Publicat el 29 de juny de 2022

Comparteix a:

Fòrum Educació Musical al s. XXI: el cos dins l’educació musical

Forum Xxi Xos Esmuc
Fòrum Educació Musical al s. XXI: El Cos.

Dijous 7 de juliol de 2022, de 9 a 20h. ESMUC (presencial).
Preu: 15€ (socis ACEM i ACCat: 50% de descompte; ponents, talleristes, comunitat ESMUC i alumnis: gratuït).

Fòrum Educació Musical al s. XXI: Una jornada per aprofundir en la rellevància del cos dins de l’educació musical actual

Vivim, ens comuniquem i aprenem amb el cos. Al llarg del segle XX algunes persones pioneres van obrir camins amb les seves recerques i van reivindicar l’espai del cos en l’educació musical reclosa dins el marc de la tradició culta europea. Avui l’educació musical necessita conviure amb noves mirades en relació al cos. Durant vint anys el professorat de les assignatures de cos de l’ESMUC ha reflexionat i aprofundint en orientacions, metodologies i didàctica corporals que permetin a futurs professionals fer un camí d’autoconeixement i de recerca pròpia des d’una mirada integradora, enfocada a la consciència de l’experiència, al creixement personal i a la disponibilitat del potencial artístic, evitant els abordatges mecanicistes. Trobem necessari redescobrir i actualitzar les aportacions de les pioneres del moviment conscient, i, sobretot, preguntar-nos quin paper li atorguem al cos dins de l’educació musical, a qui i a què ha d’obeir, de qui i de què s’ha d’alliberar i, en definitiva, de quin cos estem parlant i quins camins es poden recórrer en aquesta aventura apassionant. En aquesta jornada escoltarem la veu d’altres professionals que també treballen en aquest camp per crear un espai on puguem compartir la seva mirada, el seu pensament i la seva experiència.

Aquest curs forma part de l’Escola d’estiu de l’ESMUC.


Programa i espais

Programa Forum Esmuc
Ponència inaugural (10:15)

Blandine Calais Germain: Ballarina i fisioterapeuta. Autora dels llibres Anatomia per al Moviment®, Anatomia per a la Veu®. Des de fa 40 anys treballa per introduir l’anatomia a les tècniques corporals, per tal de millorar el moviment.
Ponència:
La disponibilitat corporal del músic: algunes claus d’anatomia.

Blandine Calais Germain 2 1 1
Blandine Calais.
Taula rodona (12:30 a 14:00)

Convidades: Fedra Borrás, Ona Cardona i Viv Manning. Modera: Raimon Àvila, professor de Formació Corporal i Comunicació a l’ESMUC.

– Fedra Borràs: Músic, flautista i especialista en el mètode de consciència corporal Cos-Art. Desenvolupa la seva tasca docent al Conservatori Municipal de Música de Sabadell i a l’Institut d’Estudis Artístics Oriol Martorell. 
Comunicació: El desenvolupament de la consciència corporal a l’aula d’instrument.

– Ona Cardona: Catedràtica de clarinet del Conservatori Superior de Música de Màlaga i Tutora del Mètode Trager®.
Comunicació: El rol del docent: acompanyar en la descoberta i l’autoconeixement com a base per a una experiència individual profunda. La percepció de les sensacions com a guia per poder fer música d’una forma eficient i enriquidora.

– Viv Manning: Professora especialitzada en cant modern, teatre musical, l’alliberament expressiu de la veu ‘Voiceplay’, i l’entrenament ‘Estill Voice’. Cap de departament de cant d’Eòlia ESAD i professora del Màster de Musicoteràpia UB.
Comunicació: La importància del treball corporal en l’entrenament vocal. Repercussions directes sobre la producció de la veu i en les ressonàncies globals, que influeixen en l’habilitat expressiva dels/les artistes.

Fedra Borrás Julibert 1
Fedra Borrás.
Ona Cardona 1
Ona Cardona.
Viv Manning 1
Viv Manning.
Tallers (15:30 a 17:00)

Dels cinc tallers, escolliu-ne dos:

1. Anatomia per al Moviment. Les articulacions: les grans desconegudes.
Ens centrarem en algunes de les articulacions del cos per aprendre i comprendre a mantenir- les des del moviment, en el millor estat possible, per a la interpretació musical i per a la vida.

Àngels Massagué: Educadora somàtica. Des de fa 30 anys imparteix formació en Anatomia per al Moviment -Blandine Calais-Germain- i Consciència Sensorial. Va exercir com a professora de treball corporal al Conservatori Victòria dels Àngels.

2. Respiració, Vibració i Veu.
En aquest taller d’anatomia vivencial explorarem la respiració en relació als diafragmes, els òrgans i la columna vertebral, trobant suports, organicitat, vitalitat i claredat. Les nostres eines seran el moviment, el tacte i la veu.

Marina Tsartsara: Professora i Terapeuta de Body-Mind Centering, instructora de Mindfulness i artista interdisciplinària (Dansa, Arts Plàstiques i Arts Visuals).

3. Somatics. Submergir-se en el cos viu.
L’Educació Somàtica és un mètode de moviment conscient i sensorial que ens permet desenvolupar una actitud d’escolta cap a una mateixa. Treballarem a nivells profunds en el sistema nerviós alliberant la tensió crònica per trobar un nou equilibri.

Marta Puig: Professora de Ioga, Educadora en moviment somàtic i docent certificada del Métode Backmitra®.

4. Predisposar el cos per a l’aprenentatge.
Explorarem com incloure estratègies que ajudin a crear condicions corporals adients per aprendre, i com tenir cura del cos per facilitar el desplegament del seu potencial.

Ariadna Faustino: Professora de Tècnica Alexander amb més de 20 anys d’experiència. Màster de Recerca en Educació en l’especialitat d’Art, Cos i Moviment, UAB. Professora d’Educació Corporal al Conservatori de Música de Manresa.

5-. El moviment corporal en l’aprenentatge de l’instrument.
Taller basat en l’escolta corporal des de l’aproximació Feldenkrais, per descobrir els patrons de moviment que s’usen en tocar i possibilitar-ne d’altres més eficients.

Àfrica Aymamí: Professora de violí i experta en Mètode Feldenkrais. Investiga en el moviment corporal en l’aprenentatge de l’instrument. Treballa a l’EMM Eixample-Joan Manuel Serrat.

Ángels Massagué 1
Ángels Massagué.
Marina Tsartsara 1
Marina Tsartsara.
Marta Puig 1
Marta Puig.
Ariadna Faustino 1 1
Ariadna Faustino.
Africa Forum Esmuc (1)
Àfrica Aymamí.
Ponència final (18:15)

Pere Godall Castell, Professor jubilat del Departament de Didàctica de l’Expressió Musical, plàstica i Corporal de la UAB. Doctor en Pedagogia. Instructor de Seitai.
Ponència:
Cos i música. El moviment vital

Pere Godall 1
Pere Godall.

Objectius

· Reflexionar sobre l’espai i el tractament del cos en l’educació musical.
· Posar en comú temàtiques i problemàtiques que trobem rellevants en l’escenari professional  actual.
· Escoltar professionals de llarga trajectòria que compartiran la seva visió del cos en l’educació musical.
· Experimentar algunes propostes pràctiques en tallers.
· Compartir idees que poden enriquir el nostre treball a l’aula.
· Gaudir d’un espai de trobada i d’intercanvi entre docents i persones interessades en el tema.

El fòrum és presencial i s’estructura en ponències, taules rodones, taules de treball i tallers.

Una resposta a “Fòrum Educació Musical al s. XXI: el cos dins l’educació musical”