Publicat el 17 d'octubre de 2023

Comparteix a:

Dimarts Toca ESMUC: Beques Anna Riera II

Beques Anna Riera (II)

Guillem Armengol, Aina López, Biel Roca, Joan Gubert i Adela Beiro.

El 24 d’octubre, la Sala d’Orquestra de l’ESMUC acollirà el segon concert de les Beques Anna Riera amb les i els intèrprets Aina López, Biel Roca, Guillem Armengol, Adela Beiro i Joan Gubert. En aquesta cita del Dimarts Toca ESMUC, es posa en valor l’excel·lència i la qualitat musical del centre a través de cinc dels intèrprets que estudien actualment a l’escola i que han estat becats per la Fundació Anna Riera. L’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i la Fundació atorguen anualment beques a l’excel·lència a l’alumnat de quart curs del Grau en Ensenyaments Artístics Superiors de Música perquè puguin centrar-se completament a acabar els seus estudis al centre.

  • Dimarts 24 d’octubre

  • 18:15 hores

  • Sala d’Orquestra ESMUC. Accés lliure. Aforament limitat a la capacitat de la sala.


Intèrprets de jazz

L’encarregada d’obrir el concert serà Aina López, alumna de saxòfon jazz a l’escola. Interpretarà dos temes propis, Closure i Reviure, on podrà mostrar quina és la seva veu dins la música, oferint un repertori singular i a la vegada personal. López tocarà el saxòfon i cantarà, i serà acompanyada per Cristopher Pérez al saxòfon, Biel Roca al piano, Gerard Pola a la bateria i Manuel Luque al contrabaix.

El segon intèrpret serà Biel Roca, estudiant de l’especialitat de piano jazz, però que inclou peces i temes d’estils molt variats al seu repertori. En primer lloc, interpretarà Chorinho de Lyle Mays, un tema d’aire jazzístic que té una gran influència del popular estil choro brasiler. A continuació, seguirà amb Invitation de Bronislav Kaper, un estàndard de jazz que ha sigut versionat per pianistes com John Coltrane gràcies al seu potencial i caràcter exuberant. Finalment, acabarà amb l’Étude op. 72 no. 6 de Moritz Moszkowski, una peça del període del Romanticisme on podrà mostrar la seva virtuositat en el piano.

Intèrprets de clàssica

Seguidament, Guillem Armengol interpretarà dues peces per a violí clàssic amb l’acompanyament de la pianista i repertorista Astrid Steinschaden. Iniciarà la seva intervenció amb el primer moviment de la Sonata per a violí no. 2 op. 121 de Robert Schumann. Escrita el 1851 dins del moviment romàntic, el primer moviment és una combinació entre una introducció lenta amb una forma sonata de caràcter tempestuós i ràpid. Cal destacar la virtuositat que requereix aquesta peça, ja que inclou ritmes sincopats, floritures salvatges del violí i grans arpegis. Acabarà amb la peça Aires Gitanos, de Pablo Sarasate, una obra amb gran influència de la música popular, perquè inclou temes folklòrics húngars.

La següent intèrpret serà Adela Beiro, de l’especialitat de viola clàssica, que tocarà la Sonata “Märchenbilder” de Robert Schumann, acompanyada per la pianista Cristina Esclapez. Escrita el 1851, aquesta peça romàntica es caracteritza per les converses entre el piano i la viola. El primer moviment, que no és ràpid, inclou un diàleg serè entre els dos instruments, tot i que també està tenyit per melancolia i penediment. El segon i tercer moviment, més ràpids i animats, estan marcats per un gran interès rítmic on s’enfronten la viola amb el piano en una competició amistosa. Finalment, l’últim moviment està escrit en una tonalitat major, però es presenta amb la indicació “Lentament, amb expressió melancòlica”. En certs aspectes, el desenvolupament dels motius relaxants de la viola fan que tingui una atmosfera de “cançó de bressol”.

Finalment, l’encarregat d’acabar el concert serà Joan Gubert, alumne de l’especialitat de piano clàssic. Primer interpretarà el Preludi i Minuet de l’obra Tombeau de Couperin de Maurice Ravel. Aquesta suite per a piano va ser composta dins de l’estil de l’impressionisme francès entre els anys 1914 i 1917. Tot i aixó, la intenció del compositor era rendir homenatge a François Couperin i tota la música barroca francesa del segle XVIII. Cada un dels seus moviments està dedicat a un amic músic que Ravel havia perdut a causa de la Primera Guerra Mundial. Per acabar, interpretarà Sposalizio, la primera peça del Segon Any de Peregrinatge (Itàlia) de Franz Liszt. La peça comença amb una melodia pentatònica que es desenvolupa fins a un gran clímax. Durant l’obra hi ha seccions que recorden a una marxa de casament, característica que remet al seu títol, que es pot traduir com a “casament”.

