Compositor català i professor de l’ESMUC des de l’any 2003, la seva música es caracteritza per ser rica en colors i textures, combinant la modalitat de la tradició occidental amb la recerca de l’espiritualitat basada en una inspiració harmònica espectral.

Formació

La personalitat musical de Bernat Vivancos (Barcelona, 1973) està impregnada de les impressions rebudes durant els seus anys d’escolà al Monestir de Montserrat. Fill d’una família profundament musical, un cop completats els estudis de piano amb Maria Canals i de composició amb David Padrós a Barcelona, es trasllada durant cinc anys a París per estudiar composició al Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de la mateixa ciutat amb els professors Guy Reibel, Frédéric Durieux, Marc-André Dalvabie i Alain Louvier. L’any 2000 esdevé un moment decisiu en la seva carrera, descobreix la música del compositor noruec Lasse Thoresen, traslladant-se a Oslo per ampliar-hi els estudis, fet que marcarà les seves orientacions musicals i el seu futur treball.

Concerts

Les obres de Bernat Vivancos s'interpreten actualment a tot el món, rebent encàrrecs d'importants festivals i formacions. L'estil de Vivancos incorpora elements que fan de la seva producció una proposta única: una música d’una rica coloració sonora i textural, on convergeixen la música modal de tradició occidental i la recerca d’una espiritualitat basada en una harmonicitat d’inspiració espectral. Aquests dos aspectes fonamentals representen la forta influència de la natura en l’obra de Vivancos: natura com a arrel, com a terra, símbol de la tradició, però també com a presència que es manifesta invariablement en les propietats físiques del so. La temporada 2014-2015 va ser compositor resident al Palau de la Música Catalana, i la 2021-2022 va ser Compositor Convidat a l'Auditori de Barcelona. La seva música, oberta i atemporal, ha interessat a cantants com Rosalia i Jennifer López amb qui ha col·laborat amb diferents projectes.

Enregistraments

L’any 2011 publica una selecció de música coral en el doble disc “Blanc” (Neu Records), enregistrat pel Latvian Radio Choir sota la direcció de Sigvards Klava, i doblement premiat per la crítica catalana com a millor disc de l’any 2011, i el 2016 publica, amb el mateix cor i el mateix segell, un altre doble CD, “Requiem”, elogiat per la crítica de manera unànime. És aquí on la música de Vivancos, de sonoritats límpides i harmonies extàtiques, d’arquitectures ascendents i esclats de lluminositat nòrdica, vol agermanar fe, sensualitat i bellesa.

Discografia sencera:


  • Journées de la composition 2004. Recopilatori. Orchestre des Lauréats du Conservatoire; Jerôme Laran, saxo; Dominique My, dir. CNSMDP - Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris (2004)

  • Blanc - Latvian Radio Choir dirigit per Sigvards Klava (Neu Records, 2011)

  • In Montibus Sanctis (Escolania de Montserrat, 2014)

  • Requiem - Latvian Radio Choir dirigit per Sigvards Klava (Neu Records, 2016)


Més informació a www.bernatvivancos.com

Publicacions

Gran part de la seva producció es producció està editada en format digital de lliure descàrrega a www.bernatvivancos.com/works

Trajectòria

L'any 2007 fou nomenat director musical de l'Escolania de Montserrat, càrrec que ocupà fins al 2014. Fou el compositor convidat de la temporada 2014-2015 del Palau de la Música Catalana juntament amb Arvo Pärt. Durant l'any 2019 ha realitzat col·laboracions amb cantants pop internacionals, com és el cas de Rosalía, la qual en la gala dels Premis Goya cantà un arranjament del tema Me quedo contigo de Los Chunguitos acompanyada pel Cor Jove de l'Orfeó Català. També ha col·laborat amb la cantant Jennifer Lopez en els arranjaments corals de la cançó Limitless de la gira americana iniciada el 7 de juny de 2019 amb el títol It's my party: a life celebration.

Docència

Entre el 2007 i el 2014 va ser director musical de l’Escolania de Montserrat, càrrec que va compaginar amb la seva activitat docent, des del 2003 i fins l’actualitat, com a professor de Composició i Orquestració a l’Escola Superior de Música de Catalunya-ESMUC.