Publicat el 27 de setembre de 2023

Comparteix a:

Arts i Salut 2023: emergències i realitats de salut

Arts I Salut 2023

Les VIII Jornades Internacionals de Música i Neurologia “Arts i Salut” tornen a l’ESMUC els dies 10 i 11 de novembre, i aquest cop ens conviden a reflexionar sobre l’estat d’emergència que afecta la nostra salut (a nivell físic, mental, espiritual però també comunitari, pel fet de trobar-nos immersos en un entorn que no vetlla ni per al planeta ni per allò que ens és essencial com a humans).

En aquest espai d’aproximació i aprofundiment que són les Jornades, parlarem dels camins fronterers entre la teràpia i els condicionants, i treballarem perquè la música i les arts estiguin a l’abast de totes les persones, de qualsevol origen i condició. Més que mai, necessitem la música i la creativitat cultural com a eines per afrontar l’emergència mundial i ajudar-nos a recuperar la plenitud.

Les Jornades Arts i Salut s’adrecen a professionals de la música, de les arts, de l’educació, de la medicina (metges, infermeres, psicòlegs, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, musicoterapeutes) i a públic interessat.

  • Divendres 10 i dissabte 11 de novembre de 2023

  • Divendres, de 15:30 a 21:15. Dissabte, de 9:00 a 14:00

  • Escola Superior de Música de Catalunya

  • Es requereix fer una inscripció prèvia

Ponents
Pablo González
Pablo González – Orquesta Vozes

VOZES és una entitat músico social dedicada al rescat pedagògic, ocupacional i ètic de la infància i la joventut en entorns desfavorits mitjançant la instrucció i la pràctica col·lectiva de la música. Des del 2004 imparteix classes d’accés gratuït, amb formacions d’orquestres i corals, seguint un model inspirat en el Sistema Nacional d’Orquestres i Cors Infantils i Juvenils de Veneçuela.

El director i fundador de VOZES, Pablo González, ha estat reconegut per la Comissió Europea com un dels 12 Herois Europeus del 2023, un premi atorgat a dotze ciutadans que representen els valors d’Europa i que aporten una millora a la societat.

.

Oriol Casals
Oriol Casals

Professor Superior de Música i Màster en Musicoteràpia. Com ha musicoterapeuta ha exercit en els àmbits d’exclusió social, educació especial, geriatría i pal·liatius, i ha estat president de l’Associació Catalana de Musicoteràpia. Ha format part de l’equip de l’activitat Un Matí d’Orquestra per a persones amb Alzheimer a l’Auditori de Barcelona (Apropa Cultura) i actualment utiliza la musicoteràpia com a eina per al creixement personal, tasca que compagina amb la docència i la divulgació, per la qual ha merescut el premi Consell Municipal de Benestar Social de l’Ajuntament de Barcelona (2008), i el Premi SAR-Quavitae “Rigor i Sensibilitat cap a la Gent Gran” (2016).

Xevi Gata
Xevi GaTa

Xevi García Tarragó és cantant, instrumentista i professor amb més de 20 anys d´experiència en llenguatge musical, improvisació vocal i expert en cants harmònics. Ha estat responsable de les àrees de veu a diferents escoles i conservatoris i ha escrit dos llibres de tècnica vocal i teoria aplicada a la veu que es fan servir avui dia a l’escola com a eina d’aprenentatge.

Empra el seu propi mètode a través de les emocions, relacionant el bagatge musical, la formació en PNL i la tècnica ThetaHealing entre d’altres, amb la veu parlada i cantada.

Arturo Gaya
Arturo Gaya

Cantant, lletrista, periodista i mestre de cant popular, ha obtingut els Premis Nacional de Cultura 2015 i Joan Amades 2013 amb el seu grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Ha posat música a versos d’Enric Casasses, Salvador Espriu, Gerard Vergès, Zoraida Burgos, Jaume Rocamora, Carles Renau i Jon Gras. També treballa en la divulgació de les obres d’Ovidi Montllor i del cantant estatunidenc Pete Seeger.

