Publicat el 29 de maig de 2023

Comparteix a:

El Gran Conjunt de Cobla, al 150è Aniversari de l’Edifici Històric de la UB

Cobla Grans Conjunts Esmuc Fotos Carlos Gracia Esmuc (31)

El dijous 8 de juny, el Gran Conjunt de Cobla de l’ESMUC participarà a l’acte de celebració del 150è aniversari de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona. El concert tindrà lloc als Jardins de la UB, a les 19 h, i s’hi podrà accedir gratuïtament. La participació de la Cobla en aquesta celebració forma part del cicle de Grans Conjunts de l’Escola.


Aquest any, la Universitat de Barcelona commemora el 150è aniversari del primer curs acadèmic inaugurat al seu Edifici Històric, que és obra de l’arquitecte Elies Rogent.  Aquell primer acte d’inauguració va tenir lloc l’1 d’octubre de 1872, que assenyala l’inici normalitzat de la docència i la recerca a l’Edifici Històric. L’acte d’enguany vol recordar i commemorar una gran fita com és l’assentament definitiu de la Universitat a la ciutat de Barcelona, i també fer memòria de les vivències que hi han tingut lloc al llarg de 150 anys.

Per celebrar-ho, l’acte comptarà amb la presència de les escoles superiors de música principals de Catalunya, entre elles l’ESMUC. L’actuació que oferirà el Gran Conjunt de Cobla tindrà un repertori protagonitzat per les sardanes de Joaquim Serra, Jesús Ventura i Xavier Pagès, així com peces de Joan Albert Amargós, Fèlix Martínez i Comín, i també del mateix professor Jordi Vilaró, que serà el responsable de la direcció musical del concert.

La Cobla vol formar estudiants en la gran música de concert per a cobla, formada per sardanes, obres de format lliure, obres amb solistes i obres de fusió amb altres disciplines com ara el Jazz, la Música moderna o la Música d’Arrel. La Cobla es nodreix de bona part de les obres dels compositors i les compositores que han escrit i escriuen per a aquesta formació, aportant també una mirada de futur per a la formació de l’alumnat.

Programa del concert

1a PART

Ofrena – Joaquim Serra
(Sardana)
 
Ferms – Jesús Ventura
(Sardana)
 
Ceràunia – Xavier Pagès
(Sardana)
 

2a PART
 
Cinc miniatures per a cobla i barítona – Jordi Vilaró
Introducció
Vals-Valset
A l’entorn de la dansa
Marxa-bolero
Allegro
(Barítona Solista: Jordi Campos)
 
Variants de color – Joan Albert Amargós
 
Poema de l’amor que creix – Fèlix Martínez i Comín
Plenitud
La dona dels cabells d’or
Noces d’argent

Notes al programa. Joanna Arqué

Aquest concert està format per dues parts. A la primera podem gaudir de cinc sardanes. Ofrena, del compositor i pianista Joaquim Serra i Coromines (1907-1957), va ser escrita l’any 1934 i dedicada a Pere Jordà; la sardana Paraules, composta l’any 1987 en la mort de Salvador Espriu, per Josep Padró (1938-2012), músic i compositor, a més a més de fundador i col·laborador en diverses entitats catalanes de música. Seguidament Ferms, escrita l’any 2010 pel compositor, director, productor, intèrpret i activista sardanista Jesús Ventura i Barnet (1960-2022), i  dedicada a la Cobla Bellpuig pel seu 25è aniversari.

Continuem amb la sardana Ciutat submergida ,composta l’any 1977 per Vicenç Acuña i Requejo (1946), amb la qual va guanyar el primer premi Concurs Centenari Atlàntida de Vic el mateix any; i finalment, la primera part conclou amb Ceràunia, sardana guanyadora del primer premi Concurs Francesc Basil 2000 de Figueres, i escrita l’any 1999 per Xavier Pagès i Corella (1971).

D’altra banda, la segona part està formada per tres obres. Començant per Cinc miniatures per a cobla i barítona, de Jordi Vilaró (1965),  una obra composta per cinc parts: la introducció, que és molt curta però compleix bé la seva funció amb una línia melòdica clara; el Vals-Valset, més variat; A l’entorn de la dansa, que és una sardana; després ve la Marxa-bolero, anomenada així perquè pren la solemnitat de la marxa però amb el ritme d’un bolero, i acaba amb un Allegro sorpresa. D’aquesta obra en podem destacar la barítona, un instrument que completa el tible i la tenora i és el resultat d’un programa de recerca de l’Institut d’Estudis Catalans. Aquest programa es va començar per la falta d’un instrument greu al grup de les xeremies de la cobla, i amb aplicació científica i matemàtica, amb Joaquim Agulló al capdavant del projecte, l’any 2007 es va presentar l’instrument. Tot i que ja hi ha instruments greus a la cobla, la barítona és un bon complement perquè té un so amb més riquesa tímbrica (conté més harmònics), sobretot en la modalitat forte. En aquesta ocasió tocarà la barítona solista Jordi Campos.

Seguidament, s’interpretarà Variants de color, escrita l’any 2002 per Joan Albert Amargós (1950), compositor i instrumentista de clarinet i piano, una obra d’encàrrec per al Memorial Joaquim Serra del 2002. I el concert finalitzarà amb el Poema de l’amor que creix, escrita per Fèlix Martínez i Comín (1920-1995) l’any 1978, una obra interpretada per cobla i timbales, i formada per tres parts: un lent (Plenitud), una sardana (La dona dels cabells d’or) i un allegro (Noces d’argent).

Joanna Arqué
Estudiant de Producció i Gestió

Accés lliure fins a completar l’aforament.


Més informació

150è Aniversari de l’Edifici Històric (UB)

Grans Conjunts ESMUC