Publicat el 27 d'octubre de 2022

Comparteix a:

Exposició ‘100 anys de l’Obra del Cançoner Popular a Catalunya’

100 Canconer Popular 1
Exposició 100 anys de l’Obra del Cançoner Popular a Catalunya. Inauguració

Dilluns 28 de novembre. Vestíbul de l’ESMUC.

Jornada d’estudi sobre l’Obra del Cançoner Popular.
Dilluns 28 de novembre. 10 h. Aula A345. INSCRIPCIONS

L’ESMUC acull l’exposició ‘100 anys de l’Obra del Cançoner Popular a Catalunya’ i una jornada d’estudi sobre el tema

Del 28 de novembre de 2022 al 27 de gener de 2023 podrà visitar-se al vestíbul de l’ESMUC l’exposició ’100 anys de l’Obra del Cançoner Popular a Catalunya’ que va ser un dels projectes privats més ambiciosos que es van emprendre durant la primera meitat del segle XX, amb l’objectiu de recollir i estructurar el llegat de la tradició oral de tot el territori de parla catalana. L’exposició anirà acompanyada de la celebració a l’Escola d’una Jornada sobre l’Obra del Cançoner, organitzada per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, en coordinació amb el departament d’Estudis Culturals i Musicals de l’ESMUC, que tindrà lloc el mateix dia de la inauguració, a les 10 h, a l’Aula A345.

L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (Centre de Documentació de Cultura Popular- 2).

L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya és probablement el projecte de recol·lecció folklòrica més ambiciós dut a terme en la nostra història. Va ser impulsat pel mecenes cultural Rafael Patxot i Jubert (Sant Feliu de Guíxols, 1872 – Ginebra, 1964) amb el suport de l’Orfeó Català, l’any 1922. L’objectiu principal era «oferir al nostre poble el propi corpus musical amb la publicació del Cançoner Popular de Catalunya».

L’exposició itinerant 100 Anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (1922-1940) és una síntesi de la convulsa història d’aquest gran projecte: la seva gènesi, característiques i evolució, el seu trencament en esclatar la guerra, i finalment, la recuperació dels materials l’any 1991 gràcies a la mediació de Mn. Josep Massot i Muntaner (Abadia de Montserrat) amb la família Patxot. L’exposició s’estructura en dotze mòduls que contenen imatges, textos i codis QR que donen accés a documents complementaris.
 
L’exposició forma part de l’any commemoratiu dels 100 anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, una iniciativa de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El projecte està comissariat pel musicòleg, exprofessor de l’ESMUC i exdirector del Museu de la Música, Jaume Ayats.
 
La Generalitat vol donar continuïtat a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i, gràcies a aquesta commemoració es crearà un catàleg en línia amb tots aquests materials, que són patrimoni col·lectiu, per fer-los accessible a tothom. L’objectiu és continuar la recerca i la investigació en l’actualitat, posar-los al servei de la música actual, i que tothom se’ls faci seus.

Més informació:

Accés lliure de dilluns a divendres, en horari de 9 a 21 hores.