Jornades de recerca artística en música
La recerca artística ha esdevingut una àrea de treball estratègica en els centres superiors d’educació musical a tot el món. L’ESMUC hi ha col·laborat, formant part de comissions europees que han establert les línies del desenvolupament dins dels conservatoris de l’espai educatiu europeu, i també promovent la recerca artística entre el seu alumnat (recentment s’han desenvolupat un total de 50 treballs finals de grau i màster en aquest àmbit) i els membres del professorat, alguns dels quals han desenvolupat projectes propis i han produït recursos teòrics i metodològics que són objecte de consulta i referència en una gran quantitat de països.
Les jornades que ara organitza l’ESMUC són una nova iniciativa en aquesta direcció i parteixen de la necessitat de desenvolupar estratègies i eines que permetin consolidar la transició de l’activitat artística a la recerca artística.
Jornades de recerca artística en música
Dijous 24 i divendres 25 de febrer de 2022, de 15:00 a 19:30h (tots dos dies)
Sala de Cor de l’ESMUC
Les jornades s’inscriuen dins la celebració dels 20 anys de l’ESMUC, són gratuïtes i es desenvoluparan de manera presencial. També es retransmetran en directe de manera sincrònica per YouTube.
Totes les presentacions es basen en 20 minuts de presentació + 10 minuts de debat, comentaris i preguntes (a menys que s’indiqui el contrari).
Programa
Programa dia 1: dijous 24 de febrer
15:00-15:15. Benvinguda.
Nuria Sempere, directora de l’Esmuc.
Marc Heilbron, cap de departament de estudis culturals i musicals.
Joaquim Rabaseda, cap de recerca i màsters de l’Esmuc.
15:15- 16:45. Introducció a la recerca artística en música.
Horacio Curti / Rubén López-Cano / Luca Chiantore.
16:45-17:00. Preguntes i debat
17:00-17:15. Pausa
17:15-17:45. Investigació artística formativa. Els treballs finals a l’Esmuc.
Rubén López-Cano.
17:45-19:15. Entrevistes a autors de TFG, TFM i PhD de recerca artística.
17:45-18:15. Música i text: Nova creació i projectes interdisiciplinars.
Carmen Kleynes.
18:15-18:45. Percussió i cinema experimental d’animació.
Ramón Torramilans.
18:45-19:15. Tangencias: una investigación a través de la performance musical y la composición multimedia.
Pedro González.
19:15-19:30. Torn obert de preguntes i discussió final.
Programa dia 2: divendres 25 de febrer
15:00-15:30. La investigació artística transdisciplinar i col·laborativa.
Horacio Curti.
15:30-16:00. Música clàssica i investigació artística: Cavalcant la tradició.
Luca Chiantore.
16:00-17:00. Entrevistes a autors de TFG, TFM i PhD de recerca artística.
16:00-16:30. Polièdric. Les facetes d’un músic. Recerca artística en forma d’autoretrat.
Pol Aumedes.
16:30-17:00. Improvisació lliure en la música contemporània.
Nuria Andorrà.
17:00- 17:15. Pausa
17:15- 17:45. Experiències en investigació artística I.
La interdisciplinarietat i la pràctica artística com a recerca: entre les fantasies i els reptes.
Susana Egea.
17:45- 18:15. Experiències en investigació artística II.
Investigación artística, musicología y tecnología: Confluencias en un proyecto interdisciplinar.
Áurea Domínguez.
18:15- 18:45. Experiències en investigació artística III.
Feminismos, ansiedad y depresión. Algunos desafíos para la investigación artística en enseñanzas de grado.
Úrsula San Cristóbal.
18:45-19:30. Panell de tancament i interacció lliure.
Participants
Núria Andorrà
Percussionista, improvisadora i compositora de formació clàssica i contemporània però sempre bevent d’altres fonts d’inspiració. Núria proposa un univers on les imatges, el so i el cos s’uneixen per transmetre en igualtat les mateixes emocions i crear des de la interdisciplinarietat.
Premi Alícia 2021 a la Inter-disciplina de l’Acadèmia Catalana de la Música, Premi
especial Zirkòlika 2020, Premi Puig Porret 2019 del Mercat de Música Viva de Vic.
