Publicat el 13 de juliol de 2022

Comparteix a:

La Fundació Grupo SIFU i l’ESMUC col·laboraran en la integració de persones amb discapacitat a través de la música

Signatura Conveni Grupo Sifu Esmuc

Núria Sempere i Cristian Rovira signant el conveni de col·laboració entre ambdues institucions.

Les dues institucions aposten per la música com a eina d’integració social i laboral de les persones amb discapacitat.

La Fundació Grupo SIFU i l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) han signat un conveni de col·laboració que fomenta la cooperació entre les dues institucions amb l’objectiu de promoure i facilitar l’accés a la cultura per a les persones amb discapacitat, el coneixement i la seva integració efectiva a la societat mitjançant la música. Les dues institucions conceben que la música és una eina que afavoreix la inclusió social, laboral i que promou la visualització i la difusió del talent artístic.

Vídeo corporatiu del Grupo SIFU

Amb aquest conveni la Fundació Grupo SIFU aporta tot el seu coneixement sobre la gestió de la discapacitat, alhora que l’ESMUC aporta el seu coneixement musical i pedagògic per sumar esforços i establir camins d’actuació que afavoreixin i incrementin les diferents activitats i col·laboracions d’ambdues institucions. El text del conveni fixa el marc de col·laboració entre les dues parts per treballar en favor del col·lectiu de persones amb discapacitat, desenvolupant activitats de promoció i d’integració social i laboral, especialment en l’àmbit artístic.
 
Música com a eina de canvi

Fruit d’aquesta unió és la jornada ‘Contribucions de la música per a una societat més inclusiva’, la primera activitat que s’ha portat a terme gràcies al conveni, i que va tenir lloc el passat 2 de juliol dins dels Cursos d’estiu de l’ESMUC. L’objectiu d’aquesta iniciativa va ser compartir i reflexionar a partir d’una experiència musical inclusiva que neix de la motivació d’un grup de persones de formar part d’una banda de rock. L’activitat va comptar amb la participació de Melissa Mercadal (subdirectora general d’Ordenació i Planificació acadèmica de l’ESMUC), Nacho Tarrés (Acadèmia Catalana de la Música); Elisenda Fàbregues i Anna Losantos (Associació Catalana de Musicoteràpia), i María José Chanca Viñas (Fundació Grupo SIFU).

La relació que neix amb la suma d’esforços d’ambdues institucions també afavorirà el desenvolupament de projectes de recerca relacionats amb la musicoteràpia, la discapacitat i l’art inclusiu; l’assessorament mutu en temes de diversitat funcional relacionats amb la música i els beneficis que aquesta aporta a les persones. També s’aposta per l’assessorament en matèria d’accessibilitat per afavorir que l’ESMUC sigui un centre totalment inclusiu per a les persones amb discapacitat. Finalment, el conveni ajudarà a promoure la participació d’estudiants/músics en el projecte d’art inclusiu de la Fundació Grupo Sifu. La signatura del conveni, que s’ha fet a l’ESMUC, ha comptat amb la presència del president del Patronat de la Fundació Grupo Sifu, Cristian Rovira, i amb la directora general de l’Escola, Núria Sempere.
 
Motivacions artístiques amb la discapacitat

El president del Patronat de la Fundació Grupo SIFU, Cristian Rovira, ha destacat la col·laboració de les dues institucions per treballar en una finalitat comuna. Pardo ha subratllat que “últimament es detecten, cada vegada més, moltes persones amb discapacitats que tenen capacitats artístiques i que necessiten un tracte individualitzat perquè puguin assumir totes les seves característiques personals”. És en aquest procés on “la Fundació té el deure de posar el seu granet de sorra per donar sortida al desenvolupament d’aquestes persones i per a donar-los la màxima visibilitat”.

La directora general de l’ESMUC, Núria Sempere, ha afegit que amb aquest conveni “l’ESMUC avançarà encara més en crear un centre inclusiu per a les persones amb discapacitat” i ha explicat que “l’Escola actua en aquest àmbit detectant les persones que superen les proves d’accés, però que necessiten una empenta per poder cursar els seus estudis superiors”. A més a més, “es conviden referents de la música que tenen alguna discapacitat que poden ajudar com a inspiració o motor del nostre alumnat i per a tota la comunitat”. Sempere ha recordat que l’any passat es va graduar el primer director d’orquestra amb ceguesa, Adrian Rincón.

Signatura Conveni Grupo Sifu Esmuc 1
Signatura del conveni entre la Fundació Grupo Sifu i l’ESMUC

Institucions col·laboradores

La Fundació Grupo SIFU és una entitat sense ànim de lucre amb més de 10 anys de trajectòria que neix a partir de l’experiència en inserció laboral del Grup SIFU, com a Centre Especial de Feina. La Fundació té com a objectiu promoure i fomentar la integració social i inserció laboral de les persones amb discapacitat i amb especials dificultats d’inserció.

L’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) és l’únic centre públic que atorga a Catalunya el grau en ensenyaments artístics superiors de Música i màsters en ensenyaments artístics, inserits en l’Espai Europeu de l’Educació Superior (EEES). L’Escola va néixer l’any 2000 per un acord de Govern de la Generalitat de Catalunya i va obrir les portes el setembre del 2001. Actualment, compta amb més de 900 alumnes matriculats a les diverses especialitats de grau, màsters i postgraus, formació continuada i cursos d’extensió que ofereix l’escola.

Més informació:
Fundació Grupo SIFU