Arts i Salut 2024: la Musicoteràpia és urgent
La Musicoteràpia en l’entorn hospitalari de Catalunya: fonaments científics i qualitat assistencial
Arribem a la novena edició d’aquestes Jornades de Música i Neurologia alçant la veu per afirmar de manera ferma: la Musicoteràpia és urgent.
Parlem de la urgència que la Musicoteràpia sigui present a la majoria d’hospitals, i més centres. Hores d’ara no hauríem de convèncer, encara, sinó seguir dialogant sobre la realitat empírica dels seus beneficis. I això és el que us proposem.
Una vegada més volem aportar dades, vivències i emocions, totes elles concentrades en les essències que ens configuren: cos, ment i ànima. Des de la vessant més científica i alhora des de la vessant humana.
Amb les nostres persones convidades d’arreu del territori i professionals de l’entorn hospitalari de Catalunya, podem parlar dels fonaments científics que la Musicoteràpia revela per a una millora de la qualitat assistencial. Amb la fórmula habitual de les nostres jornades i celebrant aquesta novena edició, combinem xerrades, tallers i taules de diàleg. Taules de diàleg amb musicoterapeutes que ens expliquen projectes vius que actualment tenim al país, però també amb professionals de l’àmbit sanitari no musicoterapeutes que aporten el seu testimoniatge científic dels beneficis holístics d’aquesta teràpia, i equips directius d’hospitals que segueixen apostant per aquest camí de rendibilitat sanitària.
Si encara dubtes d’aquests resultats, vine i ho veuràs.
Si tens clars aquests fruits i no vols sentir solitud en la teva gran tasca, vine i compartiràs.
Si tens clar que pots seguir aprenent i creixent, vine i en gaudiràs.
T’hi esperem amb moltes ganes.
Maria Aguilera
Musicoterapeuta per l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i Llicenciada en interpretació de la Guitarra al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona. Compagina la seva tasca com a docent i musicoterapeuta en l’àmbit educatiu a l’escola Galí Bellesguard de Barcelona amb el projecte de Musicoteràpia a l’Unitat de cures intensives
neonatals (UCIN) on apropa els beneficis de la musicoteràpia als nadons prematurs, les seves famílies i l’equip mèdic. Lidera dos estudis clínics pioners al servei d’Obstetrícia i Neonatologia de l’Hospital Clínic que estudia l’impacte de la musicoteràpia prenatal i en els nadons prematurs i les seves famílies. Properament sortirà a la llum el seu darrer treball musical “ Un món millor” un disc de temes propis vinculats a la maternitat i la criança. En l’àmbit musical col·labora en diversos projectes com a guitarrista, compositora i cantant
Mateu Aregay
Arquitecte superior format a la UPC el 1986, ha exercit en el sector privat i a l’administració pública. Amb un màster en Musicoteràpia per la UPF (2013) i acreditació al REMTA, ha treballat en diverses institucions, incloent el CRAE La Serra, el Centre Penitenciari de Dones de Barcelona, i la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers. També ha col·laborat amb l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau en projectes de recerca. A més, ha estat musicoterapeuta al projecte Matins d’Orquestra i president de l’Associació Catalana de Musicoteràpia (2018-2020) i de l’associació Art Solidari, associació que promou l’exercici professional i l’ensenyament de la Musicoteràpia en convenis amb diferents Hospitals i Universitats.
Natàlia Arisa
Graduada en Medicina (UdG. I Promoció), Màster en Musicoteràpia (UCV. X Promoció), Especialització en Musicoteràpia Prenatal (Model MTFO. V Promoció) i 5è de Grau Professional en Música, especialitat de piano (Escola de Música Allegretto).
Resident de Medicina del Treball a l’Hospital del Mar
(Barcelona) i docent i investigadora en el projecte pilot “Musicoteràpia Prenatal per treballadores embarassades de l’Hospital del Mar”.
Halil Bárcena
Halil Bárcena (Renedo, Cantàbria, 1962) és islamòleg, doctor en filologia àrab i especialista en mística sufí. També és llicenciat en ciències de la informació, diplomat en llengua àrab, màster en estudis àrabs i diploma d’estudis avançats en humanitats. Ha cursat estudis islàmics i de filologia àrab i persa al Marroc, Jordània, el Líban i Síria. Format en musicologia oriental, és intèrpret de ney, la flauta dervix de canya. Col·labora amb les universitats de Barcelona i Deusto.
