Seminari per a directors corals sobre el ‘Llibre vermell’ de Montserrat
Biblioteca de l’Abadia de Montserrat. Fotografia: Abadia de Montserrat (cedida).
Organitzat conjuntament per la Feliks Nowowiyeski Academy of Music de Bydgoszcz (Polònia) i l’Escola Superior de Música de Catalunya, el 14 de novembre tindrà lloc al Museu de la Música de Barcelona un seminari adreçat a directors corals internacionals que tractarà sobre el Llibre vermell de Montserrat. La Biblioteca de l’Abadia de Montserrat guarda com a primer volum del seu fons manuscrit el còdex conegut amb el nom de Llibre vermell de Montserrat. Aquest còdex, que deu el títol al color de les cobertes, s’estava copiant l’any 1399, i és considerat una obra notable sortida de l’escriptori montserratí.
El seminari, dirigit a directors corals de Polònia, Txèquia, Eslovènia i Catalunya, pretén donar a conèixer el contingut històric i musical d’aquesta obra amb motiu del mil·lenari del Monestir de Montserrat, que se celebrarà el 2025. El seminari preveu la participació d’uns 30 responsables corals. A més a més, està prevista la participació de dos musicòlegs, Maricarmen Gómez Muntaner i Juan Carlos Asensio (professor de l’ESMUC).
Entre el 14 i el 17 de novembre, a més del seminari al Museu, n’hi haurà diferents activitats a l’Escola, al Monestir de Montserrat i a Lloret de Mar.
Llibre vermell de Montserrat
La Biblioteca de l’Abadia de Montserrat guarda com a primer volum del seu fons manuscrit el còdex que actualment és conegut amb el nom de Llibre vermell de Montserrat. Aquest còdex, que deu el títol al color de les cobertes, s’estava copiant l’any 1399, i és considerat un espècimen notable sortit de l’escriptori montserratí.
És un superb infòlio de pergamí, escrit en la sumptuosa cal·ligrafia gòtica de les darreries del segle XIV, i continuat en els segles XV i XVI, amb belles inicials filetejades alternades en blau i vermell i amb diverses miniatures, algunes remarcables.
El seu contingut té una gran varietat, que en fa pràcticament una miscel·lània de textos teològics i devocionals destinats, originàriament, als monjos i als preveres seculars encarregats de la cura pastoral dels pelegrins de Montserrat. D’ací que, juntament amb textos d’origen certament montserratí -com ara miracles, privilegis, indulgències, cants dels romeus, textos d’homilies, estatuts de la Confraria-, n’hi trobem d’altres amb un caire i un ús més general, com ara pràctiques devocionals, tractadets teològics o morals, descripcions i lloances de l’univers creat, o una guia d’esglésies per al pelegrí de Roma. El recull, doncs, malgrat potser la voluntat del compilador, constitueix un llibre singular tant en ell mateix i pel que fa a l’expressió de la pietat popular a Montserrat, com per la seva qualitat de testimoniatge d’una època i reflex de la cultura montserratina que traspua. (Patronat de la Muntanya de Montserrat)
Dijous, 14 de novembre, Museu de la Música de Barcelona
11:00 – 12:00 h. Ponència de MariCarmen Gómez Muntané. Context històric del Llibre vermell
12:00 – 13:30 h. Contingut musical i lectura de fragments del Llibre vermell. Juan Carlos Asensio.
També hi haurà la col·laboració d’estudiants de l’especialitat de Música antiga de l’ESMUC que acompanyaran la descoberta del contingut musical del Llibre vermell.
Aquests actes són oberts a l’alumnat de l’ESMUC i al públic en general.
Divendres, 15 de novembre, Monestir de Montserrat
Visita a Montserrat per conèixer de primera mà l’exemplar original que hi ha exposat al Museu del Monestir i visita a l’Escolania de Montserrat amb una explicació sobre el Llibre vermell, a càrrec del Pare Efrem, prefecte de l’Escolania.
Dissabte, 16 de novembre, Lloret de Mar
Activitats sobre el Llibre vermell a Lloret de Mar, guiades per Elżbieta Wtorkowska directora de la Feliks Nowowiyeski Academy of Music de Bydgoszcz.
Diumenge, 17 de novembre
Conclusions i comiat.
Més informació
Llibre vermell.
Abadia de Montserrat.
Signatura conveni amb el Conservatori de Bydgoszcz.