Musicòlegs de l’ESMUC col·laboren en el llibre ‘Silenciades. Dones artistes sota el franquisme’
Coberta del llibre Silenciades. Dones artistes sota el franquisme.
Musicòlogues i musicòlegs del Grup de Recerca en Estudis Culturals i Musicals de l’ESMUC participen en el llibre ‘Silenciades. Dones artistes sota el franquisme’. Joan Gay, Laura Pallàs, Josep Pujol i Anna Costal han col·laborat en la realització d’un capítol dedicat a Camil·la Lloret (1903-1998), pianista i pedagoga figuerenca, represaliada pel franquisme amb judici sumaríssim inclòs. El llibre és una iniciativa del Departament d’Educació, de la Generalitat de Catalunya amb la participació de diversos investigadors de centres superiors d’ensenyaments artístics i es presentarà l’11 de setembre, a les 13 h, a la Setmana del Llibre en Català, al Moll de la Fusta de Barcelona.
El Departament d’Educació de la Generalitat, i concretament el Servei d’Ordenació d’Ensenyaments de Règim Especial va pensar a publicar els resultats d’una recerca sobre dones artistes que, entre 1939 i 1975, haguessin estat invisibilitzades per qüestió de gènere pel franquisme. La conselleria ha volgut promoure la publicació d’aquestes investigacions per posar en valor un dels objectius finals dels ensenyaments artístics superiors, que no és altre que el de la recerca acadèmica al més alt nivell. El pròleg de llibre ha estat signat pel llavors conseller d’Educació, Josep González i Cambray.
Els centres educatius de règim especial que participen d’aquest projecte són l’Escola Superior de Disseny i d’Arts Plàstiques de Catalunya (ESDAPC), l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya (ESCRBCC), l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i el Conservatori Superior de Dansa de l’Institut del Teatre (CSD). A banda, el projecte es troba alineat amb un dels eixos estratègics que desplega el Departament d’Educació i que cerca el foment de les condicions necessàries per assegurar la inclusió i combatre la segregació, amb l’objectiu de garantir el dret a l’educació en igualtat d’oportunitat”.
Camil·la Lloret i Altafulla
El capítol que han elaborat els musicòlegs i musicòlogues de l’ESMUC està dedicat a Camil·la Lloret, pianista i pedagoga nascuda a Figueres, que va impulsar la carrera de molts professionals de la música. La introducció que apareix en el llibre a aquesta personalitat és la següent:
“Camil·la Lloret i Altafulla (Figueres, 22 de novembre de 1903 – 14 de maig de 1998) va ser durant unes quantes dècades la professora de música més coneguda de la ciutat de Figueres. La seva intensa activitat pedagògica va concretar-se en la creació de diverses entitats d’ensenyament musical i va impulsar la carrera de molts músics que van esdevenir professionals. Tanmateix, el seu perfil biogràfic presenta moltes altres facetes que cal conèixer per situar correctament el personatge singular i poc convencional que va ser —sobretot pel que fa a la seva vida com a intèrpret de piano, des de la infantesa i joventut, desenvolupada sovint en entorns dominats per músics masculins, com ara les orquestres de ball. Els temps que va viure van marcar una trajectòria en què van tenir cabuda les músiques per al cinema mut, els concerts clàssics, l’arribada del jazz, l’eufòria de la Segona República, el trasbals de la Guerra Civil, la repressió posterior i, sobretot, la llarga ombra del període franquista, durant el qual Camil·la Lloret va continuar treballant i trencant motlles.
Aquest article proposa una perspectiva musicològica en el tractament de les fonts orals i documentals amb diversos objectius: oferir una anàlisi completa de l’empremta històrica que va deixar Camil·la Lloret i revisar alguns aspectes poc explicats de la seva biografia, posar en valor la significació de la seva figura i, finalment, integrar-la dins d’un teixit de dones vinculades al món de la música, de generacions i circumstàncies properes, en lloc de continuar assenyalant-la com una excepció”.
Més informació
Activitat oberta al públic.