Nova jornada d’estudi cultural al MUHBA amb la col·laboració de l’ESMUC
El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) i l’Escola Superior de Música de Catalunya organitzen, el dijous 11 d’abril, la jornada d’estudi “La música a Barcelona en temps convulsos: de la Gloriosa a la I República, 1868-1874” en col·laboració amb el Grup de Recerca en Estudis Culturals i Musicals (GRECUM) de l’ESMUC. La jornada tractarà sobre com la música a la ciutat de Barcelona va ser una protagonista més del període 1868-1874, com a plataforma ideologia, una eina de renovació cultural o de transformació social a través de les seves diferents representacions: himnes, concerts, balls o actuacions musicals a les festes.
Les diferents activitats que conformen el programa tindran lloc de 10:00 h a 20:30 h a la Sala Martí l’Humà del MUHBA Plaça del Rei. Hi haurà un concert final que es farà al Saló del Tinell i comptarà amb la participació dels següents intèrprets de l’Escola: Gisela Juberó, soprano; Marc Majó, tenor; i Viviana Salisi, piano.
Jornada d’estudi
“La música a Barcelona en temps convulsos: de la Gloriosa a la I República, 1868-1874″ és una jornada que pretén abordar l’etapa del Sexenni Democràtic a través de la seva activitat musical. Es tractaran alguns aspectes clau com els himnes i cançons, els concerts i balls dels Cors de Clavé o les actuacions musicals de les Festes de la Mercè enfocades en un marc historicocultural de la ciutat de Barcelona.
A partir de sis ponències i dues taules rodones, la jornada posarà de manifest tots aquests aspectes musicals que es van desenvolupar en aquella època. L’activitat musical en totes les seves fórmules va esdevenir una plataforma d’exhibició d’idees, de renovació cultural i de transformació social durant el Sexenni. La coordinació científica de la jornada l’ha dut a terme la musicòloga de l’ESMUC i Coordinadora científica de la jornada, Anna Costal, i també hi participaran altres professors de l’Escola com Joaquim Rabaseda (responsable d’Ordenació i planificació acadèmica – Cap de recerca, qualitat i innovació) i Josep Pujol, també professor de Musicologia de l’Escola. L’alumnat de l’ESMUC Dídac Bocanegra i Martina Agustí seran els encarregats de fer la crònica de la jornada.
Programa
10:00 Presentació de la jornada.
10:15 Resum de la jornada anterior, organitzada al MUHBA del 18 de gener del 2024, sobre la Primera República, amb Jordi Roca i Anna Costal (Coordinació científica de la jornada i professora de l’ESMUC).
Taula del matí
10:30 Concurs d’himnes nacionals: disputa entre identitat i revolució. Joaquim Rabaseda, ESMUC.
11:15 Els Cors de Clavé barcelonins en el Sexenni Democràtic. Maria Salat.
12:00 Pausa.
12:15 La cultura popular en les primeres Festes de la Mercè. Anaís Falcó.
13:00 Debat amb els 3 ponents i torn obert de paraules.
Taula de la tarda
16:00 De l’esclavisme a l’abolicionisme a través de l’opereta catalana. Josep Pujol, ESMUC.
16:45 La cançó de concert: compositors, poetes i escenaris. Salvador Parron.
17:30 Pausa.
17:45 La música de cambra: de l’himne de Haydn a la moda wagneriana. Anna Costal, ESMUC.
18:00 Debat amb els 3 ponents i torn obert de paraules.
Concert al Saló del Tinell
19:30 Recital de cançó.
Intèrprets:
Gisela Juberó, soprano
Marc Majó, tenor
Viviana Salisi, piano
Més informació