Ha tocat amb Agustín Fernández, Fred Frith, Lê Quan Nihn, Ingar Zach, Joëlle Léandre, Mats Gustafsson, Pablo Ledesma, Nate Wooley, Frances-Marie Uitti, Joe Morris, Ramon Prats, Tom Chant, Joachim Badenhorst, Yasmine Azaiez, Anne-Liis Poll, Nuno Rebelo, Marc Vilanova, Alessandra Rombolá, Christiane Bopp. I amb els ballarins Julyen Hamilton, Manel Salas, Constanza Brncic, Andrés Corchero, Iris Heitzinger. També ha treballat amb Carles Santos, Hèctor Parra, Matmos i en diferents espectacles interdisciplinaris.
És directora artística de MontMusic Festival.
Com a docent és professora d’improvisació a l’Esmuc i juntament amb Agustí Fernández en dirigeix el màster en improvisació lliure, imparteix workshops a diferents conservatoris superiors d’europa. És professora de percussió al conservatori de Reus.
Luca Chiantore
Pianista y musicólogo italiano, profesor a tiempo completo de la Esmuc desde su fundación en 2001, es un referente internacional en el estudio de la teoría y la historia de la interpretación. Sus libros Historia de la técnica pianística (2001), Beethoven al piano (2010), Escribir sobre
música (junto a Áurea Domínguez y Sílvia Martínez, 2016) y Tone Moves (2019) son conocidos en las principales universidades europeas y americanas y sus provocadores proyectos concertísticos —junto al compositor y productor David Ortolà como Tropos Ensemble y sus In-Versions a piano solo— han sido aclamados en el Carnegie Hall (Nueva York), el Teatro Colón (Buenos Aires), el Museo de Arte (São Paulo) y el Palacio de Bellas Artes (Ciudad de México). En el campo de la investigación artística colabora desde 2014 con el doctorado de la Universidade de Aveiro; en 2020 ha coeditado con Elena Torres Clemente para la Revista Quodlibet el monográfico “Investigación, creación, acción: actualidad y perspectivas de la investigación artística en música” y de su actual proyecto de investigación artística han surgido el libro Malditas palabras (2021), el doble álbum inVersions (2021) y Dethroning the Emperor, versión experimental del Concierto nº 5 de Beethoven presentada en México el pasado mes de diciembre junto a la Orquesta del Tzintzuni.
Anna Costal
Nascuda el 1981 a Girona, és musicòloga, llicenciada en Història i Ciències de la Música per la Universitat Autònoma de Barcelona (2004) i doctora per la mateixa universitat amb una tesi sobre Pep Ventura que va merèixer el reconeixement de premi extraordinari (2014). Actualment i des del 2010 és professora a l’Escola Superior de Música de Catalunya.
Ha participat en projectes d’investigació sobre cants de tradició oral al Mediterrani i s’ha especialitzat temes relacionats amb la música catalana dels segles XIX i XX, la música popular i la recuperació del patrimoni musical català.
Ha publicat articles en revistes científiques i una dotzena de llibres. Va ser comissària de l’exposició Pep Ventura abans del mite. Quan la sardana era un ball de moda (Museu de l’Empordà, 2009) i va coordinar l’exposició Les músiques dels 1714s (Museu de la Música de Barcelona, 2014). Col·labora habitualment amb el Museu de la Música i L’Auditori de Barcelona. També en dos programes de Catalunya Música, Tots els matins del món amb la secció “De
primera mà” i El taller del Lutier amb “Navegants de cadira”.
Horacio Curti
Etnomusicólogo y músico. Estudia el shakuhachi en Japón, donde recibe su titulo de maestro. Su tesis doctoral se desarrolla entre la etnomusicología y la investigación artística resultando en la creación de un manuscrito, un documental audiovisual y una pieza escénica junto a danza y audiovisual. Sus temas de investigación incluyen la estética sonora japonesa, la creación transdiciplinar, las prácticas de investigación colaborativas y la etnomusicología audiovisual. Ha editado el libro Eolssigu! The sounds of Korea, y publicado dos álbumes en solitario. Ha tocado y enseñado en Norte y sud América, Japón y varios países de Europa. Ha creado obras junto a danza y poesía y estrenado piezas a solo, en ensambles o junto a orquestas sinfónicas. En 2019 actúa como solista junto a la orquesta nacional de España para el estreno del Desert, concierto para shakuhachi y orquesta de Ramon Humet.
