Publicat el 20 de desembre de 2024

Comparteix a:

Doble concert del Gran Conjunt Simfònic a L’Auditori i a Lleida

Orquestra Simfònica  ESMUC

Orquestra Simfònica de l’ESMUC.

L’Orquestra Simfònica de l’Escola Superior de Música de Catalunya, sota la direcció del professor Lorenzo Ferrándiz és l’encarregada d’obrir els diferents concerts del cicle de Grans Conjunts de l’Escola, amb la interpretació de la Simfonia núm. 7 en do majorLeningrad”, de Dimitri Xostakóvitx. En aquesta ocasió, després del concert a L’Auditori, amb accés lliure, el dimecres 15 de gener, la formació orquestral tornarà a la ciutat de Lleida per fer un segon concert a l’auditori Enric Granados, el divendres 17 de gener.  

  • Dimecres 15 de gener | Divendres 17 de gener.

  • 18:30 h | 20 h.

  • L’Auditori. Sala 1 Pau Casals. Accés lliure amb aforament limitat a la capacitat de la sala | Auditori Enric Granados. Accés lliure.


La Simfonia núm. 7 en do major, coneguda com a “Leningrad,” és una obra de Dmitri Xostakóvitx escrita el 1941, durant la Segona Guerra Mundial. Estrenada al Teatre Bolxoi el 5 de març de 1942, es va convertir en un símbol de resistència contra l’ocupació alemanya a la ciutat de Leningrad, nom que rebé Sant Petersburg durant el període soviètic. La simfonia va guanyar popularitat a l’URSS i Occident, però després de la guerra, va ser vista com una obra propagandística, tot i que el seu significat ha estat qüestió de debat amb interpretacions que també la consideren com una crítica al totalitarisme soviètic. Composta per quatre moviments, destaca el cèlebre tema de la invasió, que representa tant l’amenaça externa com les lluites internes de Rússia. Amb una durada d’una hora i quinze minuts, aproximadament, és la simfonia més llarga de Xostakóvitx.

Grans Conjunts: Orquestra simfònica

L’Orquestra Simfònica de l’ESMUC és una de les formacions estables que formen part dels Grans Conjunts del centre. Els seus concerts ofereixen una experiència totalment professional, i d’intercanvi i coneixements per als estudiants participants, i alhora una emocionant sorpresa per al públic assistent, que gaudeix amb l’excel·lent habilitat interpretativa dels músics.

La participació dels estudiants a l’Orquestra Simfònica de l’ESMUC, com a Gran Conjunt, té una component d’avaluació perquè forma part del currículum. En virtut de la interdisciplinarietat del centre, els estudiants de les diferents especialitats instrumentals poden participar en les diferents agrupacions, la qual cosa complementa la seva formació musical i enriqueix el conjunt. Al llarg d’una setmana d’assajos, els estudiants participants treballen amb el director de la formació, amb dinàmiques professionals que els aporten una experiència real de cara a mostrar els resultats del seu treball i que els atorgarà un magnífic bagatge en el seu futur com a intèrprets.

L’Orquestra de l’ESMUC ha estat dirigida per Salvador Mas, Jaime Martin, Enrique Mazzola, Patrick Cohen-Akenine, Lutz Köhler, Jordi Mora, George Pehlivanian, Edmon Colomer, Xavier. Puig, Francesc Prat, Ernest Martínez Izquierdo, Lorenzo Ferrándiz, Diego Martín Etxebarría i Diego Naser, entre altres.

El director

Lorenzo Ferrandiz dirigeix el concert de l’Orquestra simfònica de l’ESMUC, dins del cicle Grans Conjunts del curs 2024-2025. Ferrandiz compagina des de 2011 la seva activitat docent a l’ESMUC i amb la direcció orquestral. Ha dirigit diferents orquestres com la Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), Extremadura, Còrdova, i Filharmònica de Catalunya. És director titular del grup de música contemporània CrossingLines (Barcelona) i director convidat de l’Ensemble New Babylon (Bremen).

Programa

Simfonia núm. 7 en do majorLeningrad”, de Dmitri Xostakóvitx. Durada paroximada: 78 minuts.

Notes al programa

Composta en plena Segona Guerra Mundial, la Simfonia número 7 de Dmitri Xostakóvitx, coneguda com a “Leningrad”, és una de les obres més monumentals i carregades d’emoció del segle XX. Estrenada el 1942, durant el setge de Leningrad, actual Sant Petesburg, aquesta simfonia es va convertir en un símbol de la resistència soviètica contra l’invasor nazi i, alhora, en un missatge universal de la lluita per la llibertat i la dignitat humana.

L’obra, que dura aproximadament 75 minuts, està estructurada en quatre moviments. Xostakóvitx inicialment havia parlat d’un programa que els travessava, representant “Guerra”, “Records”, “La immensitat de Rússia” i “Victòria”, però aviat va suprimir qualsevol d’aquestes referències, per relativitzar el missatge de la seva obra. “No volia evocar només la invasió de Hitler. El ‘tema de la invasió’ no tenia res a veure amb l’atac feixista. Pensava amb molts altres enemics de la humanitat quan vaig compondre el tema. Naturalment, odio qualsevol forma de feixisme. No només l’alemany, sinó qualsevol. Sento un dolor inexpressable per tots els assassinats per Hitler. Però el pensament dels morts sota les ordres d’Stalin no em causa pas menys dolor… De fet, no tinc res en contra de dir-ne “Leningrad” a la Setena, però no és només sobre el Leningrad sota el setge, és sobre el Leningrad que Stalin va arruïnar i Hitler, simplement, va anorrear”, va afirmar el compositor.

