Publicat el 6 de juny de 2023

Comparteix a:

La Bottega d’Opera de l’ESMUC presenta Trouble in Tahiti

Leonard Bernstein Nywts 1955

El proper divendres 9 de juny, la Bottega d’Opera de l’ESMUC presenta Trouble in Tahiti, l’obra de 1950 escrita per Leonard Bernstein. La representació, que s’inclou en la programació dels concerts de Grans Conjunts de l’ESMUC, tindrà lloc a l’Auditori Josep de Carreras de Vila-seca a les 20h, i comptarà amb la direcció musical de Lluís Vidal i direcció escènica d’Anna Llopart. L’accés a aquest espectacle és lliure amb aforament limitat i no requereix la compra d’entrades.

  • Divendres 9 de juny.

  • 20:00 h.

  • Auditori Josep Carreras, Vila-seca.


La Bottega d’Opera

La Bottega d’Opera és el taller de l’Escola Superior de Música de Catalunya dedicat exclusivament al gènere de l’òpera. A partir del concepte en llengua italiana de “Bottega”, l’espai on es preparen els projectes, aquest projecte va néixer amb la idea d’oferir als estudiants una experiència professionalitzadora del món operístic. Com un més dels Grans Conjunts de l’ESMUC, la Bottega ha possibilitat un treball transversal entre diferents àmbits i especialitats (cant, direcció, instruments orquestrals, correpetició, coaching vocal…), a la vegada que ha convidat a professionals externs pel que fa a la direcció musical i escènica. Amb aquests elements es tracta de donar el màxim de punts de vista diferents i, fins i tot contrastats, de com enfocar el treball interpretatiu i escènic.


Leonard Bernstein

Leonard Bernstein, nascut el 1918 a Lawrence (Massachusetts), va ser un destacat director d’orquestra, compositor i pianista americà que va deixar una empremta indeleble en el món de la música clàssica i el teatre musical. Des de molt jove, Bernstein va mostrar un talent excepcional per a la música i va estudiar piano, violí i composició a la Universitat Harvard i a la Curtis Institute of Music de Filadèlfia.

La seva carrera va enlairar-se quan va ser convidat a dirigir la Filharmònica de Nova York per primera vegada el 1943, amb tan sols 25 anys. A partir d’aquell moment, va convertir-se en una figura central en el món de la direcció orquestral i va dirigir formacions de renom a tot el món, com la Chicago Symphony Orchestra, la Cincinatti Symphony Orchestra o la Filharmònica de Los Ángeles. La seva interpretació enèrgica i apassionada va guanyar-li una gran admiració i el va convertir en un dels directors més reconeguts de la seva generació.

No obstant això, Bernstein no es va limitar només a la direcció orquestral. També va ser un compositor prolífic, creant obres que van des de simfonies i concerts fins a música per a teatre musical. El seu treball més conegut, “West Side Story”, va ser un èxit aclaparador i ha esdevingut un clàssic del teatre musical. La música de Bernstein era una fusió de diversos estils, incorporant elements del jazz, el blues i la música popular americana en les seves composicions. Aquesta amalgama de gèneres li va donar un estil distintiu i va obrir nous camins en el món de la música clàssica. La seva passió per l’educació musical també va ser notable, i va realitzar nombroses conferències i concerts educatius per expandir l’abast de la música clàssica a un públic més ampli.

Trouble in Tahiti

Ambientada en un suburbi ric nord-americà, la història que es narra en aquesta òpera de quaranta minuts representa el desencís de Dinah amb el seu marit Sam, que està més interessat en la seva carrera més que no pas en la seva família. Estan atrapats en una vida que és una farsa, un miratge: Sam s’escapa sempre al món dels negocis i també al gimnàs, on es guanya o on es perd, mentre que Dinah s’evadeix a través del cinema, on la pel·lícula d’èxit del dia és ‘Trouble in Tahiti’.

Es tracta d’una sàtira sobre la vida estatunidenca durant els anys de la immediata postguerra, una crítica a la societat de consum. El trio de jazz que acompanya en tot moment l’obra proporciona una capa d’allò més irònica, subratllant el contrast entre la fantasia irreal de la felicitat domèstica que es vol promoure i la dolorosa realitat de les vides dels matrimonis. La partitura de Bernstein per a aquesta òpera està fortament influenciada pels ritmes sincopats del jazz i pels codis distintius de Hollywood i Broadway.


Intèrprets

Marta Castiñeira Moscardó (Flauta travessera)
Roger Borràs Bofarull (Oboè)
Nil Galgo Garcia (Clarinet)
Ariane Pérez Segura (Fagot)
Victor Talayero Mocholi (Trompa)
Francisco Fernández García (Trompeta)
Antoni Duran Galarzo (Trombó)
Adrià Font Perera (Percussió)
Júlia Mercader López (Percussió)
Sergi Boqué Guillem (Piano Jazz)
Lluís Arratia Aceituno (Veu)
Helena Tajadura (Veu)
Arantza Prats Pérez de Albéniz (Interpretació – Cant)
Elías Gallego Torricelli (Interpretació – Cant)
Iago Garcia Rojas (Interpretació – Fiscorn)
Whitney Hillary Vera Quiñonez (Violí)
Clàudia Bonet Pla (Violí)
Alicia Millán García (Viola)
Sergi Sancho Nebot (Violoncel)
Núria Carreras Marceló (Contrabaix)

Accés lliure sense reserva prèvia.


Més informació

Grans Conjunts ESMUC
Auditori Josep Carreras de Vila-seca