Publicat el 2 de desembre de 2024

Comparteix a:

Neix el projecte Supercapacitats amb la suma d’esforços de quatre entitats i dos concerts oberts al públic a Còrdova i a l’ESMUC

La Fundació SIFU, l’Associació Concurs Internacional de Música Maria Canals, i l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) participen en el projecte Supercapacitats, impulsats per la Fundació Banc Sabadell.

Concert Supercapacitats Còrdova

Concert Supercapacitats a Còrdova. Oliver Adell.

El projecte Supercapacitats, fruit de la col·laboració entre Fundació SIFU, l’Associació Concurs Internacional de Música Maria Canals i l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) comença la seva singladura als escenaris amb dos concerts que tindran lloc al desembre. La iniciativa, impulsada per la Fundació Banc Sabadell, combina talent, tecnologia i col·laboració, per destacar les habilitats artístiques de persones amb diversitat funcional, promovent la inclusió com a eina de transformació social.

  • Divendres 13 de desembre.

  • 18:00 hores.

  • Sala 4 Alícia de Larrocha. Entrada per accés de la plaça de les Arts.


Supercapacitats arranca amb dos concerts, el 2 de desembre, a les 19 hores al Gran Teatre de Còrdova, i a Barcelona, el divendres 13 de desembre, a les 18 h, a la Sala 4 Alícia de Larrocha ESMUC, amb entrada lliure fins a completar l’aforament. Tot i que aquesta edició comptarà únicament amb dues actuacions, es preveu que en el futur el projecte ampliï el seu abast territorial per portar aquesta proposta artística inclusiva a més escenaris de l’Estat.

Els dos concerts són el resultat de mesos de treball conjunt entre estudiants de música de l’ESMUC i artistes amb capacitats diverses, qui han cocreat una proposta artística innovadora i carregada d’emoció. Des del setembre, els músics i artistes han rebut formació en inclusió i diversitat i el procés de creació i assajos s’ha portat a terme a l’ESMUC sota la supervisió de l’equip de seguiment de la Fundació SIFU.

La societat, quan es refereix a les persones amb diversitat funcional, habitualment només posa l’èmfasi en una de les seves característiques: la discapacitat. Supercapacitats vol trencar aquest marc i vol destacar les capacitats artístiques que sovint queden invisibilitzades. Amb la inclusió de les persones amb discapacitat el projecte integra aquesta diversitat que és present en la nostra societat. L’art i la música, en particular, ofereixen a aquestes persones vies diferents per fer valdre les seves habilitats i virtuts, i, per tant, fomentar una visió positiva i integradora.

Creació musical conjunta

Supercapacitats és un projecte de creació conjunta entre estudiants del Grau en ensenyaments artístics superiors de Música de l’ESMUC i artistes amb diversitat funcional que col·laboren amb la Fundació SIFU, amb la utilització de les noves tecnologies. El projecte treballa des de les capacitats, les experiències i les necessitats de cadascuna de les persones que hi participen. Amb el suport i coordinació del professor del departament d’Educació i Mediació Artística de l’ESMUC, Ferran Badal, expert en didàctica del conjunt instrumental i flautista de música moderna, els participants donen sortida a la seva creativitat i el seu treball conjunt es farà públic en els dos concerts oberts que tenen lloc aquest desembre a Barcelona i Còrdova.

El projecte a més, ha permès donar suport en el camp de la música als artistes que ho necessiten a través de la innovació tecnològica. En aquesta primera edició del projecte s’utilitza l’Eyeharp, una tecnologia que permet que persones amb paràlisi cerebral puguin interpretar música amb el moviment dels ulls. En futures edicions es preveu col·laborar entre la Fundació SIFU i el grup de recerca en Tecnologia i Interacció Musical, del departament de Tecnologies i Gestió de la Música de l’ESMUC, per al desenvolupament de noves interfícies adaptades a necessitats especials.

Supercapacitats 2
Intèrprets Supercapacitats

La Fundació SIFU ha proposat tres artistes amb els quals ja ha treballat anteriorment, i que formen part del seu programa artístic SuperArte. Els artistes que prendran part del grup musical que realitzarà els concerts són Joel Bueno, artista que interpreta música amb el moviment dels ulls, gràcies a la tecnologia de l’Eyeharp; Pol Oñate, pianista; i Toni Fernández, baixista.

Per part de l’ESMUC, els músics són Paulina Arnal (veu/trompeta), Adam Ballescà Podsiadly (saxo), Pol Fernàndez i Tudela (veu/guitarra), Mikel Lazkano Ostolaza (guitarra elèctrica) i Pol Martí Poblet (bateria).

Des del mes de setembre, els músics i artistes han rebut una formació on destaca la sensibilització en inclusió i diversitat, així com l’establiment de pautes del format artístic final i els terminis del procés de cocreació. De manera paral·lela, a l’ESMUC, va començar el procés de creació i assajos, monitorat per l’equip de seguiment de la Fundació SIFU. Es preveu que en futures edicions, el projecte pugui ampliar l’àmbit territorial dels concerts. La idea d’aquest projecte de cocreació va sorgir el mes de maig de l’any passat en una jornada impulsada per la Fundació Banc Sabadell que tenia l’objectiu de promoure la col·laboració i cocreació de projectes entre entitats musicals del país, i en la qual van participar més de 20 entitats de referència.

