L’última improvisació amb Marcel Casellas
Marcel Casellas.
Aquest és l’últim curs del professor del departament de Música Tradicional, Marcel Casellas, a causa de la seva pròxima retirada com a docent, i, per aquest motiu, el dimarts 14 de maig fa una última sessió d’improvisació amb l’alumnat de l’assignatura d’Improvisació de la Música Tradicional II i IV. La sessió tindrà lloc de 13.30 a 15 h sota l’estructura de la Llanterna de L’Auditori i l’accés és lliure.
Aquesta classe musical oberta respon, segons el mateix Marcel Casellas, a un retrobament amb graduats i graduades de l’especialitat – també amb professorat -, i a un intent de convertir aquesta darrera sessió en una mena de performance popular.
Per les classes del professor Casellas ha passat “moltíssim alumnat que actualment brilla de manera especial dins els àmbits de la música d’arrel i de la cobla”, explica. Casellas també es mostra molt conscient que “aquesta situació és gràcies a l’esforç dels intèrprets (dins i fora de l’ESMUC) i a la seva vocació musical. I també al professorat d’instrument i de tota la resta de matèries que l’Escola els ha ofert durant la seva carrera”.
Marcel Casellas, en l’actualitat és professor de les assignatures d’Arranjaments de la música tradicional, Cambra, i Improvisació de la música tradicional.
Biografia
Marcel Casellas i Navinés (Esplugues de Llobregat, 1954) és contrabaixista, compositor i pedagog de la música tradicional. Des de 1978, ha participat en una norantena de compactes que inclouen estils musicals molt eclèctics: cançó, folk, cobla, jazz, música electrònica, pop-rock, sardana… Exerceix de professor d’“Improvisació i Acompanyament de la Música Tradicional” “ i “Conjunt d’arrel-fusió” a l’Escola de Música de Catalunya (ESMUC). Formà part de l’equip que creà l’Aula de Música Tradicional i Popular (1992), de la qual en fou director fins al 2003.
La trajectòria musical de Casellas és llarga i prolífica. Ha participat una quarantena de projectes musicals, ja sigui com a intèrpret, compositor o productor. És un dels impulsors (juntament amb Jaume Arnella, Jordi Fàbregas i d’altres) de la recuperació de la música tradicional catalana després del franquisme. Com a intèrpret, ha participat en treballs d’alguns tòtems de la Nova Cançó: Marina Rosell, Joan Isaac, Miquel Pujadó, Guillermina Motta… Ha participat en projectes col·lectius, com ara l’Orquestrina Galana (1982-86), el Quintet Fibonnaci (1990-91) o Mesclat (2002-07). Ha estat productor de diverses formacions i cantautors, com Germà Negre, De Calaix, Anton Aband o Miquel Pujadó, i ha treballat a bastament per a grups de danses, esbarts i produccions al voltant de la dansa i la música.
La trajectòria musical de Casellas, però, es basa principalment en la creació i lideratge de formacions reconegudes, com ara Transardània (1992), La Principal del Metro (1993-99), Casellas Sextet Folk (1996-99), La Principal de la Nit (2014-12), Cobla Catalana dels Sons Essencials (2011-actualitat). També ha fet alguna incursió en el món de la música cambrística o simfònica (música per a piano, quartets de corda, banda, orquestra…). En aquests gèneres, s’hi entreveuen trets formals o melòdics de la música tradicional catalana i mediterrània, i sovint la tenora, el tible o la barítona hi tenen un paper destacat. Ha compost una vintena de sardanes i diverses obres per a cobla. (www.marcelcasellas.cat)
Més informació
Accés lliure a l’espai sota La Llanterna de L’Auditori.