Publicat el 20 de febrer de 2024

Comparteix a:

La performance del Col·lectiu Feminista, ‘Tot allò que no vam dir’, reunirà a més de 100 músiques a Fort Pienc el 8 de març

Collectiu Feminista Esmuc 8m 2023 7 1 1

8 de març de 2023 a l’ESMUC. Orquestra de dones del Col·lectiu Feminista.

El 8 de març se celebra el Dia Internacional de les Dones. El Col·lectiu Feminista de l’ESMUC juntament amb el Centre Cívic Fort Pienc, l’Institut del Teatre i la mateixa Escola volen celebrar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, duent a terme un espectacle musical amb l’objectiu de visibilitzar el paper de la dona en la música i denunciar totes les situacions de desigualtat que viuen, tant a la música com als diferents àmbits de la societat. La performance musical Tot allò que no vam dir (No ho sabíem però ja havíem plorat plegades) s’ha composat amb la intenció d’il·lustrar i seguir compositivament les diferents fases de dol que pateixen les dones que han estat víctimes d’una situació d’abús o violència.

  • Divendres 8 de març

  • 17:00 hores

  • Plaça de Fort Pienc


Seguint la iniciativa del curs passat del Col·lectiu Feminista i tenint en compte la bona recepció que va tenir l’acte de l’any passat, es vol continuar amb els mateixos objectius reivindicatius però creant un acte de majors dimensions amb la intenció de conscienciar sobre la situació de la dona en la música actual a un públic més nombrós. Per  poder-ho fer realitat, el Col·lectiu Feminista organitza una tarda de concerts en què les alumnes de l’ESMUC seran les protagonistes. Els concerts es duran a terme a l’aire lliure el dia 8 de Març, a les 17:00 h, a la plaça del Fort Pienc, i serà obert a tot el públic. Aquest projecte d’espectacle musical donarà l’oportunitat a les musiques de l’ESMUC per tocar, composar i dirigir, al mateix temps que inclouran actes institucionals i de reflexió, com ara parlaments i manifestos. La celebració del 8 de març acabarà amb una performance multidisciplinària en col·laboració amb estudiants de dansa de l’Institut del Teatre.

Acte musical i reivindicatiu

L’acte començarà a les 17:00 h amb la interpretació d’un repertori de música clàssica a càrrec de formacions de dones de l’ESMUC. Aquest repertori reunirà obres de dones compositores que les editorials musicals han cedit a l’Escola en motiu del 8 de març i que utilitzaran les estudiants de l’ESMUC per preparar les seves actuacions. 
 
A les 18:00 h, tindran lloc els parlaments realitzats pel Centre Cívic Fort Pienc i per la directora general de l’ESMUC, Núria Sempere. Seguidament serà el torn de la música moderna amb les actuacions de dos grups musicals de noies estudiants de l’ESMUC que s’uneixen a l’organització per reivindicar la presència de bandes  formades  íntegrament per noies en el panorama musical actual amb un programa que reunirà temes originals i versions.

A les 19:00 h començarà l’acte del Col·lectiu Feminista de l’ESMUC, titulat Tot Allò Que No Vam Dir (No ho sabíem però ja havíem plorat plegades)composició realitzada en la seva majoria per les compositores de l’ESMUC i que pretén il·lustrar les fases del dol que pateix una dona que ha estat víctima d’una situació d’abús o violència. Integrants del Col·lectiu Feminista de l’ESMUC llegiran un manifest reivindicatiu cap a les 19:45h.
Amb les fases del dol, les compositores i compositors, alumnat de l’ESMUC, han creat una obra concreta que reflexa cada moment. Les cinc primeres fases s’interpretaran en grups de petites formacions dirigides per Elisenda Post i Hyun Jung Nam, estudiants de direcció, i seguidament es donarà pas a una composició on totes les dones participaran formant de nou una gran orquestra simfònica amb cor, sota la direcció de l’estudiant Lídia Paloma.

