Publicat el 25 d'octubre de 2022

Comparteix a:

La professió de la música es preocupa per la salut de les persones que s’hi dediquen?

Logo Arts I Salut Esmuc
Jornades Internacionals de Música i Neurologia ‘Arts i Salut’.

11 i 12 de novembre de 2022. ESMUC (presencial). Inscripció.

Les VII Jornades ‘Arts i Salut’ es pregunten si la professió de la música es preocupa per la salut de les persones que s’hi dediquen

L’ESMUC, en col·laboració amb l’Acadèmia Catalana de la Música, l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació Textura de Cultura, organitza les Jornades Internacionals de Música i Neurologia ‘Arts i Salut’, adreçades a professionals de les arts, de l’educació i de la medicina. En aquesta setena edició es vol posar èmfasi en la professió musical i els problemes de salut que se’n deriven. Una trobada per discutir si els i les professionals d’aquest àmbit accepten que també poden patir problemes i conèixer si es poden curar, superar o a aprendre a conviure-hi. Això inclou tant les lesions físiques com les emocionals, socials, posturals, bloquejos, etc.

Entre els ponents hi ha la neurocientífica Rosa Casafont; el cirugià Jaume Rosset; els i les musicoterapeutes Andoni Leiva, Joel Funtané i Melissa Mercadal (coordinadora del Màster de Musicoteràpia de l’ESMUC); la professora de Tècnica Alexander Mireia Mora, ; la musicòloga Mar Medinyà; la fisioterapeuta Ana Velázquez; el catedràtic de psiquiatria Antonio Bulbena; el consultor i promotor de l’autonomia de la persona gran Lluis Rissech; la gestora cultural Anna Jarque, especialitzada en art escènic i acció social; la soprano Begoña Alberdi, el trombonista Daniel Perpiñán; i els professors de l’ESMUC especialitzats en tecnologies del so i de la música Perfecto Herrera i Enric Guaus. El cantant de Sopa de Cabra, Gerard Quintana, serà l’encarregat de donar la benvinguda als assistents.

Els organitzadors d’aquestes jornades defensen que la música, en concret, i les arts, en general, són medicines antigues i modernes científicament i anímicament comprovades, sense efectes secundaris i amb un llenguatge universal. Proposen acompanyar el camí de la professió musical o terapèutica des de la musicoteràpia i les disciplines afins perquè no es tracta únicament de la seva professió, sinó també de la seva vocació. Una activitat que viuen de forma apassionada.

Anavelazquez 1
Ana Velázquez
Annajarque 1
Anna Jarque
Begonaalberdi Foto 1
Begona Alberdi
Daniperpinyà (1)
Dani Perpinyà
Dr.a.bulbena Foto 1
Antonio Bulbena
Img 20221003 Wa0003 1
Joel Funtané
Drjaumerosset 1
Jaume Rosset
Foto Andonileiva 1
Andoni Leiva
Lluis Rissech 2
Lluis Rissech
Mireiamora Foto 1
Mireia Mora
Rosacasafont Foto 1
Rosa Casafont
Mercadal Melissa
Melissa Mercadal
Programa de les Jornades
Divendres 11 novembre

15:30 — Acreditació i recollida d’informació
16:00-16:15 — Benvinguda ESMUC, amb Melissa Mercadal i Gerard Quintana, president de l’Acadèmia Catalana de la Música.
16:15-18:00 — Ponències i preguntes: Dra. Rosa Casafont; Dr. Jaume Rosset.

• Dra. Rosa Casafont “Cervells compassats per la música: ressò de salut”.

La música igual que l’afecte és un ressò de salut. En aquesta presentació veurem com els nostres cervells estan influïts per aquest art i com aquest art els influeix. El benefici que n’obtenim és holístic. Influeix les nostres capacitats cognitives, emocionals i la nostra salut com oients i com actors d’aquest ART de comunicació i cultura.

• Dr. Jaume Rosset “Salut (i rendiment) del músic”.

La salut del músic depén essencialment de la combinació de dos factors: les exigències a les que està sotmès el músic i la seva capacitat per adaptar-se a aquestes exigències. Ho analitzarem des d’una perspectiva de sistemes complexes i n’extraurem conseqüències pràctiques.