En l’àmbit docent, és creador i impulsor de l’assignatura de Cant Popular a Catalunya (1998) dins l’AMTP, on exerceix de mestre Cant i de Folklore, fins a la creació de l’Aula de Músiques de la Terra (2012), de la qual n’és també fundador a través del Centre d’Interpretació de la Jota a les Terres de l’Ebre.

Anna Jarque
Anna Jarque

Titulada Superior en Dansa i Coreografia i formada en Ciències de l’Educació-Pedagogia per la UNED, Anna Jarque és creadora i directora de projectes culturals i educatius amb inclusió social i cooperació amb més de trenta anys d’experiència com a docent. Gestora cultural (Fira Mediterrània, La Tamborinada-Bcn, Anem al Teatre – DIBA, Escola d’adults cultura popular – FESTCAT, HsF amb Barcelona Ciutat Refugi i ONG Metges sense Fronteres). Co-directora de les Jornades Arts i Salut de l’ESMUC i directora del documental RefugiAt.

Jordi Trilla
Jordi Trilla

Llicenciat en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat Autònoma de Barcelona, Jordi Trilla té més de 27 anys d’experiència en l’àmbit de la comunicació estratègica institucional i la direcció de continguts a mitjans de comunicació. Com a VP de Both People & Comms dissenya estratègies de comunicació externa, gabinet de premsa, xarxes socials, crisi, direcció d’esdeveniments i campanyes de publicitat. A més, coordina les sessions de formació de portaveus i media trainings.

Catherine Clancy
Catherine Clancy

Musicoterapeuta. Doctora en Investigació Pedagògica (FPCEE-Blanquerna, Universitat Ramon Llull) i pofessora del Màster de Musicoteràpia de l’ESMUC. Exerceix com a musicoterapeuta a la Fundació Nexe de Barcelona, amb nens i nenes de 6 mesos a 6 anys amb puridiscapacitat. Coordina el projecte ‘Un Matí d’Orquestra’ d’Apropa Cultura a Catalunya. És Delegada Espanyola de la Confederació Europea de Musicoteràpia (EMTC) i Coordinadora de la Regió Sud d’Europa per a l’EMTC.

Eugenia García Amor
Eugènia García Amor

Membre de la societat espanyola de Medicina Gràfica, amb qui col·labora en la divulgació de contingut gràfic relacionat amb la salut mitjançant l’organització de congressos anuals, redacció de ressenyes i el desenvolupament del màster de Medicina Gràfica. És autora del bloc Dra. Garabatos, i els seus treballs han estat publicats a l’edició digital de la revista Intima Journal. Actualment treballa com a resident de neurologia a l’HUGTIP de Badalona, on participa al comitè d’ètica assistencial i ha començat un projecte d’il·lustració que està en camí.

Clara Larrañaga
Dra. Clara Larrañaga

Neuròloga adjunta a l’hospital Joan XXIII de Tarragona. Duu a terme un projecte d’investigació sobre el tractament del dolor neuropàtic d’origen central a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, on també forma part del comitè d’ètica assistencial. Va estudiar el grau mitjà de música amb l’especialitat de violí al conservatori de Tarragona i ha continuat gaudint i aprenent de la música a la JONC, a orquestres amateurs del camp de Tarragona (JOIC i URV) i a l’orquestra de la UPF fins a l’actualitat.

Pep Callau
Pep Callau

Actor, speaker i clown. Fa més de 30 anys que va fundar la companyia d’animació Els Pepsicolen. Forma part de la junta de Pallassos sense Fronteres, activitat que combina amb presentacions d’actes diversos, xerrades, projectes socials i activitats docents.

www.pepcallau.com

Pau Gimeno
Pau Gimeno

Percussionista i musicoterapeuta, Pau Gimeno treballa a diversos centres de salut mental de Catalunya.  Aplica el recurs dels cercles de percussió a la seva feina amb la intenció de fer d’aquest recurs una aportació al servei de la recuperació del projecte de vida de les persones que participen a les seves sessions.  És professor a la facultat d’educació de la Universitat de Barcelona on imparteix classes a la menció de música i al màster del professorat.  És membre de la Junta de l’Associació Catalana de Musicoteràpia.

