Publicat el 2 de març de 2022

Comparteix a:

A l’entorn del 8-M

8m A L'esmuc

El proper dimarts 8 de març de 2022 l’ESMUC s’afegirà a les commemoracions mundials que es celebraran en motiu del Dia Internacional de les Dones amb un seguit d’activitats que s’han configurat amb el programa A l’entorn del 8-M. Aquestes s’iniciaran el dilluns 7 de març amb l’arrencada dels Gender Sounds. Es tracta d’una iniciativa que coordina el Departament d’Estudis Culturals i Musicals de l’ESMUC amb l’objectiu de promoure el debat sobre les perspectives de gènere en l’àmbit de la música i de la cultura contemporànies. Aquest cicle, que consta de cinc seminaris en línia a càrrec d’expertes internacionals en musicologia feminista, s’iniciarà el dilluns 7 de març a les 18 h amb la conferència de Gina Arnold de la San Jose State University que porta per títol: Exile On Man Street: The hard road for women in the world of rock ‘n’ roll.

L’endemà mateix, 8 de març, l’ESMUC acollirà dues activitats. La primera d’elles tindrà lloc a les 12.30 h, a la  Sala 4 de l’Auditori i consistirà en la presentació de dues ponències relacionades amb la presència de les dones en diferents camps de la música. Coproduït juntament amb el Gremi d’Editorials de Música de Catalunya (GEMC) en aquesta presentació es comptarà amb la presència d’Agnela Domínguez (SGAE) que presentarà l’estudi On són les dones en la música simfònica, elaborat per l’Associació Clásicas y Modernas amb la col·laboració de la mateixa Fundació SGAE. En aquest acte també hi particiarà Joaquim Bejarano, cap de l’Àrea del Llibre de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), que exposarà les noves línies de suport a les editorials en les quals es té en compte la presència d’autoria femenina. L’acte començarà amb la interpretació de l’obra Pièce, per a flauta i piano, de Mel Bonis (1858-1937), a càrrec de Lena-Katherina Seitz (flauta) i Tim Lissimore (piano). Com a cloenda, escoltarem l’obra Flautknight per a quintet de flautes, de Katrina Penman (1982), a càrrec de les intèrprets Lena-Katherina Seitz, Mercè Juanmartí, Marina Marsal, Rebeca Rodríguez i Enric Solé. Aquest acte comptarà amb la presència de la pròpia compositora.

El mateix espai de la Sala 4 de L’Auditori, a partir de les 18.15 h, acollirà dins el cicle Dimarts Toca ESMUC, un recital a càrrec de la cantaora Laura Marchal, acompanyada de Víctor Campos (guitarra) i Jesús Campos (percussió).

Com a cloenda del bloc de les activitats A l’entorn del 8-M, el dimecres 9 de març, a la Sala de Cor a partir de les 19 h, es celebrarà el concert Quia ergo femina amb un programa de creadores musicals de l’Edat Mitjana com ara la Comtesa de Dia, Hildegarde von Bingen, contrafactes a partir de textos de la poetessa araboandalusina Nazhūn a més d’altres provinents de El Códice de Las Huelgas (Burgos). El concert anirà a càrrec d’Alba Asensi Gandía, soprano i arpa; Míriam Trías Cañizares, soprano i Marina Torra Cabau, soprano.

El 8 de març a la Biblioteca-CRAI de l’ESMUC

La Biblioteca-CRAI de l’ESMUC també ha organitzat un parell d’exposicions en relació amb el Dia Internacional de les Dones.

  • Exposició ESMUC: 20 anys en to de DONA. Amb aquesta mostra reivindiquem la trajectòria i la tasca professional de les gairebé 900 graduades en les diverses especialitats que han sortit de l’ESMUC des dels seus inicis.

  • Exposició de les novetats del fons de la Biblioteca-CRAI. Totes aquestes novetats responen a l’objectiu assumit de seguir construint una col·lecció integradora i recopiladora del paper de la dona en la música. Destacar, sobretot, les persones i entitats que estan aportant fons, esforç i ajuda per assolir aquest objectiu: el Grup d’equitat compositiva de l’ESMUC i el Gremi d’Editorials de Música de Catalunya (GEMC).

Les dues exposicions es poden visitar a la Biblioteca-CRAI de l’ESMUC, de dilluns a divendres, de 10 h a 19 h. Us hi esperem!