Publicat el 23 de juny de 2021

Comparteix a:

Música sota perspectiva de gènere – 305:78

La societat evoluciona més ràpidament que les lleis, les normes o les directrius. I la classificació que s’aplica en les biblioteques (en el nostre àmbit, la Classificació Decimal Universal) no escapa d’aquesta premissa.

Fins aquest curs a la Biblioteca-CRAI, tots els llibres que parlaven de la música feta (composta, interpretada…) per dones es classificaven seguint la norma: a la classificació de música, “78”, s’afegia una designació auxiliar “-055.2”. En el cas de ser un assaig sobre música feta per persones homosexuals i transgènere, s’aplicava un altre auxiliar, “-055.3” (havent-hi una confusió clara entre gènere i orientació).

Això sí, el gènere masculí anava abans (“-055.1”). Aquesta jerarquia ja no té sentit, ni correspon a la realitat tal com l’entenem actualment. I així ens ho van fer saber el Grup d’Equitat Compositiva de l’ESMUC (que comparteixen integrants amb el Col·lectiu Feminista de l’ESMUC).

Diverses converses amb el Grup d’Equitat van portar a una solució més igualitària, integradora i àmplia per a la diversitat de gènere i sexual, aplicant la número 305 (Estudis de gènere) existent a la Classificació Decimal Universal.

Tot i que, el número 305 només fa referència al gènere, des de la Biblioteca-CRAI hem volgut agrupar dins aquest calaix temàtic els següents aspectes: orientació sexual i d’identitat i/o expressió de gènere.

Un altre avantatge d’aquest canvi és que agrupa i posa junts tant els llibres generals com els específics d’un estil, gènere musical o un moment històric que ho tractin sota una perspectiva de gènere, identitat o orientació. Així, que a aquesta secció trobareu també òpera, flamenc, música moderna o música del XIX,… Això sí, sempre sota o des d’una perspectiva de gènere i orientació sexual.