Fonaments de la composició


Tipus: Formació bàsica (FB)

Matèria: Llenguatges i tècnica de la música

ECTS: 4

Valor total en hores: 120
Hores presencials lectives: 45
Altres hores presencials: 25
Hores per treballs dirigits (no presencials): 30
Hores per estudi i aprenentatge autònom: 20

Departament: Creació i Teoria Musical

Competències que es desenvolupen en l’assignatura

Competències transversals

CT1Organitzar i planificar el treball de forma eficient i motivadora
CT3Solucionar problemes i prendre decisions que responguin als objectius del treball que es realitza
CT7Utilitzar les habilitats comunicatives i la crítica constructiva en el treball en equip.
CT8Desenvolupar raonadament i crítica idees i arguments.
CT9Integrar-se adequadament en equips multidisciplinars i en contextos culturals diversos.
CT13Adaptar-se, en condicions de competitivitat als canvis culturals, socials i artístics i als avenços que es produeixen en l’àmbit professional i seleccionar els itineraris adequats de formació continuada.

Competències generals

CG1Conèixer els principis teòrics de la música i haver desenvolupat adequadament aptituds per al reconeixement, la comprensió i la memorització del material musical.
CG2Mostrar aptituds adequades per a la lectura, improvisació, creació i recreació musical.
CG3Produir i interpretar correctament la notació gràfica de textos musicals.
CG7Demostrar capacitat per a interactuar musicalment en diferents tipus de projectes musicals participatius.
CG8Aplicar els mètodes de treball més apropiats per a superar els reptes que es presentin en el terreny de l‘estudi personal i en la pràctica musical col·lectiva.
CG11Estar familiaritzat amb un repertori ampli i actualitzat, centrat en la seva especialitat però obert a altres tradicions. Reconèixer els trets estilístics que caracteritzen a aquest repertori i poder descriure’ls de forma clara i completa.
CG13Conèixer els fonaments i l’estructura del llenguatge musical i saber aplicar-los en la pràctica interpretativa, creativa, d’investigació o pedagògica.
CG17Estar familiaritzat amb els diferents estils i pràctiques musicals que li permetin entendre, en un context cultural més ampli, el seu propi camp d’activitat i enriquir-lo.
CG21Crear i donar forma al seus propis conceptes artístics havent desenvolupat la capacitat d’expressar-se a través d’ells a partir de tècniques i recursos assimilats.
CG22Disposar de recursos musicals amplis i diversos per a poder crear o adaptar peces musicals així com improvisar en diferents contextos a partir del coneixement d’estils, formats, tècniques, tendències i llenguatges diversos.
CG23Valorar la creació musical com l’acció de donar forma sonora a un pensament estructural ric i complex.
CG24Desenvolupar capacitats per a l’autoformació durant la seva vida professional.
CG25Conèixer i ser capaç d’utilitzar metodologies d’estudi i investigació que el capacitin per al continu desenvolupament i innovació de la seva activitat musical en el transcurs de la seva carrera.

Resultats de l’aprenentatge (objectius generals)

1. Assimilar l’harmonia i el contrapunt com a tècniques d’organització formal i aplicar-les en contextos musicals reals en directa dependència de tots aquells paràmetres musicals que conflueixen i configuren l’organització formal de la música.

2. Valorar i plantejar el treball rítmic, melòdic, harmònic i contrapuntístic des del punt de vista de l’equilibri formal i intenció estètica que es persegueix.

3. Desenvolupar la sensibilitat harmònica en el treball contrapuntístic i per a la conducció de les veus en el treball harmònic.

Continguts

Ús de l’harmonia i el contrapunt com a mètodes constructius expressius i formals, en estreta relació amb la resta d’elements que intervenen en l’organització d’una obra musical. Adaptació dels conceptes i tècniques de l’harmonia i el contrapunt a materials tonals i contextos musicals diversos. Integració de l’harmonia i el contrapunt en el treball d’anàlisi i composició musicals des d’una perspectiva creativa que tingui en compte la resta d’elements de valoració musical. 

Metodologia d’impartició

La metodologia d’ensenyament-aprenentatge en les classes comporta sessions en format magistral (desplegament de temes), sessions de debat i col·loqui, sessions de treball en grup i sessions d’exposició de temes per part dels estudiants. El treball autònom comporta treball individual i grupal, distribuït en tasques puntuals i/o un treball final. 

Sistemes d’avaluació

El sistema d’avaluació és l’avaluació contínua, fonamentada en una avaluació diagnòstica i concretada en una avaluació sumativa que dona lloc a la qualificació final. L’avaluació contínua es realitza a través de diferents registres d’avaluació derivats d’activitats concretes d’avaluació com la participació i el treball a classe, l’exposició de treballs a classe, la realització de treballs, composicions, anàlisis i/o lectures fora de classe, la presentació de treballs escrits o la realització de proves escrites, orals o auditives.