– – –
18:00-18:30 — Pausa / cafè
– – –
18:30-19:45 — Taller 1 “Cuidem-nos!” (triar una de les opcions en el procés d’inscripció):

• Músic és cos: Mireia Mora

Explorarem d’una manera pràctica i teòrica com entendre la cura del cos del músic des de la mirada holística de la Tècnica Alexander, i veurem el potencial que té el reeducar els propis hàbits psicofísics de moviment, postura, respiració i actitud en fer música, de manera que aquests facilitin la salut, llibertat, creativitat i capacitat escènica.

• Músic és intèrpret: Ana Velázquez

Plantejem el músic com la globalitat que requereix per poder interpretar: transmetre amb tot el seu ser les seves creacions. D’on surten? Què i com ens condiciona el fet de poder interpretar el que desitgem? El gest? El bloqueig mental? el Corporal? La vergonya? Els sentits? La posada en escena? Com podem millorar-ho? Parlem’ho obertament. 🙂

• Músic és ànima: Lluís Rissech

En totes les realitats de l’ésser humà l’eix cos-ment-esperit és l’element central que ens permet viure amb plena consciència dels nostres actes, les nostres paraules i els nostres sentiments. Treballarem des del cos, a través de la respiració i la ment per tal d’arribar a la connexió conscient amb el nostre interior, aquell que sempre està en equilibri més enllà de problemes, tensions i estrès. A través de la meditació i la música aterrarem en l’ànima.

20.00- 21.15 — Taller 2 (triar una opció diferent de la primera en el procés d’inscripció).

Dissabte 12 novembre

9.00 — Acreditació
9.15-9.30 — Benvinguda: 2a Jornada
9.30-11.00Taller de cures – Espai Ressonàncies. A càrrec de La Lluerna, facilitadores de diàleg. Coordinat per Mar Medinyà.

El Taller de l’Espai Ressonàncies neix de la voluntat de trobar un espai on poder trobar-nos, conèixer-nos i parlar d’aquelles coses que ens afecten a nivell artístic i professional, per a posar-les en comú i crear una xarxa sòlida i sostenible que ens pugui acompanyar en el nostre dia a dia, però també en l’àmbit professional de la música. Creiem fermament en el poder del col·lectiu, per la qual cosa oferim un taller on l’objectiu és conversar en profunditat per poder explorar la diversitat.

– – –
11.00-11.30 — Pausa / esmorzar
– – –
11.30 — Presentació 1. Malalts de Música: Prevenció de riscos auditius per a músics. Amb Dr. Perfecto Herrera i Dr. Enric Guaus.
Presentació 2. Estimar(-se) és la millor manera de viure: Musicoteràpia per a músics. Amb Joel Funtané (Psicòleg-Musicoterapeuta).

Ser músic pot ser una professió de risc. En aquest taller es tractaran aspectes sobre les conductes de risc relatives a la salut auditiva dels músics. Després d’una breu introducció dels aspectes teòrics bàsics sobre l’acústica, la percepció i la legislació actual, s’oferiran alguns consells i recomanacions bàsiques per prevenir les lesions auditives. El taller té una orientació pràctica i les recomanacions proposades són pensades per dur-les a terme posteriorment a casa, a l’estudi, o al lloc de treball.

– – –
12.15-12.30 — Pausa tècnica
– – –
12:30 — Tast de concert
13:00 — Espai Acords: “Músics sense música”. Amb Dr. Antoni Bulbena, Dani Perpinyà, Andoni Leiva, Begoña Alberdi. [Finalment, Lluís Grané no participarà a les Jornades per problemes de salut].

Quan el músic o musicoterapeuta es veu obligat a aturar-se, volem conèixer fins quin punt també és la pròpia música qui empeny a seguir caminant. Comptem amb professionals que han patit una sotragada física i/o emocional i comparteixen el seu viatge amb nosaltres. Viurem el poder de la música, o no.

14:00 — Clausura de les Jornades
14.15 —Fi (Conducció de les jornades: Anna Jarque).

Preu general: 80 € (50% desc. socis ACM, ACEM i ACMT); Alumni: 10€; Comunitat ESMUC: Gratuït.


Aquesta activitat s’organitza conjuntament entre l’ESMUC, l’Acadèmia Catalana de la Música, l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació Textura de Cultura. Conducció de les jornades: Anna Jarque; Equip directiu: Equip de treball de Música i Neurociència de l’Acadèmia Catalana de la Música; Coordinació: Anna Jarque, Natxo Tarrés, Jordi Jauset i Melissa Mercadal.

Academia Catalana Musica Esmuc
Logo Ajuntament De Bcn
Logotextura De Cultura

Una resposta a “VII Jornades de música i neurologia ‘Arts i Salut’”