La IV Trobada Fiddle reunirà 500 estudiants de corda al MNAC
L’Associació Catalana d’Escoles de Música (ACEM), i l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), organitzen el pròxim 13 de febrer la quarta edició de la Trobada Fiddle, un encontre d’alumnat i professorat de corda fregada de diferents escoles de música d’arreu de Catalunya, que protagonitzaran un concert participatiu i multitudinari. L’activitat tindrà lloc a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).
La Trobada Fiddle forma part del Barcelona Fiddle Congress, esdeveniment que enguany està previst que es faci de l’1 al 3 de juliol, després que s’hagués cancel·lat l’edició de 2021 per culpa de la pandèmia de la Covid-19. Aquest congrés té l’objectiu de crear un espai per compartir i debatre coneixements en l’àmbit de la corda fregada (violí, viola, violoncel i contrabaix) en la tradició musical popular, com ara el jazz, la música tradicional, el rock o el pop.
Aquesta nova edició de la Trobada Fiddle esdevindrà un concert multitudinari amb la participació dels i les intèrprets de corda fregada, de diferents edats i nivells, de les 28 escoles de música de Catalunya que s’han inscrit. El concert serà conduït per professorat i artistes especialitzats en els instruments de corda d’estil no clàssic, com ara Oriol Saña – professor de l’ESMUC i promotor d’aquesta activitat, i del Barcelona Fiddle Congress-, Oriol Català, Maria San Miguel, Galen Fraser i Asier Suberbiola.
La trobada Fiddle 2022
Enguany, seguint els protocols de seguretat i la normativa d’aforaments d’activitats culturals a causa de la Covid-19, la trobada es farà en dues sessions. Els prop de 500 noies i nois, a partir de 6 anys, i de tots els nivells, ompliran la Sala Oval del MNAC i tocaran els seus instruments sota la direcció dels conductors de l’acte. La resta de professorat serà al costat dels joves músics per conduir-los i per acompanyar-los en aquesta experiència.
L’activitat s’adreça a les famílies i a les escoles dels joves músics participants, amb accés restringit.
Programa
Participants
El passat 7 de novembre, el professorat que dirigirà l’activitat, juntament amb el professorat de les escoles de música que participen en l’encontre, van protagonitzar una activitat pedagògica a l’ESMUC, denominada Fiddelitzem-nos, amb la finalitat de preparar el repertori que els nois i noies interpretaran al concert del dia 13.
Fiddelitzem-nos neix de la primera Trobada Fiddle de 2013, on es va fer palesa la necessitat de millorar la formació en els processos d’innovació pedagògica i de potenciar la participació de l’alumnat en les activitats del projecte. Per assolir aquests objectius calia acompanyar el professorat en tot moment fins al dia de la trobada, i oferir-li les eines necessàries per treballar amb eficiència i entusiasme a l’aula, amb la qual cosa es facilitava la preparació de les obres per a la Trobada i per al mateix congrés.