Ester Momblant Ribas es ballarina, docent i mare. El seu interès pel moviment corporal la ha portat a transitar per diferents formes de dansa contemporània, així com també ha experimentat una amplia varietat de mètodes d’Educació Somàtica. Des d’aquesta mirada la seva perspectiva sobre la dansa i el moviment corporal fluctuen entre Art, Consciència i Aprenentatge per a la integritat de l’individuo.

Formació

Grau Superior de Dansa Contemporània (Coreografia) i Arts Relacionades per la University College Chichester (Anglaterra, 2000); Erasmus al School for New Dance Development -SNDO (Holanda, 2000 /2002); Curs formatiu de Contact Improvisació amb Nancy Stark Smith al Earth Dance, Massachusetts, EEUU. (2006), Paris (2007); Postgrau d’Arts Escèniques i Educació, Itinerari de Moviment, Institut del Teatre (2020).

Cursos de Formació en els diversos mètodes corporals i pedagògics com: Axis Sylabus, Pedagogia Sistèmica, Body Music, Anatomia per al Moviment, Metode Feldenkrais, Release, Body-Mind Centering, Meditació Vipassana, Educació Somàtica, Mindfulness, Eutonía, Moviment Autèntic, i AiKido.

Concerts

Dins l’àmbit d’interpretació forma part del col·lectiu ‘Three on a Tree’ (Laura Dorna i Taïs Oriol) des del 2018, han actuat a l’Eix Festival Cardedeu (2018 i 2019) i al MontMusic Festival (2019).

També ha actuat i col·laborat amb Dominik Boruchi ‘Cuerpo Desa(r)mado’ (2009-2012).

Actuació i creació de ‘Peces d’Improvisació’ als Festivals Internacionals de CI llistats en el apartat anterior.

Ballarina a l’Opera Macbeth, Coreografia: Michael Keegan-Dolan, en el Gran Teatre del Liceu de Barcelona(2004).

Recerca


  • Consciència i activació del Centre de Gravetat Anatòmic en la pràctica musical, en la organització i l’ús quotidià del cos.

  • Educació Somàtica aplicada a músics i ballarins.

  • Relació i complementació entre cos, Art, Educació i el procés personal de l’individuu.

  • Didàctica del moviment.

  • Co-influència entre Improvisació Musical i Improvisació de Moviment.

  • Consciència corporal, emocional, i mental en la interpretació escènica, ja sigui dansa, musica o teatre.


Projectes de recerca: 

  • Grup de recerca MuMoI (2013)

  • Estudi i Pràctica del UnderScore: estructura d’improvisació de moviment i Contact improvisació. Des del 2005.

  • Ponència sobre l’estat de Fluïdesa en l’acció de la Improvisació de moviment en els NEURO Concerts, ‘Ressonància Mutua’, organitzat per d’Institut de Recerca en Cervell, Cognició i Conducta (IR3C) de la Universitat de Barcelona i l’Esmuc. (2013)

Publicacions


  • Momblant, E. (2017). Presencia, ni más ni menos, Boletin Informativo Federación Internacional de Eutonía, 10.

  • Momblant, E. (2013). Vivencia corporal de la verticalidad. Campus virtual Màster de Pedagogia per a músics, ESMUC.

Trajectòria


  • En gestió i organització cultural és membre fundacional de l’associació As d’Arts: Associació d’Artistes Performatius de Cardedeu, des de 2010. Entitat que organitza l’Eix Festival d’Improvisació a Cardedeu des del 2012.

  • Organització del Forum d’Eduació Musical s.XXI: El Cos, Esmuc 2022.

  • Organització i docència de la Jam de Música i Moviment  a l’ESMUC (2018, 2019, 2020, 2021, 2022).

Docència

Actualment combina la seva docència a l’Esmuc amb cursos intensius de Contact Improvisació, Educació Somàtica i l’estructura d’improvisació: També imparteix classes del seu projecte ‘Tornant al Centre’ on combina aquestes disciplines.

Anteriorment, ha impartit cursos regulars i intensius de Contact Improvisació (CI) i Educació Somàtica a Tragant Dansa, Centre Superior d’Arts Escèniques EsArt, a INECF Lleida, INEFC Barcelona, l’Escola d’Expressió i Psicomotricitat de BCN, a la Facultad de Deporte de la Universidad de Leon; Conservatorio Superior de Danza de Málaga; Centro Cultural de Porto Alegre, Universitat de Pelotas i Centro Coreográfico de Rio de Janeiro (Brasil); Institute for Choreography and Dance, Cork, Irlanda.

També ha sigut professora convidada a Festivals i Congressos Internacionals de Contact Improvisació a Rússia, Brasil, Israel, Alemanya, França, Itàlia, Catalunya, Ucraïna, Finlàndia i Suècia.