Formació

Doctorat Europeu en musica (etnomusicologia) per la universitat de Aveiro, Portugal, amb la tesi Aesthetics of sound in Japanese hōgaku. Ethnomusicology and Artistic Research in dialogue. Shakuhachi Shihan, títol de mestre de shakuhachi, per el Kokusai Shakuhachi Kenshukan a Chichibu, Japó, i Grau en Musicologia (etnomusicologia) per l’Esmuc, Barcelona.

Concerts


  • Curti, Horacio (solista) i Orquesta Nacional de España i Paolo Bressan (dir.) (2019). Desert, de Ramon Humet. Estrena mundial.

  • Curti, Horacio i Pujol, Ariadna (2017). Eolssigu! Duració: 14 minuts. Museu de la Música de Barcelona. “Best short film prize at Kathmandu 8th International Folk Music Film Festival”

  • Curti, Horacio (solista) i Orchestre Philharmonique Royal de Liège. (2017). Tokyo Heroes. Bruseles.

Enregistraments


  • Curti, Horacio. Painting in the void. An audio-visual reflection of the creation process of ‘Kūkaku’. A: Screenworks. Special Issue: Musicology on Screen. 2022fc (in press, peer review approved).

  • Curti, Horacio i Pujol, Ariadna (2017). Eolssigu! Duració: 14 minuts. Museu de la Música de Barcelona. “Best short film prize at Kathmandu 8th International Folk Music Film Festival”

  • Curti, Horacio (2016). Home is Now. Solo Album. Ichi Records.

  • Curti, Horacio (2016). Mater Salvatoris. Creació i interpretació de la música original per el curtmetratge.

  • Curti, Horacio (2009). Ichi. Solo Album. Agharta Music.

Recerca

Les seves principals línies de recerca actuals inclouen:


  • La recerca artística com via de creació de coneixement dintre de l’acadèmia. L’artista com a creador i investigador.

  • Les músiques del Japó i l’Orient Llunyà amb especial atenció a la seva estètica sonora.

  • L’ús de l’audiovisual a l’etnomusicologia i la recerca artística.

Publicacions


  • Curti, Horacio. Painting in the void. An audio-visual reflection of the creation process of ‘Kūkaku’. A: Screenworks. Special Issue: Musicology on Screen. 2022fc (in press, peer review approved).

  • Curti, Horacio (ed.). (2017) Eolssigu! Els sons de Corea. Ajuntament de Barcelona. Barcelona.

  • Curti, Horacio (2015-1018). Comissariat de l’exposició Eolssigu! Els sons de Corea i coordinació general del projecte per el Museu de la Música de Barcelona. Va incloure: exposició, tallers, cicle de concerts, cicle de films, simposi, materials audiovisual, edició llibre, contacte amb institucions de Corea.

  • Curti, Horacio. (2011). El sonido de Japón. Reflexiones sobre el ideal sonoro y su articulación en las prácticas musicales japonesas. A: Cuadernos de la Fundación Botín. Jarauta, Francisco (ed.). Pp. 125-155. Fundación Botin.

  • Curti, Horacio (2010). Ressenya de: Hughes, David; Tokita, Alison (eds.) 2008. The Ashgate Research companion to Japanese Music. TRANS-Revista Transcultural de Música (articulo 29).

  • Curti, Horacio i Millà Marta (2012). Contes Zen. Petites històries per despertar. Viena edicions.

Trajectòria

A més d'impartir assignatures de grau, es professor del Màster en Investigació Musical i coordina el programa de músiques d’Àsia de l’Esmuc. Va ser professor de l’Institut del Teatre de Barcelona i de Middlesex University London/SAE Barcelona.

Com etnomusicòleg es va especialitzar en músiques d’Àsia a partir de la seva activitat com a músic educat al Japó, combinant la recerca amb una intensa activitat artística tant en relació a la música clàssica/tradicional japonesa com ara la improvisació lliure i la música clàssica contemporània occidental. Va actuar com a solista amb l’Orquesta Nacional de España, amb l’Orchestre Philharmonique Royal de Liège, el plural ensemble o l’ensemble japonès Vine. A mes a mes ha treballat amb diversos artistes en la creació d’obres escèniques amb dansa i poesia i la creació i enregistrament de música per a audiovisual, teatre, llibres i dos àlbums en solitari.

La recerca artística es va presentar com element integrador d’aquestes dues besants, acadèmica i artística, de la mà d’una important labor amb el mitja audiovisual

Va comissariar l’exposició Eolssigu! Els sons de Corea i coordinació general del projecte per el Museu de la Música de Barcelona (2015-2018). Va incloure: exposició, tallers, cicle de concerts, cicle de films, simposi, materials audiovisual, edició llibre, contacte amb institucions de Corea.



Docència

Curti compta amb una experiència docent de trenta anys que inclou tant ensenyament col·lectiu teòric com ara aspectes instrumentals i de pràctica musical a Amèrica del Nord i del Sud, diversos països d’Europa i el Japó a Universitats com ara les de Durham i SOAS al Regne Unit, Amsterdam a Holanda, Viena i Graz a Austria, UAB, UB, Oberta de Catalunya, Blanquerna a Barcelona, de Valladolid i de Salamanca a Espanya, de tres de Febrero i de Buenos Aires a Argentina i Tokyo College of Music al Japó.