Eleccions de caps de departament: confiança renovada
L’ESMUC a l’Edifici de L’Auditori.
Els resultats de les eleccions als càrrecs de caps de departament de l’Escola Superior de Música de Catalunya han mostrat la voluntat de continuïtat del professorat que imparteix classe al centre. Els comicis, que van tenir lloc el 15 de juliol, on podien participar tota la plantilla docent del centre va comptar amb una participació global del 66%, amb un total de 115 vots emesos presencialment i en línia.
Les novetats d’aquestes eleccions se centren en el canvi de titular al departament de Jazz, Flamenco, Música Moderna i Arrel, on el professor Néstor Giménez, ha pres el relleu de Joan Sanmartí, que no es presentava. També hi ha una candidatura que mostra una petita diferència en relació amb l’organització del departament de Creació i Teoria Musical. La proposta de Josep Margarit que es presentava per revalidar el càrrec, i després de substituir fa uns mesos a Eduard Resina, feia tàndem amb el professor de Composició, José Río-Pareja, amb la qual cosa serà l’únic departament que comptarà amb una bicefàlia que es dividirà en dues àrees de treball.
Pel que fa a la resta de dades, es mostren dos vots nuls i dos més en blanc, i es van comptabilitzar un total de 111 opcions vàlides. Pel que fa a la modalitat de votació, la major part de l’electorat va optar pel format digital, amb 97 vots emesos en línia, mentre que 18 persones van exercir el seu dret a vot de manera presencial. La xifra s’entén per què actualment l’Escola ja ha cessat la seva activitat docent i el centre es troba tancat per dur a terme les tasques de manteniment i actualització de l’equipament per preparar el nou curs que començarà el 8 de setembre.
Participació dels departaments
La participació per departaments va ser diversa. El departament de Música Antiga va assolir una participació del 100%, seguit del departament de Tecnologia de la Música amb un 86%. Educació i Mediació Artística va registrar un 71%, mentre que Música Clàssica i Contemporània va arribar al 67%. Els departaments d’Estudis Culturals i Musicals, i de Creació i Teoria Musical van tenir una participació del 60% i 59%, respectivament. Per la seva banda, Gestió i Producció Musical va comptar amb un 50% de participació, i el departament de Jazz, Flamenco, Música Moderna i d’Arrel va registrar el percentatge més baix, amb un 42%.
Cal destacar que el 87,5% dels departaments tenien una única candidatura, que ha estat escollida per votació. L’únic departament amb dues candidatures va ser el de Música Clàssica i Contemporània, on Josep Moliner Pedrós va obtenir el 64% dels vots, superant Jordi Camell Ilari, que en va rebre el 36%.
Candidats escollits
Ruben Bes – Educació i Mediació Artística
Ruben Bes té el Títol Superior de Música en l’especialitat de Pedagogia per a la Formació Musical Bàsica i General, Títol Superior de Música en l’especialitat d’Interpretació de Teclats (Instruments del Jazz i la Música Moderna) i Màster en Direcció i Gestió de Centres Educatius. A més, és doctorand en Educació a la Universitat Autònoma de Barcelona i en l’àmbit de la interpretació forma part de la banda del cantautor Joan Rovira.
Lluís Coll – Música Antiga
Lluís Coll ha estat professor de corneta al CNSMD de Lyon, al Conservatori de Girona i des del 2012 a l’ESMUC. Ha impartit classes magistrals i conferències sobre improvisació i la corneta dins i fora d’Europa. És fundador i director artístic de La Caravaggia i col·labora habitualment amb Les Sacqueboutiers, Hespèrion XXI, Forma Antiqva, La Colombina…
Joan Fargas – Gestió de la Música
Interessat en les persones, les relacions humanes, les expressions artístiques i els processos de transformació personals i col·lectius, Joan Fargas és gestor cultural i músic. Ha treballat en diferents aspectes de la intersecció entre educació i cultura, des de les perspectives de la interpretació, pedagògica, creativa, de gestió i de producció.
Gerard Font – Tecnologies de la Música
Gerard Font és productor d’enregistraments de música clàssica, tradicional i jazz. Graduat a l’ESMUC en Sonologia, ha treballat com a freelance per a Catalunya Música, Catalunya Ràdio, TV3 i el 3CAT en la producció d’enregistraments i concerts en directe. Recentment, ha realitzat la producció de diversos enregistraments en formats d’àudio espacial.
Néstor Giménez – Jazz, Flamenco, Música Moderna i d’Arrel
Néstor Giménez és pianista, compositor i professor de Jazz a l’ESMUC. Format a la mateixa escola, ha treballat amb figures destacades del jazz i ha publicat diversos discos com a líder. Ha estat guardonat amb premis de composició nacionals i internacionals. També participa activament en projectes pedagògics i artístics innovadors.
Marc Heilbron – Estudis Culturals i Musicals
Marc Heilbron és llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i doctor per la Universitat de Bolonya, becat pel Reial Col·legi d’Espanya. Va ser fundador i redactor en cap de la revista Ópera Actual. Ha treballat al Gran Teatre del Liceu i ha estat investigador contractat del Departament de Musicologia del CSIC.
Josep Margarit i José Río-Pareja – Creació de Teoria Musical
Josep Margarit és titulat Superior de Música amb estudis de flauta travessera, piano i violí, i composició. És professor a l’ESMUC des del curs 2002-2003, on imparteix les assignatures d’Anàlisi i de Composició Aplicada a l’Ensenyament. L’any 2001 obté el DEA en el programa de doctorat “Ciència Cognitiva i Llenguatge”, de les universitats de Barcelona, Autònoma, Pompeu Fabra i Rovira i Virgili (Tarragona).
José Río-Pareja és compositor i professor del departament de Creació i Teoria Musical de l’ESMUC des del 2007. Format a Barcelona i doctorat a la Universitat de Stanford, ha estat guardonat amb diversos premis internacionals. La seva música ha estat interpretada per destacats ensembles europeus i americans. Compagina la creació artística amb una intensa activitat pedagògica.
Josep Moliner Pedrós – Música Clàssica i Contemporània
Pep Moliner és instrumentista de fiscorn, trombó i tuba, professor titular de fiscorn a l’ESMUC. Actualment, compagina la feina de professor a l’ESMUC amb la d’intèrpret de fiscorn a la Cobla Sant Jordi. Tant en el camp pedagògic com el musicològic la seva tasca està centrada en el fiscorn i la investigació de nous elements interpretatius i tècnics d’aquest instrument.