Publicat el 16 de novembre de 2023

Comparteix a:

Presentació de la xarxa europea IN.TUNE en el 50è congrés de l’AEC

Presentacio Intune Aec

Presentació de la xarxa IN.TUNE en el congrés anual de l’AEC.

La nova i primera xarxa universitària europea de Música i Arts, IN.TUNE – Innovative Universities in Music & Arts in Europe s’ha presentat oficialment en el 50è congrés anual de l’Associació Europea de Conservatoris (AEC). Les responsables dels vuit centres d’educació superior que hi pertanyen van fer la presentació el passat divendres 10 de novembre dins del programa del congrés celebrat a La Haia. També es va presentar la nova web de l’alliance: www.intune-alliance.eu.

La Unió Europea ha seleccionat la xarxa universitària IN.TUNE juntament amb altres set aliances, d’un total de 39 sol·licituds presentades. Aquesta primera Aliança Europea d’Universitats en l’àmbit de la música i les arts subscriu plenament els principis i objectius establerts per la recent Estratègia Europea per a les Universitats, que subratlla el paper important de l’educació superior en la formació de societats sostenibles, democràtiques i resilients. És un model per a la transformació del sector europeu de l’educació musical superior cap a un futur inclusiu i excel·lent, socialment responsable i autònom, innovador i centrat en l’estudiant.

Un consorci fort enmig del canvi social

IN.TUNE es convertirà en una incorporació notable a la iniciativa de la Universitat Europea, sent la primera aliança dedicada a l’àmbit de la música i les arts, a la Unió Europea. L’establiment d’IN.TUNE té lloc enmig de diversos desenvolupaments socials, que presenten oportunitats i reptes a l’educació superior musical, i el sector cultural i creatiu. Els canvis en les realitats dels músics i artistes a causa dels ràpids desenvolupaments tecnològics, l’evolució en els rols professionals i les formes de finançament cada vegada més insegures per al sector cultural i creatiu, estan impulsant les institucions a adaptar les seves pràctiques pedagògiques tradicionals.

IN.TUNE reuneix un consorci d’institucions prestigioses que comparteixen una visió col·lectiva per millorar la seva qualitat, rendiment, atractiu i competitivitat internacional. Les institucions associades inclouen Taideyliopisto – SibeliusAkatemia (Helsinki), Norwegian Academy of Music (Oslo), Stichting Hogeschool der Kunsten Den Haag (La Haia), Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti (Bucarest), Univerzitet umetnosti u Beogradu (Belgrad), MDW – Universitåt fur Musik und darstellende Kunst Wien (Viena), Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse de París (França).

Treballant per la sostenibilitat a llarg termini

El disseny de la col·laboració es basa en la creació de marcs, metodologies i polítiques, cadascun amb activitats i resultats específics destinats a garantir la sostenibilitat a llarg termini. El treball de l’aliança gira al voltant de quatre àrees temàtiques principals: provisió conjunta d’educació i mobilitat, recerca i innovació, participació social i governança i cooperació de l’aliança.

Aquestes àrees s’abordaran a través de vuit grups de treball amb cada institució associada liderant-ne una, però també participant activament en altres, assegurant que l’experiència, el compromís i la càrrega de treball es distribueixin de manera equitativa. Els resultats inclouran marcs de mobilitat, mecanismes de col·laboració en recerca i innovació i polítiques de participació social.

Lies Colman, directora de la Stichting Hogeschool der Kunsten Den Haag (La Haia): “La pandèmia de COVID ha tingut un impacte enorme en l’educació artística i l’activitat artística, especialment en l’àmbit de les arts escèniques. Altres grans reptes globals, com ara la inestabilitat geopolítica, el canvi climàtic i la consciència creixent de la importància de la diversitat, la inclusió, l’equitat i la igualtat de gènere, fan necessari que, com a institucions líders i orientades internacionalment, prenguem una posició activa envers aquests esdeveniments socials. En fer-ho junts, no només serem més efectius, sinó que també oferirem una contribució significativa a l’enfortiment d’una identitat europea i a la promoció dels valors europeus, que creiem que són crucials per abordar i resoldre grans reptes socials”.

Capcalera In Tune 1
Logo IN.TUNE.

Propers passos

La col·laboració vol jugar un paper actiu en la configuració del futur del sector i de les nostres societats, assumint els reptes educatius, professionals, socials, tecnològics i ecològics d’avui a través de la creació d’un entorn institucional amb visió de futur, i potenciant els estudiants i el personal que abordarà aquests reptes en el seu treball creatiu. En els propers mesos, les vuit institucions associades treballaran en les primeres línies del marc al voltant de les àrees temàtiques bàsiques. Cada institució principal mantindrà les parts implicades actualitzades mitjançant publicacions periòdiques al lloc web intune- alliance.eu.

Sobre IN.TUNE

IN.TUNE és una aliança d’universitats innovadores en música i arts establerta per fomentar la col·laboració i la transformació en l’àmbit de la música i l’educació artística a tot Europa. Integrat per vuit institucions associades distingides, IN.TUNE es compromet a millorar la qualitat, el rendiment i la competitivitat internacional de l’educació i la investigació artística.

Més informació

Presentació IN.TUNE (Congrés AEC 2023).