L’allegretto, el moviment més conegut, evoca la vida quotidiana de Leningrad abans del conflicte, però també introdueix el famós “tema de la invasió”, una melodia repetitiva que creix en intensitat, simbolitzant l’amenaça imminent de la guerra.

El moderato és una secció carregada de lirisme i nostàlgia, que representa el dolor de la pèrdua i la reflexió sobre el passat.

Seguidament, l’adagio presenta un caràcter profundament introspectiu, aquest moviment expressa el sofriment i la resiliència del poble de Leningrad.

Per acabar, l’allegro ma non troppo és el final triomfant que transmet la determinació i la victòria de l’esperit humà davant l’adversitat.

Malgrat el seu origen propagandístic, la simfonia transcendeix els límits de la política. Per a molts, és una crítica a totes les formes d’opressió, inclosa la del règim estalinista. La seva música, poderosa i commovedora, connecta amb públics de tot el món gràcies a la seva capacitat de narrar històries de resistència i esperança a través del so.

Prepareu-vos per viure una experiència musical única, on la música esdevé testimoni de la història i la força de la condició humana.

Joel Codina, estudiant de musicologia

Intèrprets
CognomsNomInstrument
Chavarria Prats Sara Flauta travessera
Moreno Roselló Queralt Flauta travessera
Núñez De SalomónGadeaFlauta - Flautí
SgariboldiSimone Flauta travessera
Tato MorenoVirginiaFlauta travessera
Guillén PieresMarcOboè
Mira García MiguelOboè
Pallàs Guedea LlorençOboè
Alonso MartínClaudiaClarinet
Calcagno RaposoGuillermoClarinet
Ferrer LópezSergioClarinet
Sierra RoucoUxíaClarinet
Aparicio MínguezEduardoTrompa
Caules CaulesMariaTrompa
ErleMaria Chiara EricaTrompa
Gálvez Tejuelo Lucía Trompa
Mendéz Rodríguez GonzaloTrompa
Ramon GarcíaSandraTrompa
Rehues GuerreroJoseph SamuelTrompa
Sapena CerveraPedroTrompa
Alós PalaciosJoanTrompeta
Clota VilaróBernatTrompeta
García BrumosDoloresTrompeta
García IglesiasGabrielTrompeta
Toledo BeltránAlejandroTrompeta
Torres Melgares Marta Trompeta
Carbonell GalianaPabloTrombó
Díaz-Parreño Ortiz VillajosGonzaloTrombó
Fernández BriansoPolTrombó
Genova Roldán Maria BeatrizTrombó
Ivars Garcia RomàTrombó
Ribera PérezVicentTrombó
Tirado PonsMarcTrombó
BorosDavid CamilTuba
Almiñana BoscàCarlesPercussió
Bayarri Aguilar AndreuPercussió
Cerón MarianoMartí Percussió
Colldeforns SánchezEudalPercussió
Ferrer Martínez Manel Percussió
Gomà Tudela EloiPercussió
Mesas Navas IvánPercussió
Bauçà SansóMateuArpa
Castillejo Comellas Adrià Arpa
Pladevall Serra -MireiaPiano
Alvarez HernándezSofiaViolí
Andreu Cueves MarcViolí
Balcells VilasecaAnnaViolí
Barrios FerragutMarcViolí
Blanco CortesHelenaViolí
Bonet PlaClaudiaViolí
. Bravo RequenaMartíViolí
Cárdenas Martínez InésViolí
Cardo Trullàs NelViolí
Camacho PérezAmandaViolí
Delgado PontMartíViolí
Domínguez PastorJordiViolí
Elía MiravallesDiegoViolí
Fernández AldeguerAmaiaViolí
Font BarniolMartíViolí
García Balbín PaulaViolí
Gilabert Cid HelenaViolí
GomezDanaeViolí
Igual Bujeda NicolásViolí
Navarro FerrerMiguelViolí
Oliu FernándezIsaacViolí
Pedroche PeñalverHéctorViolí
Prieto ConejeroJesúsViolí
Ribes Millet AinaViolí
Ros IzquierdoPaulaViolí
Scola VivasDixon David -Violí
Seguí AndújarGerardViolí
Vera QuiñonezWithney HillaryViolí
Bonfill SantoLauraViola
Bosser Toca Jaume Viola
Cabús SoberanaMariaViola
Corral BarreraPabloViola
De Los Santos Borrajo MarioViola
Ferré Queralt OnaViola
Garcia MestreGuillemViola
León PardoSaraViola
Marqués RuizNicolásViola
Martínez de Rituerto ManganaLeireViola
Millán GarcíaAliciaViola
Pérez VenturaElenaViola
Porras Aguilar AndreaViola
Artigau Vallespín CarlaVioloncel
García CabreraSergiVioloncel
De Soto PazMartaVioloncel
Juan BatetCèliaVioloncel
Mena Estopà NúriaVioloncel
Morcillo GavínLucíaVioloncel
Pons OrfilaNúriaVioloncel
Ripoll Clotet AnnaVioloncel
Rius CabréPereVioloncel
Añé Pérez Joan MariaContrabaix
Bretcha VilaBrunaContrabaix
Broughton BroughtonNicholas Paul Contrabaix
Dalmau Ramírez de ArellanoGerardContrabaix
Gil Moreno de Mora SardàBrunoContrabaix
Grosu GrosuDenisContrabaix
Hernàndez PérezMartíContrabaix
Palomino i GarciaGerardContrabaix
Aguilar MartinezJoaquinFagot
Carro PortellOriolFagot
Més informació

Concert 15 de gener: accés lliure amb l’aforament limitat a la capacitat de la sala.

Concert de l’Orquestra Simfònica | Grans Conjunts juny 2019 | ESMUC.