Deu anys del primer Barcelona Fiddle Congress
Trobada Fiddle 2022 ©A. Bofill.
Aquest mes de novembre fa deu anys que es va celebrar el primer Barcelona Fiddle Congress, el punt de trobada on docents, intèrprets, pedagogs, sonòlegs i musicòlegs van reunir-se per compartir i debatre coneixements i experiències en relació amb l’àmbit de la corda fregada de tradició no clàssica, com ara el jazz, la música moderna, el folk i la música tradicional. El primer congrés es va celebrar del 15 al 17 de novembre de 2013, juntament amb la seva primera Trobada Fiddle.
Des del 2013, el Barcelona Fiddle Congrés ha tingut quatre edicions més, amb una periodicitat bianual, i tenint en compte l’endarreriment provocat per la pandèmia de la Covid-19. En aquest temps, per les diferents edicions han passat més de 60 professors, 350 congressistes, 3500 estudiants de moltes escoles de música, a més de molts familiars.
Les diferents activitats, i concerts han rebut la visita de 60 escoles de música i també personalitats destacades com el president de la Generalitat, el president del Parlament i la llavors alcaldessa de Barcelona, entre d’altres.
L’última edició del congrés va celebrar-se de l’1 al 3 de juliol de 2022 amb la participació de figures internacionals com ara Asier Suberbiola, Coloma Bertrán, Stanislaw Slowinski, Natalie Haas, Christoph Mallinger i Galen Fraser, entre d’altres. En aquesta edició també es va comptar amb la col·laboració de D’Addarío Orchestral, ACEM, Centre Artesà Tradicionàrius, Fundación Grupo Sifu i l’EMMCA L’Hospitalet, un exemple de les diferents entitats que han col·laborat amb el certamen al llarg d’aquests anys.
Al llarg d’aquestes quatre edicions el professorat destacat és el següent: Christian Howes, Jason Anick, Darol Anger, Casey Driessen, Mimi Rabson, David Waallace, Fiona Monbet, Bastien Ribó, Chitoph Mallinger, Eva Slongo, Tcha Limberger.
A més de les activitats vinculades amb la docència i l’intercanvi d’experiències, els concerts amb totes les localitats esgotades, el congrés de corda fregada de l’ESMUC ha comptat al llarg d’aquestes cites, amb el Fiddle Pro, on lutiers professionals, proveïdors, botigues, tècnics i entitats com Gonzalo Piarrete, Kepa Rubio, Sergio Chanquia i Arginarena Dellepiane Luthier, entre altres, han mostrat els seus productes i serveis.
Trobada Fiddle
La Trobada Fiddle constitueix la part més propera a les escoles de música de Catalunya i consisteix en un concert multitudinari i participatiu on l’alumnat participant, conduïts per professorat i artistes interpreten obres del món de la corda fregada d’estil no clàssic. L’última trobada, celebrada el 13 de febrer de 2022 a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) va comptar amb la participació de 400 estudiants, 67 professores i professors, i 29 escoles de música.