 18 d’octubre
11.00 Centre de Dia de Fundació ACE (Alzheimer Centre Educacional)
13.00 Hospital de Dia de Fundació ACE (Alzheimer Centre Educacional)

Dijous 19 d’octubre
Hospital Sant Joan de Déu Barcelona

Dijous 20 d’octubre
10.00 Camins, Fundació Social Escola Pia
11.30 Escola-Taller La Troballa, Fundació Arrels

Músics participants
Jonathan Brown, viola

Des de l’any 2002, forma part del Quartet Casals, amb el qual toca a les sales més importants del món. D’altra banda, Jonathan Brown ha estat convidat per altres agrupacions de cambra, com els quartets Tòquio, Kuss, Zemlinsky, Quiroga i Miró i el Trio Kandinsky. Com a intèrpret compromès amb la música actual, Jonathan és membre fundador de Funktion i ha tocat sovint com a solista amb la BCN216, interpretant obres de Morton Feldman i Luciano Berio.

Jonathan és actualment professor de viola i música de cambra a l’Escola Superior de Música de Barcelona i professor assistent de l’Escola Superior de Música Reina Sofia. És convidat sovint per a fer classes magistrals a Europa i Amèrica.

Jonathan Brown
Jonathan Brown.
Andrea García, violí

Nascuda a Barcelona el 2001, Andrea cursa actualment el Màster d’Interpretació a l’Anton Bruckner Privatuniversität de Linz, Àustria, amb la violinista Susan Meesun Hong Coleman. El 2021 es va graduar a l’ESMUC, on va estudiar amb Helena Satué i Kai Gleusteen, becada per la Fundació Anna Riera durant l’últim curs. Al llarg dels seus estudis superiors va formar part del Quartet Lleva, amb el qual va rebre classes d’Abel Tomàs, Jonathan Brown i Arnau Tomàs (Quartet Casals); també va rebre classes de violí de Lina Tur i de cambra amb Kennedy Moretti.

A causa del seu interès per la música tant orquestral com de cambra, Andrea ha format part de diferents orquestres i festivals. El 2022 va ser membre de l’orquestra del Festival Schleswig-Holstein (Alemanya) i l’estiu de 2023 ha participat a l’orquestra de cambra del Davos Festival (Suïssa). Des del 2020 és membre de la Jove Orquestra Nacional d’Espanya (JONDE) i entre 2016 i 2022 va ser membre de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC). Ha participat al festival d’Alella Músics en Residència 2023, al festival de música contemporània Leicht über Linz i ha participat en dues ocasions en l’acadèmia de la Mahler Chamber Orchestra.

Ha participat en diferents cursos i masterclasses com l’Académie Internationale du Musiqui de Prada de Conflent (França), l’Acadèmia Internacional de Música d’Oviedo (Espanya), la Landesmusikakademie Hessen (Alemanya) o l’Aurora Music Festival (Suècia). Ha rebut classes de violinistes internacionals com Veronika Eberle, Annelie Gahl, Lily Francis, Boris Garlitsky, Gordan Nikolic, Eszter Haffner i Sergey Teslya.

Ha estat premiada en diferents concursos com el King’s Peak International En línia Music Competition, el Danubia Talents Wiener Klassik Competition, el Premi BBVA al Talent Individual, el Concurs de Cordes de Barcelona o el Concurs L’Arjau.

Durant el curs 2023-2024 Andrea toca un violí G.B. Guadagnini cedit per l’Anton Bruckner Privatuniversität.

Andrea Garcia Musethica
Andrea García.
Hana Mizuta-Spencer, violí

Excepcional violinista i música de cambra britànica. Hana actua amb regularitat i ha tocat en llocs tan prestigiosos com LSO St. Lukes, Wigmore Hall, St. Martin in the Fields, St. John’s Smith Square, Kew Music Festival i la Universitat de Cambridge.

Va començar a tocar el violí a l’edat de 7 anys al Departament Júnior de la Royal Academy of Music, on va guanyar els premis de violí John McAslan Júnior, Intermediate i Sènior. Després de llicenciar-se en Història a la University College de Londres, va cursar un màster en Interpretació del Violí a la Guildhall School of Music and Drama amb el professor David Takeno. Va rebre un Concert Recital Diploma en reconeixement del seu excepcional recital final i va continuar els seus estudis com a becària el setembre de 2021. Va ser membre del Pit Perfect Scheme amb la Glyndebourne Touring Orchestra per a la seva gira de tardor de 2021, interpretant l’òpera de Stravinski, The Rake’s Progress, així com dirigint la North London Symphony Orchestra durant la temporada de tardor de 2021. Va ser ambaixadora de la Fundació Benedetti el 2021.

Com a solista, recentment, va interpretar el Concert núm. 4, de Mozart amb la Marxis Sinfonia i Alistair Auld l’abril de 2022. Com a músic de cambra, ha actuat al Festival de Música de Cambra de Lewes, el Festival Mendelssohn on Mull amb el Quartet Doric, el Festival Musical Chairs de McGill, el Festival IMUSE d’Enghien, el Festival Klangraum de Colònia, el Festival Guiting i el Festival Frinton. Ha treballat amb músics tan prolífics com Alexander Melnikov, Robert Plant i Catherine Manson, i ha assistit a classes magistrals amb Valentin Erben i David Waterman.

