Publicat el 8 de gener de 2025

Comparteix a:

Musethica: setena edició a l’ESMUC

Imatge Musethica ESMUC

Musethica, en aquesta edició, amb formacions de vent.

L’Escola Superior de Música de Catalunya torna a acollir una nova edició del projecte Musethica, un projecte que neix amb l’objectiu de combinar la màxima exigència musical amb el compromís social i l’apropament de públics a la música clàssica. Aquesta nova sessió de concerts a centres socials es farà del 25 de gener a l’1 de febrer. Aquest últim dia es farà el concert obert al públic, a la Sala 4 Alicia de Larrocha ESMUC, a les 18 h, amb accés lliure. En aquesta ocasió, el professor de trompa, José Vicente Castelló, serà el responsable de coordinar els joves músics de Thédak Ensemble i del Quintet Senarts.

  • Dissabte 1 de febrer. (Concert final Musethica).

  • 18:00 hores.

  • Sala 4 Alicia de Larrocha ESMUC. Accés lliure i aforament limitat.


Els concerts socials que formen part de Musethica són assajos oberts i treball acadèmic amb el públic que es fan al llarg de la setmana prèvia al concert final. L’objectiu d’aquests concerts és divulgar la música clàssica de qualitat, de portar-la a àmbits socials que per diferents raons no tenen un fàcil accés a aquesta especialitat musical. Els centres on es desenvoluparan aquests concerts en aquesta edició són: Residència La Mallola i Residència Fèlix Llobet, d’Esplugues de Llobregat, l’Escola Ernest Lluch, de l’Hospitalet de Llobregat; i el Col·legi d’Educació Especial Paideia, el Centre Ocupacional Les Corts, Camins, Fundació Social Escola Pia, Batucada de Dones i la Coral de Dones de Xamfrà i la Unitat de Cures intensives de l’Hospital de la Vall d’Hebron.

El projecte i el concert final a l’ESMUC, compta en aquesta edició amb la participació de dues formacions de joves músics sortides de les aules de l’Escola. El Thédak Ensemble és un quintet de vent creat el 2022 sota la tutela de professorat com ara Júlia Gàllego i Joan Enric Lluna. També van rebre classes de María José Rielo, Dolores Chiralt i Xavier Blanch, entre altres. El Quintet SenArts és un quintet de vent que recentment ha obtingut el primer premi en la 15a edició del Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra. També van ser guanyadors del segon premi del Carl Nielsen Chamber Music Competition, un concurs de reconeixement mundial per a quintets de vent. El quintet es va fundar el 2020 a Barcelona.

Musethica, el projecte

Musethica és una associació d’utilitat pública que busca canviar el significat de ser músics excel·lents per a la societat, introduint un nou concepte i enfocament en la formació superior de la interpretació de música clàssica.

El concepte de Musethica, pioner a escala mundial, és incentivar l’intercanvi cultural i crear una societat més oberta, portant la música clàssica més enllà dels seus tradicionals escenaris per a compartir-la amb tots els públics i oferint l’oportunitat de realitzar concerts amb regularitat a joves i excel·lents artistes internacionals, com a part de la seva carrera artística.

Musethica es va impulsar el 2012 a Espanya, a la ciutat de Saragossa, de la mà dels seus cofundadors, el violista Avri Levitan i la professora Carmen Marcuello. Des de llavors, s’ha expandit internacionalment amb seus a Alemanya, Israel i Suècia i col·labora amb altres països com Àustria, la Xina, Franca, Finlàndia, Holanda, Polònia, Noruega i Lituània.

Després de més de 3000 concerts i la satisfacció de més de 125.000 espectadors, la conclusió és clara: el benefici d’aquest model educatiu en els músics i en la societat ha estat mutu: els joves músics milloren considerablement i desenvolupen una nova manera de comprendre la música i el seu rol com a professionals en la societat i, al mateix temps, es dona l’oportunitat d’assistir a concerts i de rebre els beneficis de la música clàssica a persones que d’una altra manera no tindrien l’oportunitat.

Programa concert Musethica, 1 de febrer

Sextet de vent en mi bemoll major, op. 71, L. v. Beethoven

Sis bagatel·les per a quintet de vent, György Ligeti

Quintet de vent en sol menor, Paul Taffanel

Petita Simfonia per a instruments de vent en si bemoll major, Charles Gounod

Sessions Musethica a centres socials
Projecte 1000+Concerts

L’associació Musethica i l’ESMUC juntament amb altres vuit organitzacions europees participen en el projecte 1000+concerts. Entre aquestes organitzacions es troben escoles i conservatoris de música, orquestres, festivals i associacions musicals, com ara la Universitat Fur Musik und Darstellen de Kunst Wien (mdw), la Simfònica de Varsòvia, l’Institut Politècnic do Porto (ESMAE), Musethica Espanya, Musethica Alemanya i Musethica Suècia. Les diferents institucions uneixen forces amb més de 120 institucions socials, com ara hospitals, residències de gent gran, presons, escoles d’educació especial, institucions psiquiàtriques i centres comunitaris per oferir més de mil concerts gratuïts a grups exclosos de difícil accés a les sales de concerts tradicionals.