L’any 1998 funda l’Institut d’Estudis Sufís de Barcelona, que dirigeix des d’aleshores. Dirigeix també el grup de música i dansa sufí ’Ushâq. És autor de la monografia El sufisme(Fragmenta, 2008), la versió de la qual en castellà —ampliada—, Sufismo, va publicar-se el 2012 també per Fragmenta. També és autor de la traducció al català de Dīwān, de Ḥal·lāğ (Fragmenta, 2010) i també al castellà (Fragmenta, 2021), edicions bilingües cal·ligrafiades a mà per ell mateix. És coautor, amb Marià Corbí, de Jesús de Nazaret, el mito y el sabio. Una lectura del Evangelio de Juan desde una espitritualidad laica y desde el sufismo (2010). El 2015 va publicar Històries de Nasrudín, a la col·lecció Petit Fragmenta, amb il·lustracions de Mariona Cabassa., Rûmî (ed.Herder), Perlas Sufies (ed Herder).
Núria Bonet
Titulada superior de música, musicoterapeuta per la Universitat Ramon Llull-Blanquerna de Barcelona i diplomada en la pedagogia E. Willems per a l’educació musical.
Co-fundadora de l’Associació Ressò de Musicoteràpia l’any 2005, essent gestora i musicoterapeuta des dels seus inicis.
Musicoterapeuta en l’àmbit de la salut: diferents àrees d’hospitalització pediàtrica, salut mental infantil i joves i atenció domiciliària a pal·liatius pediàtrics als hospitals Sant Joan de Deu, Santa Creu i Sant Pau i Corporació Sanitària Parc Taulí.
En l’àmbit social he estat musicoterapeuta amb nenes i dones amb la Síndrome de Rett i amb persones en situació de sense sostre.
En el camp de la recerca i la investigació he participat i realitzat estudis en l’aplicació de la musicoteràpia en hospitalització pediàtrica: neonatologia, neurologia, UCI pediàtrica i pal·liatiu pediàtrics a domicili. Docent en els màsters: musicoteràpia, model Child-life i infermeria pediàtrica.
Jordina Capella
Cap del Servei de Promoció de Vida Saludable i de Prevenció de Malalties Cròniques No Transmissibles.
Subdirecció general de Promoció de la Salut.
Secretaria de Salut Pública.
Departament de Salut, Generalitat de Catalunya.
Àlex Carasol
Màster en Musicoteràpia (2013) per la UPF i Ramón Llull, grau mitjà en música moderna i jazz (2010) del Conservatori del Liceu, i llicenciatura en Psicologia (2002) per la Universitat Rovira i Virgili. Actualment, treballa com a musicoterapeuta en salut mental al Parc Sanitari Sant Joan de Déu, i participa en els programes “Ritmes en Companyia” i “Matins d’Orquestra” d’Apropa Cultura a Barcelona.
Ha assistit a diversos cursos formatius, incloent “Rhythm to Recovery” i “Boomwhackers”, així com a formacions sobre facilitació de cercles de percussió i improvisació musical. Va ser ponent al V Congrés Nacional de Musicoteràpia (2014) amb una xerrada sobre musicoteràpia en centres penitenciaris i és soci i vocal de la Junta de l’Associació Catalana de Musicoteràpia (ACMT).
Oriol Estrada
Oriol Estrada Cuxart és llicenciat en medicina per la Universitat de Barcelona (1987) i especialista en medicina interna. Va obtenir el doctorat a la Universitat Autònoma de Barcelona amb un estudi sobre tractament intravenós domiciliari de les infeccions greus. Diplomat en Gestió Integrada de Serveis Sanitaris per ESADE (2011).
Des del 2009, ha ocupat càrrecs directius en organitzacions sanitàries, actualment és responsable d’estratègia i innovació de l’Àrea Territorial Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut i de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, on lidera més de 100 projectes d’integració i innovació.
Amb una àmplia experiència en innovació clínica, ha impulsat canvis per millorar l’atenció sanitària i ha creat un programa d’innovació tecnològica per professionals de la salut. És autor de diverses publicacions i director del grup de recerca INEDIT de l’IGTP, així com del màster en eSalut de La Salle Barcelona-Universitat Ramon Llull.
Pablo González
Pediatre especialitzat en cures intensives, treballa actualment als hospitals Germans Trias i Pujol i Sant Joan de Déu, així com al Servei d’Emergències Mèdiques de la Generalitat de Catalunya. Músic, format en Piano i Cant al Conservatori del Liceu i al Royal Welsh College of Music and Drama (Cardiff, Gal·les, UK), la recerca per combinar les seves dues passions el va dur a formar-se en Musicoteràpia a l’Universitat Autònoma de Madrid. Coordina des de la seva creació la Unitat de Musicoteràpia de l’Hospital Germans Trias i Pujol, en col·laboració amb la Fundació Nexe i l’ESMUC.
