Participació d’alumnat de l’ESMUC a la conferència “Expression is impossible” – Hanns Eisler and the emotions
Fotografia d’arxiu. Noemí Elias.
Del 24 al 26 d’octubre, la International Hanns Eisler Society, en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’ESMUC, el Goethe-Institut Barcelona, organitza una jornada sobre temes d’expressió i emocionalitat en l’obra i l’estètica d’Hanns Eisler i les cultures musicals relacionades amb la seva obra. L’esdeveniment compta amb la interpretació d’obres del període d’entreguerres, entre altres peces, interpretades per alumnat de l’ESMUC. L’accés és lliure i obert amb confirmació prèvia a la següent adreça electrònica: iheg@hanns-eisler.de.
Sobre la sessió
La jornada dura tot el dia i començarà amb diverses conferències de 10 h a 13:30 h, continuarà després de dinar amb un debat i una pel·lícula fins a les 19:30 h, i mitja hora més tard hi haurà l’actuació musical de l’alumnat de l’ESMUC. Entre els temes que es tractaran a la xerrada hi ha l’emoció i el pensament musical d’Eisler, la connexió entre emoció i impuls polític, i la corporalitat de les emocions en les seves interpretacions. Aquesta iniciativa pretén aprofundir en la influència d’Hanns Eisler en les cultures musicals contemporànies, revelant la complexitat d’un compositor que va desafiar les convencions del seu temps.
La relació d’Hanns Eisler amb l’emocionalitat a la música posa de manifest les tensions de la seva època. Conegut per la seva postura crítica envers l’expressió emocional en la música, Eisler va defensar una aproximació més racional, veient la música com un vehicle de canvi social i comunicació estructurada. Les seves crítiques, sovint ferotges, reflectien no només les seves idees estètiques sinó també el context polític del moment.
Al llarg del ‘Dia Eisler a Barcelona’, a més del concert, s’oferiran conferències, una taula rodona i la projecció d’una pel·lícula. Les conferències s’impartiran en alemany, anglès, català i castellà. Els resums de les conferències s’oferiran en alemany o castellà. A més, el dissabte hi haurà un programa addicional que inclourà una visita guiada al Museu Nacional d’Art de Catalunya i una visita arquitectònica a Montjuïc: Concepte: Diego Alonso (Universitat Autònoma de Barcelona) i Peter Schweinhardt (Internationale Hanns Eisler Gesellschaft). La participació és gratuïta i no cal inscripció.
Programa
3 cançons de Robert Gerhard per veu i guitarra
Sofía Lana, soprano.
Gonzalo Ordóñez, guitarra.
Capriccio per flauta sola de Robert Gerhard
Virginia Tato Moreno, flauta
Sonata op1 per piano d’Alban Berg
José Antonio Tolosa, piano
Kleine Kammermusik op. 24 núm. 2, de Paul Hindemith
Claudia Sánchez Corral, flauta
Llorenç Pallàs Guedes, oboe
Antonio Cruzado Garcia, clarinete
Eduardo Aparicio Mínguez, trompa
Miquel Huerta Lledó, fagot
10:00-11:30 – Conferències
‘Hanns Eisler a Barcelona: noves fonts, noves perspectives’, per Diego Alonso, Universitat Autònoma de Barcelona.
‘Cantar per resistir, cantar per existir. Cors catalans als camps de concentració francesos (1939-1941)’, Amadeu Corbera, Conservatori Superior de Música de les Illes Balears.
«Realment es podria estimar aquest país des de molt lluny». Les trobades musicals, socials i polítiques d’Eisler amb Mèxic el 1939/40, Antonia Teibler, Universitat de Música i Arts Escèniques de Viena.
Pausa cafè
12:00-13:30 – Conferències
«Una mica berreta, no fos cas que sonés massa bonic i escandalitzés algú» – sobre les obres corals de Hanns Eisler, Viola Großbach, Universitat Goethe de Frankfurt del Main.
«Una qüestió delicada. Les emocions en Hanns Eisler i en la seva música», Frieder Reininghaus, Societat Internacional Hanns Eisler, Berlín.
Pausa per dinar
16:30-17:15 – Debat
Taula rodona sobre Ernst Busch i Hanns Eisler durant la Guerra Civil Espanyola.
Diego Alonso en conversa amb Carola Schramm (Societat Ernst Busch, Berlín) (alemany amb resum en espanyol).
17:30-19:30 – Pel·lícula
«Unbändiges Spanien» (DEFA 1962; Directors: Jeanne Stern, Kurt Stern; Música: Hanns Eisler; 87 minuts) Abans: Conferència introductòria de Tobias Faßhauer, Universitat Goethe de Frankfurt del Main (anglès amb resum en espanyol).
20:00 – Concert
Estudiants de l’Escola Superior de Música de Catalunya interpreten compositors del període d’entreguerres:
– 3 cançons de Robert Gerhard, per a veu i guitarra. Sofía Lana (soprano) i Gonzalo Ordóñez (guitarra).
– Capriccio, per flauta sola de Robert Gerhard, Virginia Tato, flauta
– Sonata op1 per piano d’Alban Berg, José Antonio Tolosa, piano
– Kleine Kammermusik op. 24 núm. 2, de Paul Hindemith.
Claudia Sánchez Corral, flauta
Llorenç Pallàs Guedes, oboe
Antonio Cruzado Garcia, clarinete
Eduardo Aparicio Mínguez, trompa
Miquel Huerta Lledó, fagot
Més informació
Accés lliure amb reserva prèvia.