El projecte 1000+Concerts, Innovating Higher Music Education Through Socical Inclusion és finançat per la Unió Europea.

José Vicente Castelló
Jose Vicente Castello (1)
Jose Vicente Castelló).

Nascut a Alacant, José Vicente Castelló és un dels trompistes més destacats de la seva generació i actualment és el Primer Trompa de la Mahler Chamber Orchestra. Va estudiar a l’Escola Superior de Música “Reina Sofia” a Madrid amb el professor Radovan Vlatkovic, on va obtenir en dos anys consecutius el premi com a alumne de trompa més destacat. Va estudiar així mateix Filologia Hispànica a la Universitat d’Alacant.

Premiat en concursos prestigiosos com ara ARD de Múnic i Prague Spring International Music Competition, és membre des del 2009 de la Lucerne Festival Orchestra, fundada per Claudio Abbado, i al qual considera decisiu en la seva formació musical i humanista.

Ha estat membre de l’Orquestra Simfònica de Galícia i ha col·laborat com a Primer Trompa amb la Chamber Orchestra of Europe, Concertgebouw Orkest Amsterdam, Staatskapelle Berlin, Tonhalle Orchester Zurich, Philharmonia Orchestra, Royal Philharmonic i London Philharmonic (Londres), NDR Hamburg, treballant amb directors de la talla de Jansons, Boulez, Baremboim, Haitink, Maazel, Gatti, Salonen, Nelsons, Marriner, Gardiner, Chailly, etc.

Ha tocat com a solista amb la Mahler Chamber Orchestra, OSRTVE , i amb la Simfònica de Galícia. Al camp de la Música de Cambra ha fet concerts en importants festivals als Estats Units, França, Noruega, Alemanya, Itàlia i Espanya, i des del 2010 és director artístic del festival “Músics en Residència” a Alella (Barcelona). Compagina la seva activitat artística amb la de professor de Trompa a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) a Barcelona.

Thédak Ensemble
Thedak Ensemble (1)
Thedak Ensemble.

Quintet de vent creat a ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) el 2022, sota la tutela de professors especialistes com Júlia Gàllego i Joan Enric Lluna. També han rebut classes d’altres especialistes com Maria José Rielo, Dolores Chiralt, Xavier Blanch, etc. Han estat seleccionats per participar en el programa de Musethica per a les temporades 2024/25 i 2025/26.

Virginia Tato Moreno, flauta.
Marc Guillen Pieres, oboè.
Sergio Ferrer López, clarinet.
Sandra Ramón García, trompa.
Josep Rovira Gordillo, fagot.

Quintet SenArts
Quinteto De Viento Senarts (1)
Quinteto SenArts.

Recentment, han obtingut el primer premi a la 15a edició del Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra. També van ser guanyadors del segon premi del Carl Nielsen Chamber Music Competition, un concurs de reconeixement mundial per a quintets de vent.
SenArts Wind Quintet va ser fundat el 2020 a Barcelona. Els seus membres han tocat en orquestres com Orquestra Simfònica de Catalunya i Barcelona, ​​Orquestra Simfònica de Bilbao, Philarmonia Zürich (Akademie), Mahler Chamber Orchestra (Akademie), Musikkollegium Winterthur, Spira Mirabilis, Suisse Romande, Bayerische Staatsoper.

Es van conèixer a la Jove Orquestra de Catalunya (JONC). Posteriorment, quatre van cursar estudis de Grau Superior a l’ESMUC (Barcelona) on van rebre classes de Dolors Chiralt, Vicents Prats, David Tomàs i Josep Fuster. També van rebre classes de Felix Renggli, Will Sanders, Christian Lampers, Guilhaume Santana, Roeland Hendrikx i Jaan Bossier.
Actualment, dos dels seus intèrprets són membres de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu i els altres tres de la Franz Schubert Filharmonia, totes dues orquestres amb seu a Barcelona.

Nieves Aliaño Ramos, flauta.
Pau Roca Carreras, oboè.
Lluís Casanova Martínez, clarinet.
Carles Chordà Sanz, trompa.
Clara Canimas i Furcarà, fagot.

Més informació

Accés lliure al concert de l’1 de febrer. Aforament limitat a la capacitat de la sala.

Concert Musethica | Quartet Vivancos i Avri Levitan | 2024 | ESMUC.