Publicat el 8 de juny de 2022

Comparteix a:

Tornem a vibrar amb la IV edició del Barcelona Fiddle Congress

Barcelona Fiddle Congress 1
Barcelona Fiddle Congress

De l’1 al 3 de juliol. ESMUC i d’altres espais.

Després de dos anys d’espera per culpa de la pandèmia, torna el Barcelona Fiddle Congress

La quarta edició del Barcelona Fiddle Congress, que organitza l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), tindrà lloc de l’1 al 3 de juliol de 2022, després que l’edició del 2022 s’hagués posposat el 2021 i finalment cancel·lat per culpa de la pandèmia de la Covid-19. Des de l’any 2013, aquest congrés ha assolit un èxit de convocatòria en totes les seves edicions.

Enguany, i després d’aquest parèntesi, la quarta edició del Barcelona Fiddle mostra la seva consolidació com a punt central internacional dels intèrprets, professionals i amants dels instruments de corda fregada dins la tradició musical popular.
 
Fiddle és la paraula amb què els anglosaxons es refereixen al violí, la viola, el violoncel i el contrabaix en l’àmbit de les músiques tradicionals i d’arrel. El Barcelona Fiddle Congress ha donat a conèixer altres formes de tocar els instruments de corda, un projecte que assumeix l’ESMUC com a mostra del seu compromís amb una educació musical que abraça tots els estils.
 
Durant els tres dies de congrés, músics, estudiants, professionals i aficionats podran escoltar, observar, parlar i reflexionar sobre el paper i la utilització dels instruments de corda fregada en diferents estils musicals allunyats de la música clàssica.
 
Figures internacionals com ara Asier Suberbiola, Coloma Bertrán, Stanislaw Slowinski, Natalie Haas, Christoph Mallinger i Galen Fraser, entre d’altres, oferiran workshops, classes magistrals,  ponències i concerts, juntament amb una àmplia llista de músics, graduats i professorat de l’ESMUC, com ara Oriol Saña, Quico Pugés i Apel·les Carod, entre altres.

Vídeo promocional del Barcelona Fiddle Congress 2022

Concerts oberts

Una de les propostes més atractives per al públic i aficionat al món del fiddle són els concerts que oferiran els artistes nacionals i internacionals que participen en el congrés. El programa presenta concerts al Park Güell i el Centre Artesà Tradicionàrius.
 
El concert del dia 1 de juliol tindrà lloc a l’emblemàtic Park Güell, coincidint amb un cicle de concerts de l’ESMUC en col·laboració amb el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). Amb el títol El Jazz més europeu, amb Tcha Limberger, Eva Slongo, Christoph Mallinger, Bastien Ribot, Albert Bello, Oriol Saña i professorat i alumnat de l’EMMCA (Escola Municipal de Música Centre de les Arts de L’Hospitalet). A les 20.30 hores.

A la segona jornada del Fiddle Congress, la música en directe es traslladarà al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT). A les 22 hores, Maria Sanmiguel, Galen Freiser, Begoña Riobó i Natalie Haas seran els protagonistes de la vetllada. El concert del dia 3 de juliol, a la Sala d’Orquestra de l’ESMUC, servirà de cloenda de les activitats del congrés i tindrà lloc a les 12 hores amb Apel·les Carod i Stanislaw Slowinski, que oferiran un repertori centrat en el jazz fusió.
 
Tota la informació relativa a la inscripció, preus, descomptes, programa, horaris i concerts del Barcelona Fiddle Congress pot consultar-se aquí.


Barcelona Fiddle Pro

El congrés de corda fregada de l’ESMUC també ofereix el Barcelona Fiddle Pro, un espai per a professionals, proveïdors, botigues, tècnics i entitats d’instruments musicals que participen en aquest projecte. Els inscrits podran participar en presentacions de producte, i en el Fiddle Pro, un espai de relaxament on es desenvoluparan les activitats i demostracions del congrés. Empreses i luthiers com Gonzalo Piarrete, Kepa Rubio, Sergio Chanquia i Arginarena Dellepiane Luthier, entre altres, seran presents a la part professional d’aquest certamen.
 
 
Trobada Fiddle avançada

En aquesta ocasió, la Trobada Fiddle, organitzada amb la col·laboració de l’Associació Catalana d’Escoles i Conservatoris de Música, va avançar la data de celebració i va tenir lloc el 13 de febrer a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya. Com ja és tradicional, més de 400 estudiants i professorat de corda fregada van reunir-se per protagonitzar un concert participatiu i multitudinari, encapçalat pels intèrprets Oriol Saña, professor de l’ESMUC i promotor d’aquesta activitat i del Barcelona Fiddle Congress, Oriol Català, Maria San Miguel, Galen Fraser i Asier Suberbiola. Es pot dir que aquesta és l’experiència conjunta, dins del congrés, dedicada als estudiants de corda fregada de les escoles de música i conservatoris d’arreu Catalunya.
 
El Barcelona Fiddle Congress compta amb la col·laboració de D’Addarío Orchestral, l’ACEM, el Centre Artesà Tradicionàrius, la Fundación Grupo Sifu, i l’EMMCA L’Hospitalet.


Entitats col·laboradores:

D’Addarío Orchestral
ACEM
Centre Artesà Tradicionàrius
Fundación Grupo Sifu
EMMCA L’Hospitalet
 

Més informació:

Programa
Inscripcions
Barcelona Fiddle Congress
Trobada Fiddle