Supercapacitats
Projecte de recerca

L’equip coordinador del projecte Supercapacitats, veient les característiques singulars i innovadores que aporta el seu desenvolupament, ha apostat per realitzar una recerca, un estudi de cas, sobre els processos d’ensenyament-aprenentatge en un context inclusiu en el marc dels ensenyaments artístics superiors de música, emprant una metodologia d’estudi de cas únic. El resultat final serà material d’una futura publicació científica per així poder fer difusió de l’experiència a la societat i a la comunitat científica. La professora Anna Puig, experta en recerca sobre motivació i autoregulació de l’aprenentatge, i sobre creació artística col·lectiva amb joves com una forma de pedagogia crítica i
emancipadora, i currículum i processos d’innovació, acompanyarà tres estudiants de pràcticum de Pedagogia per realitzar la recerca. L’alumnat participant en el projecte és Víctor Manuel González Dueso, Mercè Juanmartí i Guiluz i Laia Mulà Puy.

La col·laboració, eix del projecte

Supercapacitats és una realitat gràcies a la iniciativa i el treball preparatori i de debat conjunt que han desenvolupat les entitats implicades. Sense aquest esforç conjunt no hi hauria la possibilitat de tirar-ho endavant, ni la ferma aposta de treballar per la sensibilització i la inclusió de les discapacitats en l’àmbit artístic, i en especial en el musical. En aquest sentit, el cap del departament d’Educació i Mediació Artística, Ruben Bes, explica que “el projecte neix des del convenciment de ser una iniciativa positiva que ajudarà a créixer les entitats participants i la societat en general”. Afegeix també que el projecte de recerca paral·lel aportarà dades i coneixements per a la societat i per a la comunitat científica”.

El director del Concurs Internacional de Música Maria Canals, Jordi Vivancos, i també professor de l’ESMUC, ha destacat “l’esperit de col·laboració de les diferents entitats que treballaran juntes per un projecte que suma experiències i coneixements en pro de la diversitat funcional. Un projecte que pot donar molt de si per a tota la societat, i que ajudarà a la normalització de la discapacitat”. Vivancos, coincidint amb les altres parts, vol que el projecte “tingui continuïtat i que vagi a més, per a ser exportat a altres conservatoris d’Espanya”.

Oriol Saña, director artístic de la Fundació SIFU també ha explicat que Supercapacitats serà “molt positiu per a les entitats implicades, i la societat en tot el seu conjunt, perquè es posa el focus en les persones amb discapacitats, per potenciar-les, i a la vegada, evitant paternalismes”.

Entitats impulsores

Fundació SIFU és una entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu promoure i fomentar la integració social i laboral de les persones amb discapacitat. Per a això, impulsa accions de sensibilització i conscienciació social, d’integració social i laboral i desenvolupa projectes de Responsabilitat Social Empresarial (RSE) per a empreses.
 
L’associació del Concurs Internacional de Música Maria Canals és una entitat sense ànim de lucre declarada d’Utilitat Pública que té com a finalitat principal ajudar els joves intèrprets de tot el món que es volen dedicar professionalment a la pràctica musical, a través de l’organització anual des de l’any 1954 del Concurs Internacional de Música Maria Canals de Barcelona (MCB). En cada edició, Barcelona es converteix amb la capital mundial del piano durant quinze dies. L’associació també treballa des de fa anys per trencar les barreres socials, culturals i ideològiques que tradicionalment han dificultat l’accés majoritari a la pràctica musical, especialment en l’àmbit de la música clàssica i del piano, a través de l’organització del’OFF Concurs.

L’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) és l’únic centre públic que atorga a Catalunya el grau en ensenyaments artístics superiors de Música i màsters en ensenyaments artístics, inserits en l’Espai Europeu de l’Educació Superior (EEES). Va néixer l’any 2000 per un acord de Govern de la Generalitat de Catalunya i va obrir les portes el setembre del 2001. Actualment, compta amb més de 900 alumnes matriculats a les diverses especialitats de grau, màsters i postgraus, formació continuada i cursos d’extensió que ofereix l’escola.

La Fundació Banc Sabadell té com a missió promoure la cultura i les arts, la investigació i l’educació. Va ser creada el 1994 com a expressió del compromís de Banc Sabadell amb el progrés i el benestar de les persones i amb la visió de ser un referent i un actor de canvi i innovació, al servei de l’interès general i la cohesió social, mitjançant la promoció de l’excel·lència, la creativitat i la innovació, amb especial interès en l’impuls al talent jove.

Més informació

Fundació SIFU
Concurs Maria Canals
Fundació Banc Sabadell
Gran Teatre de Còrdova

Amb la col·laboració de:
Logos Col·laboradors Supercapacitats

Accés lliure amb l’aforament limitat a la capacitat de la sala.

Concert Musethica | Quartet Vivancos i Avri Levitan | 2024 | ESMUC.