Publicat el 1 de juliol de 2024

Comparteix a:

Primera Biennal de Cobla Jesús Ventura a l’ESMUC

Biennal De Cobla

Cartell del Curs d’Instrumentació per a Cobla.

L’ESMUC col·labora i acull la I Biennal de Cobla Jesús Ventura del 2 al 8 de juliol, un Curs d’Instrumentació de 25 hores de durada organitzat per Músics per la Cobla que s’adreça a tots els músics que vulguin aprofundir sobre la instrumentació per a Cobla. L’objectiu del curs és el d’oferir una eina d’utilitat tant per a compositors experimentats com per als que es vulguin iniciar en l’escriptura per a cobla. Un cop acabades les sessions, seran convidats a compondre una obra per a cobla que està prevista que s’estreni el maig de 2025.  

  • Del 2 al 8 de juliol.

  • De 16:00 h a 19:30 h.

  • Diversos espais de l’ESMUC.

  • Cost de 180 € per al curs complet i de 100 € com a oient. Inscripcions en aquest enllaç


Sobre el curs

La prematura i inesperada mort -el 18 de maig de 2022- del músic, compositor i agitador cultural Jesús Ventura i Barnet va trasbalsar profundament el món de la música per a cobla. 

L’entitat Músics per la Cobla, de la qual n’era director executiu, pretén honorar i conservar la seva memòria i vol que el tarannà exigent, incansable, amant de la feina ben feta, compromès amb el país i enamorat de la seva música, sigui recordat amb una proposta que reuneixi i simbolitzi tots aquests trets de la seva personalitat. 

La Biennal de Coble Jesús Ventura té com a pilar un Curs d’Instrumentació per a Cobla impartit per alguns dels millors especialistes, tutelats pel mestre Antoni Ros-Marbà. És una clara voluntat d’aprofundir, de manera seriosa i amb la màxima expertesa, en la producció de música per al nostre país. 

Per trobar-ne l’antecedent, hem de remuntar-nos al 1948, quan Joaquim Serra i Corominas va impartir per primera vegada un Curset d’Instrumentació per a Cobla que acabaria plasmant-se en l’encara avui imprescindible Tractat d’instrumentació per a cobla. 

La Biennal es conclourà l’any següent del curs amb un concert on es podran estrenar algunes de les obres escrites pels assistents.

Programa

2 de juliol,  16 h-19.30 h: Benvinguda del curs.  
3 de juliol, 16 h-19.30 h: ‘Utilització de les tècniques ampliades en l’escriptura per a cobla’ i ‘l’escriptura per a cobla de gran format’. 
4 de juliol, 16 h-19.30 h: Estudi dels recursos tècnics i tímbrics dels instruments de cobla.   
5 de juliol, 16 h-19.30 h: La sardana, la cobla, la instrumentació.  
8 de juliol, 16 h-19.30 h: ‘Com traduir a l’idioma de la cobla altres músiques’ i presentació de diferents recursos d’instrumentació a partir de l’obra pròpia Petita suite lúdica. 

Més informació