Va ser membre del Trio Mizuta durant quatre anys. Van guanyar el premi de música de cambra Dona’m Ruth Railton el 2014 i 2016, i van actuar al Clapham Omnibus, Burgh House, Holywell MusicRoom i a la BBC Ràdio 3.

Actualment, és la líder del Quartet Zephyr, format el desembre de 2019 amb altres estudiants de Guildhall. Ha actuat amb la Fantasia Orchestra en diversos rols de lideratge des de 2016, treballant amb músics com Tasmin Little i Sheku Kanneh-Mason.

Hana Mizuta Spencer Musethica
Hana Mizuta-Spencer.
José García, viola

Va començar els seus estudis de música amb 8 anys, amb el professor Luis Graciani al Conservatori Nacional de Música de Paraguai. Va ser membre fundador de l’Orquestra Simfònica Nacional de Paraguai (2004 – 2007).

Amb 17 anys continua els seus estudis a Espanya, on acaba el Grau Professional de Música amb matrícula d’honor al Conservatori Professional de Música de Múrcia amb el professor Juan Antonio Medina. Va rebre classes magistrals de destacats professors com Tabea Zimmermann, Eberhard Feltz, Jonathan Brown, Alan Kovacs, David Gaillard, Joaquín Riquelme i Ashan Pillai, entre altres. Va obtenir el primer premi de la XIII edició del Concurs de Música Clàssica per a Joves Intèrprets “Entre cordes i metalls” de Cartagena (Regió de Múrcia). El 2011 ingressa en el Conservatori Superior de Música d’Aragó (Saragossa) on estudià amb el professor Avri Leviten la carrera de Llicenciatura en Viola.

Va ser membre del Quartet Klimt, amb el qual va rebre classes del professor Wayne Foster-Smith en la Hochschule für Musik “Hanns Eisler” de Berlín. Amb aquest quartet va realitzar concerts a Alemanya i Espanya, i també va participar en la primera edició de l’Acadèmia Internacional de Quartets de corda dirigida pel Quartet Casals a Vic (Barcelona) el 2015.

Va ser seleccionat per participar en el “5 Internationale Kammermusik Akademie Hohenstaufen” a Stuttgart – Alemanya, l’any 2016 com a convidat de Paraguai, rebent classes de destacat professorat d’Alemanya i Anglaterra, com Sara Rilling, Jacques Ammon, Chris Jepson, entre altres. Va actuar de solista amb l’Orquestra de la Universitat del Nord, amb l’Orquestra Simfònica Nacional de Paraguai, l’Orquestra de Cambra d’Asunción (Paraguai) i l’Orquestra de Cambra de Cartagena (Espanya).

L’octubre del 2019 va guanyar la plaça de viola a l’Orquestra Filharmònica de Buenos Aires mitjançant concurs. Executa una viola moderna (2011) del Luthier espanyol Daniel García Carrero.

Actualment, es troba amb una excedència, per acabar el grau a l’Escola Superior de Música de Catalunya (Barcelona), amb el professor Jonathan Brown (Quartet Casals).

Jose Garcia Musethica
José García.
Carlo Lay, violoncel

El violoncel·lista Carlo Lay ha estat llorejat en concursos nacionals i internacionals com el Flame Competition de París, el concurs Beethoven Bonnensis i va guanyar el premi de patrocini en el Festival de Música de Schleswig-Holstein.

Ha fet concerts com a solista amb l’Orquestra Beethoven de Bonn, l’Orquestra de la WDR i la Neue Philharmonie Westfalen i ha actuat en nombrosos festivals, com el Beethovenfest de Bonn, el Brussels Cello Festival, l’Acadèmia Kronberg, el Festival Internacional Mendelssohn i el Schumannfest de Bonn.
Carlo ha rebut inspiració i estímuls musicals d’Igor Levit, Daniel Hope, Donald Weilerstein, Vadim Gluzman, Frans Helmerson, Philippe Muller, Ivan Monighetti, Jens Peter Maintz i membres del Quartet Kuss, el Quartet Vogler i el Trio Atos.

Carlo és un apassionat de la música de cambra. Ha estat guardonat en el Concurs Anton Rubinstein de Música de Cambra i, juntament amb el Trio Avin, ha participat en una producció de vídeo de realitat virtual, que ha estat nominada per a un Opus Klassik 2022.

Actualment, estudia amb Danjulo Ishizaka a la Universität der Künste Berlín i amb Sol Gabetta a la Musikakademie Basel. Està becat per la Deutsche Stiftung Musikleben, la Bischöfliche Studienförderung Cusanuswerk, la Janssen Stiftung, la Hindemith Gesellschaft Berlín i la Vila Musica Rheinland-Pfalz. Toca amb un violoncel Angelo Toppani de 1733 cedit per la Fundació Andarta.

Carlo Lay Musethica
Carlo Lay.
Més informació

Reserva prèvia del concert del 21 d’octubre.
Musethica
Jonathan Brown


Accés lliure amb reserva prèvia d’entrades.

Concert Musethica | ESMUC.