Salih Gülbay
Salih Gülbay

DJ, productor, psicòleg i musicoterapeuta. Després de completar el grau en Psicologia a la Bilkent University (Ankara, Turquia), va cursar el màster en Musicoteràpia a l’Escola Superior de Música de Catalunya. Ha treballat amb diversos col·lectius, però el seu  treball s’ha centrat en oferir experiències transformatives a gent jove a nivell internacional. Ha estudiat i publicat sobre l’ús del hip-hop com a base per a intervencions musicoterapèutiques amb persones que han viscut situacions traumàtiques i en l’acompanyament de joves migrants.

Programa

Divendres 10 novembre

Hora Activitat
15:30 Acreditació i recollida d’informació
16:00-16:15 Benvinguda
16:15-18:00 Ponències i preguntes
Jordi Trilla – De “Thanks for the Music” d’ABBA a “Music for a sushi restaurant” de Harry Styles. Tot s’hi val en comunicació!
Dra. Clara Larrañaga i Eugenia García Amor – Art i neurologia: connexions infinites
18:00-18:30 Pausa cafè
18:30-19:45 Tallers 1 – Eines de suport (Cal triar una opció en inscriure’s)
Viatge a través de la cançó improvisada – Arturo Gaya
Mim i teatre – Pep Callau
Percussió – Pau Gimeno
19:45-20:00 Pausa
20:00-21:15 Tallers 2 – (Cal triar una segona de les opcions)
Viatge a través de la cançó improvisada – Arturo Gaya
Mim i teatre – Pep callau
Percussió – Pau Gimeno

Dissabte 11 novembre

Hora Activitat
09:00 Acreditació
09:15 Benvinguda a la segona jornada
09:30-11:00 Taller conjunt
La veu i l’escolta interna – Xevi GaTa
11:00-11:30 Pausa esmorzar
11:30-12:15 Espai experiències – realitat social
Orquesta Vozes – Pablo González
12:15-13:30 Espai Acords Taula-debat
Xevi GaTa, Catherine Clancy, Salih Gulbay, Oriol Casals, Oriol Saña (director del projecte artístic de la Fundació Sifu)
Modera: Anna Jarque
14:00 Clausura de les Jornades

Objectius de les Jornades

  • Oferir i aprofundir en l’univers transversal de la música i la neurologia i els seus punts de trobada.

  • Conèixer les possibilitats i aplicacions de la música en les arts, l’educació i formació integral de les persones, sobretot i també en la salut i benestar.

  • Conèixer experiències presentades per experts, d’àmbit nacional i internacional, en la utilització de la música en la connectivitat amb la salut mental.

  • Oferir un debat i reflexió en els camins presents i futurs de les arts, especialment la música, i el seu paper en el sistema sanitari, educatiu i comunitari, per potenciar el benestar en les persones.
     

Precedents

l’any 2015, coincidint amb l’inici del màster de Musicoteràpia, l’ESMUC va celebrar unes jornades dedicades a l’eminent neuròleg Oliver Sacks, que van servir com a precedent a les Jornades Internacionals de Música i Neurologia “Arts i Salut”. L’any següent ja va tenir lloc la primera edició de les Jornades, centrada en la música i el seu potencial com a eina terapèutica en persones amb malalties neurològiques.

Altres edicions posteriors han aprofundit en el punt de trobada de la música i la neurologia com a marc de desenvolupament pedagògic, social i de reflexió entre professionals, o han abordat la música com eix vertebrador de les arts. Fins arribar a l’edició actual, hem fixat la mirada en la salut mental, en la musicoteràpia i les diverses etapes de la vida, o en la salut dels músics.

Ara ens plantegem les vuitenes Jornades amb la confiança del camí fet i amb la ferma  voluntat de mantenir l’alt nivell de professionalitat dels ponents que sempre ens van acompanyant en cada nova edició.

Entitats col·laboradores

Acmt Logo Jpg
Academia Catalana Musica
Sifu

Direcció de les jornades: Melissa Mercadal i Anna Jarque