Raül Hernández
Psicòleg sanitari Col·legiat n.13459, Musicoterapeuta Acreditat MTAE49 i MTRC 012 i Psicopedagog i Musicoterapeuta Neurologic (NMT)
Musicoterapeuta i membre de l’Associació Ressó de Musicoteràpia; Musicoterapeuta de l’Associació Centre Pedralbes i membre de l’equip professional del Projecte Colorsband; Professional d’Artransforma i col.laborar en projectes artístics per afavorir l’inclusió; Musicoterapeuta en la Comunitat Terapèutica La Coma; Docent en l’àmbit de la musicoteràpia a ISEP i de l’Universitat de Girona; Musicoterapèuta del projecte Matins d’Orquestra amb l’Orquestra Simfònica del Vallès per a l’entitat Apropa Cultura; Membre de l’Associació Catalana de Musicoteràpia (ACMT)
Anna Jarque
Gestora cultural, creativa i formadora, amb llicenciatura en Dansa i Coreografia per l’Institut del Teatre de Barcelona i formació en diverses àrees com educació, drets humans i psicopatologia infantojuvenil. Té 35 anys d’experiència com a formadora a través de les arts escèniques i 30 anys com a gestora cultural, dissenyant esdeveniments i programacions artístiques per institucions com DIBA i el Museu Etnològic.
En els darrers anys, ha treballat amb l’ONG Metges sense Fronteres en projectes d’educació i debat, i ha dirigit diverses iniciatives culturals, incloent el documental “RefugiAt” i jornades sobre arts i salut amb l’ESMUC. Autora de “Dansa Panikkariana” en el llibre “Panikkar avui”. Treballa a Antaviana Films. Va fundar l’assoc. Textura de Cultura i col·labora a País Conscient.
Carme Jover
Professora Màster Infermeria Intensiva a l’Escola Universitària Infermera HSCiSP (Universitat Autònoma de Barcelona). Jubilada febrer 2019 de Cap d’Infermeria de l’Àrea Crítics Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (HSCiSP). Doctora per la Universitat de Barcelona en el programa de doctorat Ciencias Enfermera amb qualificació Cum Laude. Màster Universitari en Lideratge y Gestió en Serveis d’Infermería (Màster oficial UB Barcelona) i diplomada en infermeria per la UNED.
Membre d’associacions científiques com REDICS, INVESTEN-ISCIII, l’Institut de Salut Carlos III, la Societat Espanyola d’Infermeria Intensiva i Unitats Coronàries (SEEIUC) des de 1983, l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears (SOCMI) des de 2000, i l’Associació Espanyola de Nomenclatura, Taxonomia i Diagnòstics d’Infermeria (A.E.N.T.D.E.). També ha format part dels comitès editorials de revistes d’infermeria, com Enfermería Intensiva (1997-2018) i Enfermería Clínica (2005-2010).
Rafael Lledó
Actualment és gerent del Consorci Sanitari del Maresme (abril 2023) i anteriorment va ser director general de la Fundació Privada Hospital/Asil de Granollers (2022-abril 2023) i secretari general del Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (2016-2023). Té una extensa experiència a l’Hospital Clínic de Barcelona com a coordinador de qualitat i adjunt a la direcció mèdica.
És doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, amb llicenciatura en Psicologia i diversos diplomats en gestió i metodologies sanitàries. Ha publicat 97 articles i ha presentat 85 ponències, amb 50 premis en recerca. Ha realitzat estades a institucions prestigioses com Harvard i és professor associat a la Universitat Internacional de Catalunya. Actualment, edita el Journal of Healthcare Quality Research i participa en diverses organitzacions professionals relacionades amb la gestió sanitària.
Patricia Martí
Profesora del Máster de Musicoterapia de l’Escola Superior de Música de Catalunya – ESMUC
Musicoterapeuta i coordinadora del Programa “Musicoterapia y Hematología” de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona
Psicooncòloga de l’equip del IOB – Institute of Oncology de Barcelona de l’Hospital Quirón Salut de Barcelona i de l’Institut Oncològic Teknon
Josep Medina
La seva trajectòria professional (clínica, científica i professional) va molt lligada a la trajectòria assistencial en pacients amb gran discapacitat física d’origen neurològic. Actualment exerceix les funcions de Responsable de Consolidació Territorial de l’Institut Guttmann, després d’haver estat més de 25 anys Cap de l’àrea de Rehabilitació Funcional de la mateixa institució.
Les principals línies d’expertesa són la gestió de recursos hospitalaris dins del camp de la rehabilitació, la biomecànica i l’anàlisi del moviment, així com l’activitat física i l’esport.
