Acadèmia Internacional Joan Carles i Amat, a Monistrol de Montserrat del 12 al 14 d’octubre
Hopkinson Smith en el concert commemoratiu del 450è aniversari de Joan Carles i Amat.
L’Escola Superior de Música de Catalunya col·labora amb la primera Acadèmia Internacional Joan Carles i Amat, que tindrà lloc del 12 al 14 d’octubre a Monistrol de Montserrat. L’eix central de l’Acadèmia serà el curs d’instruments històrics de corda polsada (guitarra barroca, viola de mà, llaüt i tiorba) que impartirà Hopkinson Smith, un dels grans noms de referència de la música antiga. En paral·lel, hi haurà un curs de guitarra clàssica impartit per Àlex Garrobé, professor de l’ESMUC, i un altre per Guillem Pérez-Quer, professor del Conservatori Superior del Liceu. També hi haurà sessions divulgatives relacionades amb el perfil mèdic i literari d’aquest antic prohom català: Joan Carles i Amat, un autèntic “home del Renaixement” que va viure a Monistrol de Montserrat entre 1572 i 1642 i de qui s’està recuperant la memòria.
L’Acte Inaugural de l’Acadèmia serà el Concert de Sophie Klussmann & Hopkinson Smith ‘Le Jaulne et Bleu’- Cançons del Renaixement, concebut expressament per a l’ocasió i que tindrà lloc a l’Església de Sant Pere de Monistrol el dimecres 11 d’octubre a les 21 hores.
Commemoració del 450è aniversari de Joan Carles i Amat
(Any 2022, amb continuïtat al llarg d’enguany)
El passat 2022 es va celebrar l’Any Joan Carles i Amat, commemorant el 450è aniversari del seu naixement. Aquest va ser un projecte impulsat conjuntament per l’Associació monistrolenca que porta el nom del personatge i el Departament de Cultura de la Generalitat, que en va aprovar la commemoració. Hopkinson Smith fou el protagonista de l’Acte Central de l’Any: el Concert Commemoratiu celebrat a Monistrol el 24 de setembre. Al seu costat, l’actriu Sílvia Bel va participar com a recitadora d’una selecció dels cèlebres Quatre-cents aforismes catalans, una obra cabdal de la paremiologia catalana escrita per l’antic prohom monistrolenc. Fou, precisament, l’estada tan plaent que va tenir a Monistrol el mestre suïsso-nordamericà, l’origen d’aquesta primera Acadèmia Internacional que ell mateix ha volgut encapçalar.
Les institucions que donen suport a l’Acadèmia són el Departament de Cultura de la Generalitat, el Patronat de la Muntanya de Montserrat i l’Ajuntament de Monistrol de Montserrat. Al seu costat, hi ha altres institucions i entitats col·laboradores de l’àmbit educatiu i cultural, així com altres col·laboradors.
Humanista català
El polifacètic Joan Carles i Amat (Monistrol de Montserrat, 1572-1642) ha estat un de tants prohoms catalans que han restat en l’oblit malgrat una representativitat més que notable en camps tan diversos com són la medicina, les lletres i la música. El polifacetisme d’aquest metge de professió es reflecteix en una obra genuïnament humanista en què l’erudició, l’arrelament popular i l’esperit didàctic es fusionen en perfeca simbiosi. Una obra fonamental del doctor monistrolenc, graduat a la Universitat de València el 1597, és el tractat Fructus Medicinae (primera edició a Lyon el 1623, amb succesives reedicions per Europa). En el seu vessant d’home de lletres, cal destacar els referits Quatre-cents aforismes catalans (primera edició el 1636 i amb múltiples reedicions i que van ser llibre de lectura durant dos segles a Catalunya). Tanmateix, allò més sorprenent és el fet que un jove dilentant de la música com ell (d’altra banda, guitarrista prodigiós) escrivís amb nomes 24 anys un tractat de guitarra que és considerat el primer d’Europa. És el Guitarra Española de cinco órdenes, publicat en primera edició el 1596 i que va obrir les portes al que avui coneixem com a ‘guitarra barroca’. Aquest llibret s’ha difós arreu del món i ha esdevingut un objecte de culte per a estudiosos i col·leccionistes dels cinc continents.
Més informació
Accés per inscripció prèvia. Diferents opcions i preus.