Les fases del dol en músiac

Seguint les fases del dol d’una víctima de violència de gènere, la performance s’iniciarà amb un cor de veus femenines que representarà la Innocència. En aquesta composició es vol  interpretar el moment en el que les dones no se n’adonen del que tenen al seu voltant i pensen que tot va bé. Seguidament, la Negació,  tot i començar amb molta energia, el tema és immòbil a l’inici, i fins que no comença a trontollar, i a estabilitzar-se la cuirassa, la dona i la música no començarà a moure’s. Posteriorment, trobarem una petita agrupació musical molt enèrgica en representació de la Ràbia. Després d’aquest conglomerat d’energia i enuig arriba la Negociació, una fase muda, de pensament i reconciliació.

Seguit de la negociació trobem la Tristesa, una fase que ens fa caure en la part més profunda del procés, a partir d’aquí, tot va cap amunt, d’aquesta manera es representa musicalment una peça en la que poc a poc es van incorporant instruments fins a construir una harmonia en la que s’entreveu un canvi en el curs de les coses. Finalment, la fase d’acceptació, anomenada Sororitat, reunirà una orquestra simfònica amb un cor de noies i un conjunt de ballarines representant la superació, la unitat i la esperança. Aquesta obra serà interpretada íntegrament per dones, estudiants de l’ESMUC, i representada per les alumnes actrius i ballarines de l’Institut del Teatre amb les quals s’ha creat l’espectacle.

Antecedents

El dia 8 de març del 2023 a la Sala d’orquestra de l’ESMUC es va dur a terme un acte organitzat pel Col·lectiu Feminista de l’Escola en motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones. Aquest concert va involucrar més de 80 dones en la composició, producció, sonorització, interpretació, organització i direcció de l’acte. 
 
Després de valorar les sensacions i opinions posteriors a l’acte, es pot concloure que va ser una experiència important i impactant per a totes elles, i per extensió, per a la resta de la comunitat educativa. Per aquesta raó, és important donar una continuïtat a aquell projecte, per tal que les alumnes de l’ESMUC puguin crear un sentiment de comunitat, respecte i valor entre elles. Es va interpretar l’obra Si Me Matan, de la cantant mexicana Silvana Estrada, que va estar arranjada per les compositores de l’ESMUC per a orquestra simfònica i cor. En aquest enllaç es troba el vídeo de l’acte central del 8 de març de l’any passat. El projecte d’enguany neix d’aquesta iniciativa, amb la intenció de fer quelcom més reivindicatiu i amb una major visibilitat. 
 
El Col·lectiu Feminista de l’ESMUC és un grup d’estudiants de diversos cursos, perfils, gèneres i especialitats, que vetllen activament per la equitat entre l’alumnat de l’ESMUC. El grup crea espais de suport, acompanyen a les estudiants que s’hi apropen, creen iniciatives com l’espai segur, un espai per a escoltar inquietuds, preocupacions, agressions/violències i donar recursos; també organitzan activitats, xerrades i concerts al llarg del curs.

Programa

17:00 h. Gremi d’editorials de música de Catalunya (GEMC).
Et Experto 1r i 3r mov. de Sofia Gubaidulina.
B-612 per a guitarra, de Gloria Villanueva

18:00 h. Grups
Quartet Fix
Divertimento Jazz, de Raymond Guiot
Frequency, de Herman Beeftink
Mozart Quartet en fa major, de W. A. Mozart.

Combo modern
A night in tunisia
Crazy (Patsy Cline)

19:00 h. Performance Col·lectiu Feminista de l’ESMUC
Innocència
Negació
Ràbia
Negociació
Tristesa
Sororitat

Més informació

Amb la col·laboració de:

Capcalera Logos 8m

Activitat d’accés lliure a la Plaça de Fort Pienc.

8M Dia Internacional de la Dona a l’ESMUC. 2023.