‘La recerca artística com a coneixement transformador’ amb Jordi Pigem
Dr. Jordi Pigem.
El dissabte 15 de febrer, a l’aula A354, dins del Màster de Lied Victoria de los Ángeles de l’ESMUC, el Dr. Jordi Pigem farà una sessió oberta parlant sobre la recerca artística com a coneixement transformador. Pigem és filòsof de la ciència i escriptor, especialista en els nous paradigmes de la ciència i en els corrents de fons que configuren el món contemporani. Pigem oferirà una segona sessió del màster, el divendres 11 d’abril, a l’Aula A309, a les 16 h.
A partir del segle XVII es va començar a imposar un model de coneixement que considera que només és real el que pot expressar-se de manera objectiva, quantificable i calculable. Aquest model de coneixement, que ha tingut el seu paradigma principal en la física de Newton i en la mirada freda i distanciada, ha donat resultats espectaculars, sobretot en les ciències naturals. Més qüestionable és la seva utilitat en les ciències humanes i en la recerca artística.
Aquest model de coneixement però, no és ni tan sols plenament aplicable a molts àmbits de les ciències naturals. Com va assenyalavar el matemàtic francès René Thom al seu llibre Prédire n’est pas expliquer, «La porció de la realitat que pot ser ben descrita amb lleis calculables és extremament limitada» (‘La part de réalité que l’on peut vraiment bien décrire par des lois calculables est extrêmement limitée’). Tot i això, avui anem cap a un món cada vegada més centrat en el que és calculable i digitalitzable, i cap a un model de coneixement (en tot el que envolta la mal anomenada «intel·ligència artificial») més propi de les màquines que de les persones, com he mostrat en la meva obra més recent, Consciència o col·lapse.
La recerca artística no es deixa reduir al que és calculable ni al que és objectiu. És una forma de coneixement essencialment transformadora, en què l’autor, artista, compositor o intèrpret no assoleix l’excel·lència amb la mirada freda i distanciada, sinó amb la plena immersió en allò que fa —o en allò que s’esdevé a través seu.
Jordi Pigem
Jordi Pigem és Doctor en filosofia, imparteix cursos i conferències sobre filosofia de la ciència i pensament ecològic. Ha treballat com a docent i coordinador en el màster de Ciència Holística del Schumacher College, a Anglaterra, és professor del Màster d’Agricultura Ecològica de la Universitat de Barcelona i és autor de llibres com a Intel·ligència Vital. Una visió postmaterialista de la vida i la consciència i Bona crisi. Cap a un món postmaterialista, tots dos publicats per l’editorial Kairós.
Més informació
Accés lliure amb l’aforament limitat a la capacitat de la sala.