Publicat el 18 de gener de 2022

Comparteix a:

El Gran Conjunt de Música d’Arrel de l’ESMUC, al CAT

Musica Darrel Cat 1 1

El dissabte 22 de gener tindrà lloc un dels concerts del Festival Tradicionàrius amb el Gran Conjunt de Música d’Arrel de l’ESMUC, sota la direcció de Marçal Ramon. Amb el títol Lliure Albir, aquest conjunt constituït per la gairebé totalitat d’estudiants d’instruments d’arrel de l’ESMUC, junt a d’altres estudiants provinents d’altres àmbits, s’immergirà en un repertori centrat en el ball català (vuitcentista i esporògen) de manera desacomplexada i moderna. A partir d’ un repertori conformat per peces de ball, majoritàriament creades per compositors contemporanis, singularment arranjades per Dani Lòpez i adaptades per a aquesta ocasió per Marçal Ramon, la base d’aquest projecte es basa en el disc homònim, entregistrat el 2019, per Aires del Montseny.

Gran Conjunt de Música d’Arrel

Dissabte 22 de gener, a les 20:30
Centre Artesà Tradicionàrius

Programa i intèrprets

Lliure Albir (Segell Microscopi, 2019) és el segon àlbum de l’orquestrina Aires del Montseny, una formació vallesana que ha treballat al voltant dels recursos que ofereixen els ballets vuitcentistes i el ball català. Amb aquest disc es vol provocar una forma diferent de ballar les danses esporògenes, convidar a moure’s d’una forma diferent, sense perdre’n l’essència. I tot això a través d’uns arranjaments pensats des del punt vista de la música moderna i contemporània. Un espai/ball/concert on tradició i modernitat juguen a no saber-se diferenciar.

  • Dani López: Ball pla d’Andorra

  • Pep Coca: La barroca (arranjament Dani López)

  • Núria Querol: Jota festera (arranjament Dani López)

  • Perepau Ximenis: Ins (arranjament Dani López)

  • Marcel Casellas: Contrapàs del Pipes (arranjament Dani López)

  • Dani López: Ball pla d’Olot

  • Max Havart: Enamorado (arranjament Dani López)

  • Marcel Casellas: Rumba de Sant Celoni (arranjament Dani López)

  • Frederic Sirés: La gavina (arranjament Dani López)

  • Galop de Rubí (arranjament Dani López)

Intèrprets

Helena Cullaré, flauta
Núria Querol, clarinet
Pilar Martorell, Javier Campos, saxo
Alba Armengou, Josep Maria Ribera, trompeta
Mariona Llenas, flabiol
Gerard Montsech, tenora
Sergi Masalias, Roger Maluenda, Gabriel Grimau, Sergi Gisbert, Pau Anduix Fuentes, gralla
Martí Virgili, cornamusa
Pol Solé, Elias Fernàndez, Robert Canela, Irene Augé, acordió diatònic
Pablo Albarrán, Dixon David Escola, violí
Carla González, baix
Joan Agulló, bateria
Albert López, percussió

Marçal Ramon, director

Notes al programa

La imatge de la música tradicional és força diferent segons la perspectiva que s’agafi. Hi haurà opinions que es basaran en la seva suposada immobilitat, pel fet de poder-ne conservar “l’essència”; i n’hi haurà d’altres que intentaran modificar-la per tal que arribi al major públic possible. Cap de les dues opcions esmentades ni els seus entremitjos podran ser considerats incorrectes, si es fan amb la intenció d’acostar i difondre aquesta música de manera honesta. El lliure albir de poder considerar els aspectes positius o negatius de les coses, en aquest cas de la música, estarà present en el concert d’avui. És aquest mateix concepte el que dona nom al conjunt de peces que s’interpretaran. Lliure Albir és el segon projecte discogràfic de l’orquestrina Aires del Montseny, un projecte que té la voluntat de mirar la música del ball català des d’una perspectiva diferent.

El programa està conformat per una diversitat d’estils de ball, alguns més presents a casa nostra i altres que són recognoscibles internacionalment. Per posar un exemple, es podran escoltar dues peces que fan referència al ball pla. Aquest tipus de dansa per parelles és de les més típiques a Catalunya, amb una peculiaritat que encoratja molt als balladors, i és que es tracta d’un ball obert, en el qual un té llibertat de decisió d’afegir-s’hi en qualsevol moment. En aquest cas, el Ball pla d’Andorra i el Ball pla d’Olot, compostes per Dani López, qui ha fet també els arranjaments de la resta de peces.

Altres gèneres de sobra coneguts són el de la jota, dansa de parelles que, tot i que sempre s’associa al territori aragonès, a Catalunya també ha gaudit de bona rebuda. La d’avui serà Jota festera, de Núria Querol, integrant d’Aires del Montseny, la que faci acte de presència d’aquest ball en el dia d’avui.

Seran també presents per al públic la rumba, d’origen cubà i associada a un ritme més complex, i el contrapàs, nom amb que es coneixen els tipus de balls que tenen moviments contraris als que s’han acabat de fer; és a dir, passos i contrapassos. Per fer-se una idea d’aquests balls, s’interpretaran Rumba de Sant Celoni i Contrapàs del Pipes, ambdues de Marcel Casellas.

Amb tot, ja es pot preveure que la vetllada tindrà el ritme assegurat, i què millor que deixar lliure albir al públic per, al final de la vetllada, decidir quina de totes aquestes peces aconseguirà aixecar-lo de la cadira per a ballar.

Irene Urgell
Estudiant de Musicologia de l’Esmuc

El director de Lliure Albir, Marçal Ramon, és acordionista i compositor. Es va graduar a l’ESMUC on ha excel·lit ja no només en l’àmbit instrumental sinó també en la direcció, composició i creació de diverses agrupacions de gran format en el camp de la música d’arrel. Com a compositor-director en algun casos i com a impulsor en d’altres, el seu nom és present en formacions com ara la Companyia imaginària d’arrel, Aires del Montseny, Jove Orquestra Catalana d’Instruments Tradicionals o l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC).

Al llarg de la seva història, el Gran Conjunt de Música d’Arrel de l’ESMUC ha estat dirigit per diferents noms com ara Eliseo Parra, Kepa Junkera, Jordi Molina, Marcel Casellas o Ximo Caffarena.