Publicat el 8 de març de 2023

Comparteix a:

‘¿Cómo?’, obra sonora presentada pels estudiants d’Etnomusicologia III

Obra Sonora Como Etnomusicologia Esmuc 1

Les estudiants Martina Agustí, Paula Espinet, Nina Canals, Kalina Paz, Irene Urgell i Diana Valls, de l’assignatura d’Etnomusicologia III a l’ESMUC, que imparteix la musicòloga Illaria Sartori, presenten l’obra sonora “¿Cómo?a l’exposició en clau de gènere Habitar els marges que pot visitar-se des del 2 de març fins al 31 de març al Centre Cívic Barceloneta.

L’obra sonora ¿Cómo? és una peça audiovisual creada amb sons enregistrats durant 3 sessions d’enregistrament de camp realitzades en col·laboració amb el Centre Cívic Barceloneta, la Biblioteca Barceloneta La Fraternitat i La casa de la Barceloneta 1761. L’activitat entra en el marc del projecte Barceloneta-Dones-Sons, actiu des del 2020. A les darreres edicions es van realitzar projectes com “Sons Dona / Sons d’Ona” (2020) i “Veus Vives” (2021).

La peça té com a objectiu explorar la idea de marge des de dues perspectives diferents. La primera perspectiva ha tingut com a objectiu conèixer amb profunditat els marges socials que aplica la nostra societat a les dones des de fa molt temps. La segona vol introduir un punt de vista estètic que treballi amb els llindars, les fronteres i els contrastos entre sons per representar la incredulitat davant la posició marginada de la dona.

  • Fins al 31 de març.

  • Centre Cívic Barceloneta


¿Cómo?

Aquesta peça sonora és fruit del nostre treball de camp a la Barceloneta, durant el qual hem enregistrat tota mena de sons característics del paisatge sonor i hem parlat amb diversos veïns i veïnes del barri. El nostre objectiu ha estat explorar la idea de marge des de dues perspectives diferents. D’una banda, totes les integrants d’aquest projecte ens identifiquem com a dones, per la qual cosa estem familiaritzades amb la vida en un dels molts marges de la nostra societat.

A partir d’aquesta experiència compartida, hem volgut conèixer les vivències de dones que han viscut més que nosaltres, que han sigut testimonis dels canvis socials i polítics de les últimes dècades i que han lluitat i continuen lluitant pels nostres drets. D’altra banda, creiem que el que pot distingir la nostra creació és l’exploració sonora dels marges.

A més de la perspectiva política, hem volgut introduir-hi un punt de vista estètic, i treballar amb els llindars, les fronteres i els contrastos entre sons. ¿Cómo?, representa la incredulitat davant la posició marginalitzada de la dona en els relats de les nostres interlocutores. Va sorgir espontàniament en una entrevista, però creiem que el seu to i significat engloben l’essència d’aquest projecte.

La nostra societat no està acostumada a escoltar. No sentir, escoltar; realment ser conscient de tots els sons que hi ha al nostre voltant en tot moment. Normalment, busquem alguna cosa a què aferrar-nos, ja sigui una veu amb paraules reconeixibles, o una melodia tonal. És per això que amb aquesta peça us proposem que us deixeu portar pel so: apagueu momentàniament la consciència que sempre busca sentit i escolteu.

Estudiants Musicologia ESMUC

Martina Agustí Barrieras, Paula Espinet Caramés, Nina Moliner Canals, Kalina Paz Ilieva, Irene Urgell Molina, Diana Valls Petrova.
Professora: Ilaria Sartori

Obra creada en col·laboració amb: Centre Cívic Barceloneta, Biblioteca Barceloneta La Fraternitat, La Casa de la Barceloneta 1761.


‘¿Cómo?’, obra sonora dels estudiants d’Etnomusicologia III | ESMUC.