Publicat el 11 de desembre de 2023

Comparteix a:

L’ESMUC col·labora amb l’Hospital Germans Trias per portar la musicoteràpia a la pràctica clínica

Musicoterapia Hospital Germans Trias Esmuc 1 1

Unitat de Musicoteràpia de l’Hospital Germans Trias.

La música és inherent a l’ésser humà i font de plaer i d’expressió en molts sentits. En àmbits com el de la salut, per exemple, pot ajudar a millorar la qualitat de vida dels pacients, humanitzant l’entorn sanitari i fent més amable l’experiència dels malalts als hospitals. De fet, l’ús conscient i manipulació de la melodia, del ritme o de l’harmonia amb objectius terapèutics és del que se n’ocupa la musicoteràpia, una especialitat professional fonamentada científicament, amb un cos de metodologia i recerca que n’avalen la seva pràctica clínica.

És en aquesta línia que l’Hospital Germans Trias ha volgut implementar la pràctica de la musicoteràpia dins de l’assistència mèdica habitual, posant en marxa una Unitat de Musicoteràpia de caràcter interdisciplinari. Integrada per professionals clínics i musicoterapeutes professionals, la Unitat vol millorar la qualitat assistencial de pacients, familiars, professionals i de qualsevol que tingui contacte amb l’entorn sanitari, independentment del seu context o estat de salut, fomentant a més la recerca científica.


Musicoterapia Hospital Germans Trias Esmuc 2 1 1 1
Unitat de Musicoteràpia de l’Hospital Germans Trias.

El seu impulsor és el jove pediatre Pablo González, qui l’any passat, en el seu darrer any de residència i aprofitant la seva trajectòria com a músic professional (amb experiència com a tenor d’òpera), va completar el Màster en Musicoteràpia de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), assentant les bases del projecte que ha acabat esdevenint la Unitat. Des del setembre la seva activitat es duu a terme dos dies a la setmana a la unitat de Neonatologia de l’Hospital, de forma individualitzada per a cada infant i familiars que ho requereixin, i sempre segons indicació i coordinació amb l’equip mèdic responsable.

En aquestes actuacions –que està previst ampliar a la planta de Pediatria i als Serveis de Ginecologia i Obstetrícia i prenatal-, González no està sol. L’acompanya la Mercè Redorta, musicoterapeuta formada a l’ESMUC i que desenvolupa des de fa anys la seva activitat a Nexe Fundació, una entitat que treballa des de fa 40 anys per millorar la qualitat de vida d’infants amb pluridiscapacitat i les seves famílies. Té un paper clau en el projecte i la seva participació és possible gràcies al conveni que Nexe subscriu amb la Fundació Ferrer-Salat per portar la musicoteràpia als infants que ho necessitin.

En concordança amb el fet que el Germans Trias sigui un hospital universitari, la tercera vessant del projecte inclou la docència; en aquest sentit, la Unitat rep alumnat en pràctiques del Màster de Musicoteràpia de l’ESMUC, amb qui l’hospital ha signat un conveni de col·laboració pioner en el seu àmbit.

Beneficis per a nounats i les seves famílies

La pràctica de la musicoteràpia es remunta a principis del segle passat als Estats Units i, posteriorment, la seva pràctica s’ha estès a altres poblacions i sectors, amb societats científiques que n’avalen la seva pràctica arreu del món.

En concret, les investigacions en l’àmbit de la Neonatologia demostren beneficis com l’estabilització de les variables fisiològiques -freqüència cardíaca i respiratòria- la contenció i la relaxació dels nadons i de les seves famílies, i la humanització de l’entorn.  Això cobra especial rellevància en aquests pacients, que resten ingressats durant un temps perllongat per prematuritat o per malalties, sotmesos a tractaments més o menys agressius i connectats a dispositius.

“Són nombrosos els estudis que avalen que la música té efectes beneficiosos. Des del punt de vista de les neurociències és clar el seu potencial com a estímul capaç d’estimular totes les àrees del cervell: les motores, les de la personalitat, les que tenen a veure amb el processament de les emocions i del llenguatge… És una eina potent per a la rehabilitació, l’estimulació precoç i la potenciació del neurodesenvolupament”, apunta Pablo González.

La filosofia d’aquesta intervenció també va en la línia de l’evolució que ha viscut la neonatologia en els darrers anys, apostant per unitats cada vegada més obertes –com la neonatal de l’Hospital Germans Trias- i per incorporar les mares i pares com a agents actius de les cures dels nounats, per a la millora dels pronòstics. “Totes les intervencions que se centren a modificar l’entorn i humanitzar-lo són positives”, remarca González abans d’avançar per què tot plegat no només beneficia el nadó.

Al respecte, es refereix al guiatge clínic i l’enfocament sistèmic amb què treballa la Unitat, ja que el professional musicoterapeuta no només es limita a fer una actuació musical. “Intentem afavorir la comunicació i el coneixement i enfortir el vincle entre els membres de la unitat familiar i el seu nadó. Volem crear un clima que els permeti interactuar, que puguin oblidar que són a un hospital, envoltats de màquines i alarmes, i fomentar que són en un espai segur on interaccionar i conèixer-se més”, recalca.

Per la seva banda, Mercè Redorta afegeix que la intervenció sovint ajuda els progenitors a alleugerir el xoc emocional de veure el fill ingressat i el sentiment de culpabilitat i de perill constant que molts senten. “Alguns canten o s’emocionen, es miren o miren al nadó com reacciona davant un estímul, amb ulls de descoberta, oblidant durant una estona l’angoixa dels dies que estan vivint”, subratlla. De fet, una part del projecte de recerca de la Unitat està enfocada a comprovar si la teràpia millora els nivells d’ansietat i estrès dels pares en relació amb l’ingrés i hospitalització del nadó: fins ara ja s’estudien una vintena de casos, d’un total de més d’una cinquantena d’intervencions realitzades.

Premiat al programa Talents de la Fundació Catalunya – La Pedrera

El projecte de la Unitat de Musicoteràpia de l’Hospital Germans Trias ha estat un dels escollits enguany pel programa Talents de la Fundació Catalunya – La Pedrera. Es tracta d’unes beques d’ajut a la recerca per a joves facultatius especialistes i altres professionals sanitaris, per premiar, retenir i potenciar la carrera dels i les joves talents d’hospitals i centres de recerca.

El programa, que arriba a la 12a edició com a model d’èxit, va néixer per la vocació de la Fundació Catalunya La Pedrera de retenir el talent al nostres país i fomentar la recerca; juntament amb l’Hospital Germans Trias es van crear uns ajuts post-residència per a joves facultatius especialistes i professionals sanitaris considerats excel·lents i rellevants en cadascuna de les seves àrees d’especialització, que vulguin dur a terme un projecte de recerca amb l’objectiu de fer una tesi doctoral. Durant aquests anys s’hi han sumat altres hospitals de referència com són l’Hospital Clínic Barcelona, el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia i l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Sobre l’Hospital Germans Trias 

L’Hospital Germans Trias és un centre públic, situat en el marc del Campus Can Ruti, que presta atenció sanitària d’alta complexitat a les 800.000 persones que viuen al Barcelonès Nord i al Maresme, així com a alguns ciutadans d’altres territoris catalans en el cas de determinades patologies, en què l’hospital és referència per a fins a 1.200.000 habitants. L’Hospital el gestiona la Gerència Territorial Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS), que també és responsable de l’Atenció Primària del Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.  

Més informació

Màster de Músicoteràpia de l’ESMUC.