Seminari ‘Ars Subtilior’ i composició contemporània amb Pedro Memelsdorff
Vihuela d’arc i vihuela de ‘péñola’ a les Cantigues. Biblioteca Real del Monasteri de l’Escorial.
El departament d’Antiga organitza el seminari Ars subtilior: Les avantguardes medievals en la composició d’avui, que impartirà el professor Pedro Memelsdorff en diferents sessions al llarg del curs. El curs es destina a estudiants de composició, interpretació d’instruments de la Música Antiga i d’altres àmbits, i a estudiants de Musicologia. El seminari és gratuït, però és necessària inscripció prèvia. Les persones que no formen part d’aquests col·lectius, però tenen interès en participar o assistir com a oient també han d’omplir el formulari. El termini d’inscripció conclou el 27 de novembre (places limitades).
Per participar en el seminari es prioritzaran les peticions que s’adeqüin més als continguts i metodologies de treball previstos. En el cas de quedar exclòs com a participant actiu, sempre es podrà accedir com a oient. En el cas de ser acceptat és imprescindible assistir a totes les sessions. Es treballarà a 440 i seran benvinguts els instruments de música medieval, però també els altres de la Música antiga i també els que són més propis de la música contemporània així com d’altres àmbits. També són benvingudes les veus.
Ars subtilior
Pedro Memelsdorff treballa des de fa temps amb un repertori polifònic de finals del segle XIV conegut sota el nom d’Ars subtilior, que es considera música d’avantguarda de finals de l’edat mitjana.
Estèticament, les obres de l’Ars subtilior es presenten com un continuo entre veus distintes, amb un alt grau de dissonància entre elles. Teòricament, es tracta de música que persegueix l’objectiu de la màxima explicitat d’esdeveniments distints però simultanis. Amb el seminari tractarem de comprendre tècniques de l’avantguarda de l’Ars subtilior del s. XIV per a integrar-les o desintegrar-les en nous llenguatges contemporanis, ja sigui per a compositors i compositores, o per a intèrprets (cantants i instrumentistes d’Antiga o Clàssica.
D’aquesta temàtica ja s’han ocupat artistes com György Ligeti, segons explica Memelsdorff, i en temps més recents, Pablo Ortíz i Giorgina Derbetz.
Els horaris del Seminari són els següents:
Desembre: dies 6, 7 i 8; de 16:00 a 21:00 h (amb pauses).
Març: dies 28, 29 i 30; de 16:00 a 21:00 h (amb pauses)
Maig: dia 10; de 10:00 a 14:00 i de 16:00 a 21:00 h (amb pauses) | Dia 11; de 16:00 a 21:00 h (amb pauses).
Més informació
Accés lliure amb reserva prèvia.