A partir de la formació com a Fisioterapeuta i Psicòleg Clínic fins a aconseguir el grau de Doctor en Psicologia per la Universitat de Barcelona, ha pogut atendre diferents pacients amb lesió medul·lar i dany cerebral, sempre lligat laboralment des de l’any 1990 a l’Institut Guttmann, hospital de neurorehabilitació.
Anna Menén
Psicòloga i Musicoterapeuta a l’Institut Guttmann, Hospital de Neurorrehabilitació
Psicòloga sanitària i musicoterapeuta, màster en Rehabilitació Neuropsicològica i Estimulació Cognitiva (Institut Guttmann, UAB) . Des del 2013, és membre de la Robert F. Unkfer Academy of Neurologic Music Therapy. Té experiència internacional treballant tant amb poblacions adultes com pediàtriques en diversos hospitals del Regne Unit i Catalunya, incloent-hi la Unitat de Neurorrehabilitació i la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques del Portland Hospital for Women and Children i el Wellington Hospital (Londres).
Des del 2018, forma part de l’equip clínic de l’Institut Guttmann. A més de la seva activitat clínica, és docent en diferents programes de màster. També col·labora en projectes de recerca internacionals que se centren en el desenvolupament i validació d’eines d’avaluació basades en la música per a pacients adults i pediàtrics amb estats alterats de consciència.
Mercè Redorta
Musicoterapeuta, psicopedagoga i pedagoga musical.
Musicoterapeuta formada a l’ESMUC, i certificada com a NICU-MT per la Florida State University College of Music.
Actualment és musicoterapeuta de Nexe Fundació amb infants de 6 mesos a 6 anys amb pluridiscapacitat i a l’Hospital Germans Trias i Pujol com a musicoterapeuta a la Unitat de Neonatologia.
Ha treballat anteriorment amb persones grans amb deteriorament cognitiu, així com en un centre de salut mental tant amb infants com adults i ha estat vinculada sempre en entorns d’estimulació primerenca.
Raydén Rodríguez
Metge Especialista en Medicina Intensiva amb àmplia experiència com a metge adjunt i tutor de residents. Llicenciat en Medicina i Cirurgia, amb especialitat en Medicina Intensiva i formació en suport vital avançat, trauma i simulació clínica. Actualment treballa a l’Hospital General de Granollers, on coordina diverses comissions i és membre actiu de diverses societats professionals. Ha col·laborat en múltiples investigacions sobre nutrició en pacients crítics i és coautor de capítols en llibres especialitzats. La seva trajectòria inclou rols en emergències mèdiques i UCI en diferents hospitals, així com la direcció de cursos de suport vital i simulació clínica. A més, és instructor i director de programes de formació en reanimació i suport vital.
Francesc Sedó
És formador, musicoterapeuta i coach, especialitzat en habilitats socioemocionals, coaching i musicoteràpia. La seva feina se centra en la formació de grups mitjançant el coaching i la intel·ligència emocional, així com en l’acompanyament de grups amb discapacitat intel·lectual en el seu desenvolupament personal i sessions individuals i pal·liatives.
Té un màster en Musicoteràpia (2021) per l’ESMUC, un màster en Coaching i Lideratge Personal (2009) per la Universitat de Barcelona, un diploma en música (piano, 1998) i una llicenciatura en Química (1993), així com un certificat d’aptitud pedagògica.
Judit Soler
Musicoterapeuta a l’lnstitut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Barcelona; Musicoterapeuta, equip de Singular, Música i Alzheimer; Escola Municipal de Música de Gurb.
Ha realitzat diverses formacions en psicoteràpia i musicoteràpia. El setembre de 2020, va completar una formació bàsica en Mentalisation Based Treatment (MBT) al Anna Freud Centre, enfocada en tractaments per a trastorns de personalitat i psicosis. El juliol de 2020, va cursar una formació online en primers auxilis psicològics a la Johns Hopkins University. Va participar en un curs de formació per a supervisors de musicoteràpia a la UWE (2017-2018), on es va centrar en l’ús de la música com a eina de reflexió clínica. També va ser membre i ajudant musical del Neurological Choir de la UWE (2015-2016), un projecte per a persones amb afàsia. Va obtenir un màster en Musicoteràpia a la UWE (2013-2016) i un grau superior en Piano Clàssic al Conservatori del Liceu de Barcelona (2009-2013).
Coral Canta Sant Pau
La coral Canta Sant Pau és una coral per persones amb afàsia, un trastorn del llenguatge que dificulta la comunicació, de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Va ser la primera coral per persones amb afàsia de l’estat espanyol, fundada per iniciativa de la neuropsicòloga Carmen Garcia ara ja fa més de 10 anys. La coral és facilitada per una musicoterapeuta, actualment, Judit Soler.
