L’ESMUC participa en la celebració del Dia de la llibertat d’expressió del pensament
Dia de la llibertat d’expressió del pensament. 20-09-2024.
El divendres 20 de setembre se celebra el Dia Internacional de la llibertat d’expressió del pensament i coincidint amb aquesta jornada, diversos equipaments culturals de Catalunya, on s’inclou l’Escola Superior de Música de Catalunya, realitzaran diferents accions conjuntes amb l’objectiu de fer un acte reivindicatiu per la llibertat d’expressió.
L’ESMUC participa en una acció conjunta que es portarà a terme entre L’Auditori i el Teatre Nacional de Catalunya, que consistirà en una intervenció itinerant de la companyia Kamchàtka. L’acte començarà a les 19 h a l’esplanada del carrer Ali Bei cantonada Lepant, per després passar per L’Auditori on alumnat i professorat de Música tradicional de l’Escola Superior de Música de Catalunya s’hi sumaran interpretant una peça musical. Finalment, l’acte acabarà als jardins del TNC, on es llegirà el manifest per la llibertat d’expressió. Altres equipaments faran diferents activitats com per exemple alguns museus que faran una jornada de portes obertes.
Els participants en aquesta acció subscriuen un manifest conjunt on es reivindica que la llibertat d’expressió és un dret humà fonamental que cal defensar i que els equipaments culturals són espais segurs per a la llibertat d’expressió i la diversitat.
Els equipaments culturals participants són: Arxiu nacional de Catalunya, Biblioteca de Catalunya, Filmoteca de Catalunya, Gran Teatre del Liceu, L’Auditori, Mercat de les Flors, Museu d’Arqueologia de Catalunya, Museu d’Art Contemporani de Barcelona, Museu Nacional d’Art de Catalunya, Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, Museu d’Història de Catalunya, Palau de la Música Catalana, Santa Mònica, Teatre Lliure, Teatre Nacional de Catalunya.
Manifest per la llibertat d’expressió en les arts i la cultura
“La llibertat d’expressió és un dret fonamental que constitueix la pedra angular d’una societat democràtica i plural. En l’àmbit de les arts i la cultura, aquest dret adquireix una importància cabdal, ja que fa possible la lliure creació, la innovació i la reflexió crítica sobre el món que ens envolta.
La cultura és el reflex de la nostra humanitat i de la diversitat de les nostres experiències i pensaments, tant en el pla individual com en el col·lectiu. En restringir la llibertat d’expressió, es limita la capacitat dels creadors, dels intèrprets, dels curadors i de totes aquelles persones que desenvolupen la seva tasca en l’àmbit artístic i cultural per explorar temes controvertits, per denunciar injustícies i per inspirar canvis socials. La censura silencia les veus dissidents i empobreix el patrimoni cultural de la humanitat i l’imaginari col·lectiu dels pobles i les comunitats.
Defensar la llibertat d’expressió en les arts i la cultura és defensar el dret de cada individu a expressar-se lliurement, a ser escoltat i a contribuir a la conversa pública. És reconèixer que la creativitat i la imaginació no poden florir en un clima de por i de repressió. És assegurar que les futures generacions tinguin accés a una riquesa de llengües, de perspectives i d’idees que reflecteixin la complexitat i la bellesa de la vida humana.
Per tot això, des dels equipaments culturals, exigim el respecte i la protecció de la llibertat d’expressió en totes les seves formes i en tots els àmbits. Instem les persones amb responsabilitats públiques a garantir-la i a promoure-la com a eina bàsica per al desenvolupament democràtic. I, tal com vam manifestar a través del Decàleg per la llibertat d’expressió, ens comprometem a defensar aquest dret fonamental i a generar espais segurs per a la creació artística i l’expressió cultural, on les idees puguin ser compartides sense por, com a pilar essencial d’una societat justa, equitativa i diversa“.