Més informació
Programa del concert

Closure (Aina López)
Reviure (Aina López)
Intèrpret: Aina López

Chorinho (Lyle Mays)
Invitation (Bronsilav Kaper)
Étude op. 72 no. 6 (Moritz Moszkowski)
Intèrpret: Biel Roca

Sonata no. 2 op. 121 (Robert Schumann)
Mov. I: Ziemlich langsam
Aires Gitanos (Pablo Sarasate)
Intèrpret: Guillem Armengol
Pianista acompanyant: Astrid Steinschaden

Sonata “Märchenbilder” (Robert Schumann)
Mov. I: Nicht Schnell
Mov. II: Lebhaft
Mov. III: Rasch
Mov. IV: Langsam, mit melancholischen Ausdruck
Intèrpret: Adela Beiro
Pianista acompanyant: Cristia Esclapez

Tombeau de Couperin (Maurice Ravel)
Mov. I: Preludi
Mov. V: Minuet
Sposalizio (Franz Liszt)
Intèrpret: Joan Gubert

Intèrprets

Aina López Pla

Neix a Manresa (Bages) i comença a estudiar al conservatori de la mateixa ciutat. S’endinsa al món del jazz al cap d’un temps quan també descobreix la seva passió per cantar. L’any 2020 comença la carrera de saxo jazz a l’ESMUC i paral·lelament als estudis superiors, combina la seva formació a Cromàtic, centre educatiu del gran saxofonista Llibert Fortuny. Actualment, presenta amb ell la Beat Band amb la presència a la bateria de Gergo Borlai. Ha tocat en festivals i sales emblemàtiques de Barcelona com el Primavera Sound, el Jamboree i Razzmatazz i ha participat en projectes com la Suite de Lucía o la Suite de la Isla on també estaven presents figures com Joan Albert Amargós i Carles Benavent.

Aina López Pla
Aina López Pla.


Biel Roca Matamala

Neix a Santpedor (Bages) l’any 2002. Té la sort de poder dedicar el temps a la música i a la reflexió gràcies a la família, companys i professorat amb qui ha coincidit a l’Escola de Música de Sallent, als Conservatoris de Manresa i Berga, i a l’ESMUC. Actualment, està immers en l’estudi del piano dins d’estils musicals diversos.

Biel Roca
Biel Roca.


Guillem Armengol Tort

Neix a Barcelona l’any 2002. Inicia els seus estudis a l’escola dels seus pares, dins de l’àmbit del violí clàssic. A l’IEA Oriol Martorell segueix els seus estudis de nivell elemental i professional i finalment entra a l’ESMUC sota el mestratge de Vera Martínez Mehner (Quartet Casals). També ha fet classes magistrals amb Tanja Sonc, Pierre Amoyal, Michael Foyle i Bruno Canino (en l’àmbit de música de cambra).

Guillem Armengol
Guillem Armengol.


Adela Beiro

Neix a Santiago de Compostel·la (Galícia) i comença a tocar la viola amb vuit anys amb la professora Itsaso Bermejo. En acabar el Grau Professional se’n va a Barcelona a estudiar a l’ESMUC amb Jonathan Brown. Ha rebut masterclasses de prestigiosos músics com Thomas Riebl i Gérard Caussé.

5
Adela Beiro.


Joan Gubert

Neix a Palamós l’any 2001. Inicia els seus estudis musicals a l’Escola de Música de Palafrugell “Rita Ferrer”, de la mà de Natalia Bannikova i posteriorment de Salvatore M. Spanó. Durant el Grau Mitjà rep el primer premi “Prix C. M. F.” al Concours Musical de France i actua com a pianista convidat a “La Nit del Talent – 10è Aniversari.” Conclou els ensenyaments professionals al centre “L’Energia” i amplia la seva formació a l’Acadèmia Granados-Marshall, on rep classes de Carlota Garriga i Xavier Ricarte. Accedeix a l’ESMUC l’any 2020, on estudia amb Jordi Camell.

Joan Gubert
Joan Gubert.

Accés lliure amb l’aforament limitat a la capacitat de la sala.

Beques Anna Riera II | Dimarts Toca | ESMUC | 2022.