TECSMUC
Primera edició de la setmana de creació musical amb tecnologies a l’ESMUC
Cinc dies, cinc temàtiques
TECSMUC és la setmana a l’Esmuc dedicada a la creació musical amb la incorporació d’eines i formats tecnològics. Un esdeveniment vinculat al Màster en Composició amb tecnologies de l’ESMUC, que tanmateix s’estén per englobar la diversitat d’aproximacions a la creació musical on el so digital, la seva generació, processament i/o projecció hi juguen un paper substancial, en combinació o no amb l’ús d’instruments acústics, ja sigui com a extensió o com a contrapunt a la sonoritat dels mateixos; en combinació o no amb la generació o tractament de components visuals; o com a font sonora única plenament autònoma.
TECSMUC vol incorporar també presentacions i recerca en aquest àmbit de la creació musical, tot potenciant una apreciació crítica sobre les resultants musicals introduïdes per aquestes aproximacions, des de la funció de pensament musical que correspon a un centre com l’ESMUC, defugint el paper de mer aparador. És per això també que cadascun dels dies, dedicat a una temàtica diferent, conté, a més del concert, exposicions i taules rodones on el públic també pugui participar de forma activa, preguntant directament als responsables de cada proposta musical.
Entrada lliure
Programa TECSMUC 2023
Des del segle XVI, quan Gabrieli repartia els cori spezzati (cors separats) a la basílica de San Marco, passant per obres on els músics o el públic poden moure’s per l’espai, i els sistemes més recents de difusió del so en 3D… el desplegament de la composició musical en l’espai fascina molts compositors i compositores: trajectòries, plans sonors, localització, espais imaginaris o restitució de l’acústica d’un lloc concret, entre d’altres.
Mostrarem diferents exemples de composicions amb sistemes multicanal, amb presentacions i concert d’obres electroacústiques i mixtes.
Avui en dia es pot accedir a la creació musical amb tecnologies, tant des d’una formació musical en composició d’arrel experimental contemporània, com des d’estils musicals de caire més popular, i fins i tot sense cap experiència interpretativa ni formació musical de cap mena. Els diferents backgrounds, coneixements i experiències sonores i musicals de cada usuari entronquen amb funcions i objectius diversos, a partir de reflexions i coneixements tècnics i d’estructura musical igualment dispars, que tanmateix sovint conflueixen en plataformes, esdeveniments i públics on l’espectacle tecnològic domina per sobre de les categories musicals, diluint-les o neutralitzant-ne les seves característiques específiques.
Com i a quin nivell abordar aquesta diversitat de procedències, coneixements i interessos a nivell formatiu és un aspecte cada cop més a considerar en uns ensenyaments musicals on la tecnologia ha deixat de ser un camp delimitat a uns pocs per esdevenir una eina a l’abast i d’ús diari de gairebé tothom.
TECSMUC és una iniciativa del Departament de Creació i Teoria Musical de l’ESMUC