Más información en www.shakuhachi.es
Áurea Domínguez
Áurea Domínguez es fagotista y musicóloga combinando su faceta de investigadora con la de intérprete especializada en instrumentos históricos. Su tesis doctoral realizada en la Universidad de Helsinki (2013) es premiada en 2018 por la prestigiosa Internationale Gesellschaft zur Erforschung und Förderung der Blasmusik. Es autora de numerosas publicaciones en revistas
científicas y, monografías como Bassoon Playing in Perspective (2013). Junto a Luca Chiantore y Silvia Martínez, es coautora del primer manual de estilo en lengua castellana dedicado íntegramente a temáticas musicales, Escribir sobre música (2016). Ha trabajado en la Universidad de Helsinki impartiendo clases sobre filosofía de la interpretación, centrando su actividad postdoctoral en diversos proyectos sobre interpretación histórica (2014-2016). Desde 2017 Áurea trabaja en la Schola Cantorum Basiliensis (Basilea, Suiza) en diversos proyectos de investigación sobre organología, historia, y usos de fagotes transpositores, mediante técnicas de estudio como la tomografía computarizada, y reconstrucción de instrumentos con impresoras 3D.
Susana Egea
Doctora en Arts Escèniques (UAB, Institut del Teatre),actriu i directora escènica. Darrers treballs dirigits: O pazzo desire! (Cice Opera Glam, Teatre Eolia, 2018-20); La danza de Céfalo i Procris (Festival de Teatro Clásico de Almagro, 2018).
Especialitzada en entrenament actoral de cantants. Al 2012 rep el Premi Internacional Artez Blai d’investigació en arts escèniques pel treball La interpretació actoral en òpera: bases pel desenvolupament d’una tècnica actoral per a l’escena operística. Autora dels llibres La interpretación actoral en ópera. Análisis en torno a una especificidad (Artez Blai, 2012) i Stanislavski, Meyerhold y Chaliapin: la interpretación operística (2017).
Professora d’Escena Lírica a Escola Superior de Música de Catalunya i de l’Institut del teatre de Barcelona. Ha estat professora convidada a la Academia de Música Gdansk (Polonia, 2015), Gnesin Academia de Música de Moscú (2013,2014), Guildhall School of Music and Drama (2010), entre d’altres.
Pedro González
Compositor y violinista especializado en multimedia. En su obra compagina la performance con la video-instalación, la danza, y el uso de nuevas tecnologías aplicadas a la creación escénica. Sus trabajos se han presentado en diversos festivales internacionales, como International Computer Music Conference, Sound & Music Computing Conference, GRAME- centre national de création musicale, Zither auf Zeche, Next generation-ZKM, Anachronisms, Impuls
Festival Akademie, o Manifeste- Ircam. Completa sus estudios de bachelor (Bmus) en la Escuela Superior de Música de Catalunya. Posteriormente realiza estudios de master (Mmus) en “Contemporary Performance and Composition” KMH (Stockholm), CNSPL (Lyon), HfMT(Hamburg) y EMTA (Tallinn), desarrollando sus ideas sobre la composición interdisciplinar de la mano de compositores como Philippe Hurel, Alexander Schubert, o Helena Tulve.
Actualmente, es profesor adjunto en la Universidad de Música y Drama de Hamburgo (HfMT), donde además cursa estudios de doctorado en composición. También es el responsable del estudio de música electroacústica de la universidad de Lübeck (MHL), imparte clases de “Live Electronics”, y ejerce como compositor y violinista freelance.
Carmen Kleykens
Carmen Kleykens Vidal va completar la seva llicenciatura en violoncel clàssic i contemporani a l’ESMUC (Barcelona) amb el professor Cristoforo Pestalozzi.