A les sessions s’utilitza la música i tots els seus elements per treballar la parla i la comunicació; i a més a més, és un encontre setmanal que totes les persones participants valoren molt positivament, pel fet de compartir música i experiències que contribueixen al seu benestar social i emocional.
Tot i que l’objectiu de la coral no és fer concerts, aquests són una motivació i es viuen com una experiència enriquidora. Són una manera de compartir música amb família i amics. Entre d’altres, la coral ha estat convidada a cantar a la inauguració del European Life After Stroke Forum, i fa concerts regularment a l’hospital de Sant Pau.
Estem molt agraïdes de poder ser avui aquí i ens fa molta il·lusió cantar amb vosaltres.
Divendres 8 de novembre
Hora | Activitat | |
---|---|---|
15:30 | Acreditació | |
16:00-16:15 | Benvinguda |
|
16:15-18:00 | Ponències i preguntes Halil Bárcena – Sons que curen. El poder guaridor de la música. Dr. Oriol Estrada – Música, salut i futur: oportunitats, reptes i dificultats |
|
18:00-18:30 | Pausa: Espai Pósters | |
18:30-19:45 | Tallers 1 (Cal triar una de les opcions en la inscripció) Addiccions – Raúl Hernández Dones embarassades i neonats – Maria Aguilera Malalts pal·liatius – Francesc Sedó |
|
19:45-20:00 | Pausa (canvi d’aula) | |
20:00-21:15 | Tallers 2 – (Cal triar una segona de les opcions) Addiccions – Raúl Hernández Dones embarassades i neonats – Maria Aguilera Malalts pal·liatius – Francesc Sedó |
Dissabte 9 de novembre
Hora | Activitat | |
---|---|---|
09:00 | Obrim portes | |
09:15 | Benvinguda a la segona jornada | |
09:30-10:30 | Taula de musicoterapeutes, projectes consolidaats i en curs: Judit Soler, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Àlex Carasol, Ritmes en Companyia. Mateu Aregay, Hospital de Granollers. Patricia Martí, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Nuria Bonet, Hospital de Sant Joan de Déu. Anna Menén, Institut Guttmann. Mercè Redorta, Hospital germans Trias i Pujol. |
|
10:30-11:00 | Pausa: Espai Pósters | |
11:00-12:00 | Taula de caps i directius de l’àmbit hospitalari: Iria González, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Dr. Rayden Iglesias, Hospital Granollers. Jordina Capella, dept. Salut, Generalitat de Catalunya. Dr. Rafael Lledó, Hospital Mataró. |
|
12:00-12:30 | Pausa: Espai Pósters | |
12:30-13:30 | Taula de professionals sanitaris amb intervenció avaluada: Dr. Josep Medina, Institut Guttmann. Pablo González, Hospital Germans Trias i Pujol. Natàlia Arisa, Hospital del Mar. Carme Jover, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. |
|
13:30 | Petit concert: Coral Canta Sant Pau, amb la col·laboració de la coral ParkinSongs. | |
14:00 | Fi de les Jornades | |
Conducció Jornades: Anna Jarque |
Objectius de les Jornades
Precedents
L’any 2015, coincidint amb l’inici del màster de Musicoteràpia, l’ESMUC va celebrar unes jornades dedicades a l’eminent neuròleg Oliver Sacks, que van servir com a precedent a les Jornades Internacionals de Música i Neurologia “Arts i Salut”. L’any següent ja va tenir lloc la primera edició de les Jornades, centrada en la música i el seu potencial com a eina terapèutica en persones amb malalties neurològiques.
Altres edicions posteriors han aprofundit en el punt de trobada de la música i la neurologia com a marc de desenvolupament pedagògic, social i de reflexió entre professionals, o han abordat la música com eix vertebrador de les arts. Fins arribar a l’edició actual, hem fixat la mirada en la salut mental, en la musicoteràpia i les diverses etapes de la vida, o en la salut dels músics.
Ara ens plantegem les vuitenes Jornades amb la confiança del camí fet i amb la ferma voluntat de mantenir l’alt nivell de professionalitat dels ponents que sempre ens van acompanyant en cada nova edició.
Direcció de les jornades: Melissa Mercadal i Anna Jarque, amb Catherine Clancy i Patricia Martí.
Agraïments: Taller de Músics, Assoc. Catalana de Musicoterapeutes, Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya, Acadèmia Catalana de la Música, Col·legi d’infermers i d’infermeres de Barcelona.