ESMUC Jazz Project’23: escenes sonores sobre El Jardí de les delícies
Grans Conjunts: ESMUC Jazz Project
Divendres 20 gener. 20:00 h. Sala 2 Oriol Martorell de L’Auditori. ENTRADA.
(L’alumnat de l’ESMUC pot disposar d’invitacions. Pròximament, més informació)
El cicle de Grans Conjunts inaugura una nova producció de l’ESMUC Jazz Project, aquest any inspirada en el quadre d’El Bosch, El Jardí de les Delícies
L’Esmuc Jazz Project d’enguany aposta per la transversalitat, combinant una formació integrada per estudiants de Jazz i Música Moderna, de Clàssica i Contemporània, de Cobla i de Música Antiga. En aquesta producció també aposten per la interdisciplinarietat a través de la combinació de la música amb la pintura i les arts visuals, inspirant-se en el quadre d’El Bosch, El jardí de les delícies. El concert tindrà lloc el divendres 20 de gener, a les 20 hores, a la Sala 2 Oriol Martorell, i s’emmarca en la programació de L’Auditori.
Els músics i professors de l’ESMUC. Joan Díaz, Joan Monné, Joan Sanmartí i Lluís Vidal han posat música a quatre creacions videogràfiques basades en retalls del quadre El jardí de les delícies. Cada obra té una temàtica concreta que dona coherència a la tria de les imatges i a la música que les acompanya: Infern, Bestiari, Paisatges i Coreografies. La creació d’El Bosch es veu amplificada per la capacitat descriptiva de la música, composta especialment per a l’ocasió.
Jazz Project
El projecte de creació d’una formació orquestral musical estable, versàtil i flexible, capaç d’interpretar i estrenar repertori original compost per professors de l’ESMUC o altres compositors catalans neix en el si del departament de Jazz i Música Moderna de l’Escola Superior de Música de Catalunya per iniciativa dels professors Francesc Capella, Joan Díaz, Joan Monné, Joan Sanmartí i Lluís Vidal, amb voluntat de conrear una estètica musical contemporània, que fusioni elements de diverses tradicions de la segona meitat del segle XX: jazz, rock, música contemporània de cambra o simfònica, músiques ètniques, etc.
En els projectes anteriors, la formació ha dedicat concerts a les composició dels seus cinc directors, a més de referents del món del jazz com Keith Jarrett, Ornette Coleman, Carla Bley, Ralph Towner, Chick Corea o Wayne Shorter.
Infern (Joan Díaz)
Bestiari (Joan Monné)
Paisatges (Joan Sanmartí)
Coreografies (Lluís Vidal)
L’ESMUC Jazz Project 2023 presenta Inside the Picture: Escenes sonores sobre El jardí de les delícies, un ambiciós projecte que combina música i arts visuals. El conjunt de jazz, compost principalment per estudiants de jazz i música moderna, però aquesta vegada amb la incorporació d’instruments clàssics, de cobla i música antiga, crearà paisatges sonors inspirats en els diferents animals i escenes representades en la famosa pintura del pintor renaixentista Hieronymus Bosch (c. 1450-1515), El jardí de les delícies. L’obra compta amb diversos temes i atmosferes, reflectint els diversos elements de la pintura.
El projecte pretén acompanyar el poder visual de l’obra mestra d’El Bosch amb les capacitats descriptives de la música, especialment composta per a aquesta ocasió per professors de l’especialitat d’interpretació jazz: Joan Monné, Joan Sanmartí, Joan Díaz i Lluís Vidal.
Així, per exemple, Joan Monné explica com ha compost el seu Bestiari: «M’he basat en el que n’han inspirat les imatges dels diferents animals que apareixen en el quadre d’El Bosch, alguns de reals, altres de fantàstics, i d’altres recreats pel pintor a partir de les descripcions i il·lustracions trobades en llibres de viatges de l’època. Els diferents animals m’han inspirat diferents temes i ambients musicals, alguns de més plaents i tranquils, d’altres de més foscos i intrigants. També les escenes més violentes, on alguns animals devoren éssers humans, o les escenes de cacera, m’han fet pensar en efectes sonors més impactants. Això ha fet que l’obra passi per diferents episodis. En primer lloc, apareixen diferents motius melòdics que representen animals del quadre esquerra del tríptic, a mode de presentació de la fauna diversa que apareix en aquesta banda de la pintura d’El Bosch. Després d’un breu interludi passem al quadre dret, el que representa l’infern, amb una ambient més sòrdid i inquietant. Finalment, a través d’un nou interludi semblant a l’anterior, passem a una tercera part, basada en el quadre central, que és una variació del primer moviment de l’obra, i que ens condueix a la coda final.»
Júlia Martín Albert,
Estudiant de Producció i Gestió
Òscar Roig Ortíz, flauta
Gibet Pons Petrus, clarinet
Pau Jorba Bonastre, saxo
Cristopher Pérez, saxo
Aina López Pla, saxo
Francisco Fernández García, trompeta
Alba Armengou, trompeta
Amets Aznarez Villafranca, trombó
Adrián Miras Hernández, guitarra
Pau Duran Gual, guitarra
Biel Roca, piano (Infern)
Vicente Marin, piano (Bestiari)
Roger Santacana, piano (Paisatges)
Xavi Torres, piano (Coreografies)
Cristian gonzález Varo, teclats
David Muñoz Pérez, contrabaix
Pau Gurpegui, bateria
Albert López, percussió
Andreu Bayarri, percussió
Pau Sanuy, percussió
Jorge Quiroga, clave
Gerard Montsech, tenora
Pau Barniol, flabiol
Més informació:
Accés amb entrada de pagament. Venda d’entrades a la pàgina web de L’Auditori.