Publicat el 2 de març de 2023

Comparteix a:

El graduat Javier Quislant guanya el XL Premi Reina Sofía de Composició Musical

Javier Quislant García Gana El Xl Premio Reina Sofía De Composición Musical

El graduat de l’ESMUC Javier Quislant García ha guanyat el XL Premi Reina Sofía de Composició Musical de 2022 per l’obra anomenada ‘Unda maris’. El jurat d’enguany ha estat presidit per Philippe Hurel i integrat per Yann Robin, Sergio Blardony, Nuria Núñez Hierro i Jesús Rueda.

El premi, convocat anualment per la Fundació de Música Ferrer-Salat, pretén ser una plataforma per estimular la creació de noves obres de repertori orquestral. Té una dotació econòmica de 100.000 euros, que és la més gran en l’àmbit europeu i també possibilita que l’obra ‘Unda maris’, serà publicada i interpretada per l’Orquestra Simfònica de Radiotelevisió Espanyola el 13 d’octubre. El concert serà al Teatre Monumental de Madrid, en presència de la reina Sofía i del president de la Fundació de Música Ferrer-Salat, Sergi Ferrer-Salat.

Cal recordar que Quislant va guanyar la 13a edició del Premi Internacional Joan Guinjoan per a joves compositors (2015), que atorga l’ESMUC, amb l’obra Redox.


Javier Quislant García

Javier Quislant va rebre la seva primera formació de piano i teoria musical al Conservatori Juan Crisóstomo de Arriaga de Bilbao, on va entrar en contacte amb el món de la composició a partir dels cursos d’anàlisi de la compositora Maria Eugenia Luc. L’any 2006 comença definitivament a estudiar composició musical amb la compositora i directora d’orquestra Margarita Lorenzo de Reizabal, i un any després es trasllada a Barcelona per començar el Grau Superior en Composició a l’ESMUC amb Agustín Charles.

Durant els seus anys a l’ESMUC, Quislant també rep classes i consells dels compositors Mauricio Sotelo i Aureliano Cattaneo. A més, l’any 2011, comença un màster en Composició musical i Composició de Teatre musical amb el compositor Beat Furrer a la Universität für Musik und Darstellende Kunst de Graz (Àustria), d’on s’acaba graduant amb honors.

Des d’aleshores, Javier Quislant no ha parat de participar en diversos festivals europeus i de fer-se amb alguns dels premis més importants en l’àmbit internacional, com el Premi de Composició musical del Colegio de España a París, o el Premi de Composició “Franz Schubert und die Musik der Moderne” de Graz, a Àustria. D’entre les obres que ha escrit, en destaquen noms com ‘Mirada Antigua (Stimmtheater)’, ‘Entra la aurora en el jardín’, ‘Tiempo silente’, i ‘Sinuoso tiempo: Ciclo para cuarteto de Cuerda’. Actualment, explorar el so en relació amb la literatura i el cinema és un dels seus principals interessos.

Cal dir també que Javier Quislant ha estat treballant, des del 2021, en dos projectes amb Klangforum Wien. El primer va ser gràcies a la beca de la Reial Acadèmia d’Espanya a Roma, què va dedicar a compondre un cicle per a quartet de corda estrenat per la formació. El segon, a través de la beca Leonardo, de la Fundació BBVA, aquest mateix any, va ser la creació d’un altre cicle de 60 minuts per a ensemble.


Javier Quislant: Sinuoso Tempo | Real Academia de España en Roma.