Actualment està completant el Màster CoPeCo (2020-22) estudiant en quatre institucions europees: KMH (Estocolm, Suècia), EAMT (Tallinn, Estònia), CNSMDL (Lió, França) i HfMT (Hamburg, Alemanya) on desenvolupa un projecte multimedia amb improvisació simultànea de text i música. En aquest programa, té classes de composició e interpretació amb artistes com Jean Geoffroy, Helena Tulve, Taavi Kerikmäe, Mattias Sköld, Michele Tadini, George Kentros, Hara Alonso o Alexander Schubert entre d’altres. Algunes invitacions la van portar al Sound Plasma Festival, Impro test, Festival de Teatre El Grec, Sampler, Journées de Matriomoine, Tartu Interdistiplinaar, Fort de Vaise, Klexos lab o ser akademist de Lux:NM ensemble a Hamburg.
Treballa com a violoncel·lista al Barcelona Modern Ensemble.
El desembre de 2021 va publicar un disc d’Improvisació lliure amb Camilla Nebbia, Axel Filip i Paul Pignon amb ears&eyes Records anomenat Giravoltant els espais lliures.
Rubén López-Cano
Es profesor a tiempo completo en la Esmuc donde ha dirigido más de una veintena de trabajos finales de grado y máster en Investigación artística. Su libro (en coautoría con Úrsula San Cristóbal) y artículos sobre el tema son usados como bibliografía básica en diferentes
centros y programas de esta especialidad en diversos países. Imparte regularmente cursos, conferencias y asesorías sobre investigación artística en música tanto en Europa como en Latinoamérica. En sus libros y artículos también se ha ocupado de la cultura musical digital, el remix, las versiones y otro tipo de reciclaje musical, la retórica, semiótica y narratividad musicales, la música y el audiovisual, la epistemología de la investigación musical y el grupo
Abba.
Más información en www.lopezcano.net
Pol Aumedes
Nascut el 1978 a Barcelona, viu a Cardedeu i té el seu estudi a Granollers com a artista associat a Roca Umbert, Fàbrica de les arts. És llicenciat en Belles Arts per la UB (2005) i graduat amb Títol Superior de Música, especialitat Interpretació d’Acordió diatònic per l’ESMUC (2015).
Treballa en projectes d’investigació artística basats en la hipòtesi que la festa tradicional i la performance contemporània són dos actes que poden confluir en molts aspectes. Aquests defineixen molt bé la seva trajectòria artística, des de la música tradicional i les festes majors viscudes fins a la creació plàstica contemporània. El resultats de la seva recerca els materialitza en espectacles, performances i exposicions on fa dialogar aquestes disciplines i les converteix
en actes performatius amb uns rituals propis envoltats de l’imaginari creat durant els mesos d’investigació.
Els darrers anys ha combinat a nivell professional l’activitat artística contemporània amb la musical i d’actor. Ha col·laborat amb més de 40 companyies tant musicals com teatrals i ha col·laborat amb diferents artistes plàstics arreu de territori català i diversos països d’Europa.
Úrsula San Cristóbal
Úrsula San Cristóbal es artista interdisciplinaria, investigadora y docente. Tras formarse en la música antigua (Scuola Civica di Milano, Università degli Studi di Milano), luego se especializa en la cultura audiovisual contemporánea. Es Doctora en musicología e historia del arte por la Universidad Autónoma de Barcelona y sus líneas de trabajo se centran en la investigación artística, y en el uso de lo sonoro en el cine, el videoarte y la performance. Imparte asignaturas humanísticas en la Escuela Superior de música Taller de Músics y ha sido profesora de Historia de la música en el audiovisual en la Esmuc.
Ramon Torramilans
Estudia percussió amb el professor Xavier Joaquin al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona. Ha estat membre dels principals grups de música contemporània del país, Vol ad libitum, Orquestra Barcelona 216, Companyia Carles Santos, amb els quals ha realitzat diversos
enregistraments discogràfics i gires de concerts.
Col.laborador habitual de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, i de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu.
Membre del grup de percussió Percussions de Barcelona, la formació d’aquest gènere més antiga de l’estat espanyol i una de les més antigues d’Europa, amb el que han enregistrat una col·lecció de discos amb obres per a grup de percussió de compositors catalans.
Ha realitzat una important tasca pedagògica en diferents centres així com en cursos i seminaris. En l’actualitat és professor de percussió del Conservatori Municipal de Música de Manresa i professor de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).