Publicat el 2 de juny de 2022

Comparteix a:

L’univers sonor de Radiohead en un concert dirigit per Lucia fumero

Lucia Fumero Esmuc

La pianista i cantant Lucia Fumero, estudiant de l’ESMUC.

Grans Conjunts: L’univers sonor de Radiohead (Ensemble Instrumental de l’ESMUC).

Dissabte 4 de juny de 2022 a les 19.30 h. Sala 1 de L’Auditori (Barcelona).

L’univers sonor de Radiohead en un concert del cicle Grans Conjunts de Primavera, sota la direcció de Lucía Fumero

Les noves creacions musicals, sorgides a a partir de la recepció i influència del conjunt britànic Radiohead, són el leitmotiv del projecte que l’Ensemble Instrumental de l’ESMUC presentarà, el proper dissabte 4 de juny, a la Sala 1 de L’Auditori de Barcelona. Aquest concert és la reanudació del cicle de Grans Conjunts, iniciat el passat 12 de maig amb el concert de la Big Band i els dies 13, 15 i 16 de maig amb el projecte de La Bottega d’Opera que va oferir Il filosofo di Campagna de Baldassare Galuppi en diferents espais de la ciutat.

Sota la direcció de Lucia Fumero, l’Ensemble Instrumental de l’ESMUC oferirà, en primer lloc, l’obra Radiorewrite (2012) d’Steve Reich i, en segon lloc, de la mateixa Lucia Fumero. Aquesta, acompanyada d’un conjunt instrumental format per Nico Roig, Juan Rodríguez Berbín i Martín Léiton, interpretarà temes de Radiohead amb arranjaments d’ella mateixa, així com també temes propis inspirats en sonoritats o temes més específics del mateix conjunt. Com ella mateixa explica, «Radiohead per a mi ha sigut sempre una inspiració que m’ha acompanyat des de l’adolescència, no només per les seves cançons increïbles sinó també per la seva forma de transmetre la musica i els seus infinits paisatges sonors».

Steve Reich on “Radio Rewrite”.

A partir d’aquest relat, Fumero ha decidit combinar en un mateix concert les seves obres pròpies amb la de Reich, comptant amb el suport de l’Ensemble Instrumental de l’ESMUC, un dels conjunts estables de l’Escola Superior de Música de Catalunya nascut amb la voluntat d’ampliar el coneixement musical dels estudiants aprofundint en l’estudi de les obres dels compositors més representatius del segle XX, així com de les tendències musicals més actuals. L’alumnat, així, treballa el llenguatge i les tècniques instrumentals del repertori i, sovint, participen del procés creatiu de les obres col·laborant directament amb els compositors com és el cas.

Lucia Fumero és pianista i cantant nascuda a Barcelona, d’arrels argentines i suïsses. Va començar a estudiar música clàssica al Conservatori Municipal de Barcelona, on es va titular amb el Grau Professional de Música el 2010. Després va viatjar a Holanda per continuar estudiant i treballant. Allà, a la Universitat de Música de Rotterdam, va cursar un grau superior de música moderna especialitzada en músiques llatines. En l’actualitat està curasant el seu darrer any a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) dins l’especialitat de piano jazz. Ha participat com a intèrpret a moltes formacions diverses, d’estils diferents, i acaba de publicar el seu primer disc amb música original. Col·labora sovint amb la nova generació de músics de Barcelona com ara Rita Payés, Nico Roig, Pol Batller o Martín Meléndez, entre d’altres.

L’entrada és gratuïta amb inscripció prèvia.

Programa de mà

Steve Reich (1936): Radiorewrite (2012)

I. Fast
II. Slow
III. Fast
IV. Slow
V. Fast


Ensemble instrumental de l’ESMUC

Amanda Camacho, violí
David Scola, violí
Maria Cabús, viola
Carla Artigau, violoncel
Andrea Rozas, flauta travessera
Antón Seijas, clarinet
Carlos Gálvez, baix elèctric
Álvaro Ayuso, percussió
Íñigo Dúcar, percussió
Silvia De Teresa, piano
Eugenia Noguera, piano

Direcció: Lucia Fumero

Lucia Fumero: Composicions a partir de Radiohead

Nico Roig, sintetitzador, guitarres, sàmplers i veu
Juan Rodríguez Berbín, bateria
Martín Leiton, contrabaix, leona, sintetitzador
Lucia Fumero, sintetitzador, can i direcció musical

Notes al programa

Inspirat en dos temes del grup de rock britànic Radiohead, Steve Reich va compondre Radio Rewrite el 2012. Es tractava del primer cop que el guanyador del premi Pulitzer, Reich, escrivia material pertanyent de la tradició pop rock occidental. Steve Reich (Nova York, 1936) és un compositor conegut per formar part del corrent de música minimalista, juntament amb altres com John Cage, La Monte Young, Terry Riley i Philip Glass. La música minimalista es caracteritza per l’ús d’una pulsació regular y la repetició de frases musicals en petites unitats com figures, motius i cèl·lules, que evolucionen lentament donant una aparença estàtica. Tanmateix, molts critiquen que el terme “minimalista” no descriu correctament la música d’aquest gènere musical ja que les peces poden ser llargues i requerir un gran número de músics i una orquestració complexa. El terme també connota inferioritat a la música “normal”, com si demanés menys esforç, per això alguns compositors, com Philip Glass, prefereixen “música sense intenció” o “música d’estructura repetitiva”.

Radiohead és una banda formada a mitjans dels 1980. Reich els va conèixer en un festival de música a Polònia l’any 2011 i en va quedar impressionat. Les dues cançons que més memorables li van semblar foren Everything in its right place i Jigsaw falling into place, en les quals es basa Radio Rewrite. Reich descriu la primera com «molt rica…molt simple i complexa a la vegada», «és rock de tres acords però no ho és, és molt inusual». Pel que fa a la segona cançó, Reich diu que «té un moviment harmònic elaborat». Trobava que utilitzar aquest material era «exhilarant, energitzant».

Radio Rewrite està escrita originalment per a flauta, clarinet, quartet de corda, dos pianos, dos vibràfons i un baix elèctric. Dura uns 19 minuts i consta de 5 moviments, alternant tempos ràpids i lents. Els tres moviments ràpids (1r, 3r, 5è) provenen de Jigsaw, i els dos lents (2n, 4t) de Everything. La influència d’aquestes cançons es nota especialment en la repetició de la progressió dels tres acords de Everything, i en la utilització d’una melodia breu de Jigsaw en els moviments ràpids, sobretot en les frases del clarinet a l’últim moviment. De totes maneres, diversos crítics opinen que l’obra de Reich té una complexitat rítmica que va més enllà de les cançons originals.

El concert continuarà amb més creacions de la Lucia Fumero a partir de diferents cançons de Radiohead. Tall com explica ella mateixa, «és la meva visió musical del que radiohead m’ha donat, tocarem temes seus amb arranjaments meus i alguns temes meus que he composat inspirada en sonoritats o temes més específics de la banda». I hi afegeix: «Radiohead per a mi ha estat sempre una inspiració que m’ha acompanyat des de l’adolescència, no només per les seves cançons increïbles sinó també per la seva forma de transmetre la musica i els seus infinits paisatges sonors. Tenen una visió molt àmplia i la seva discografia és molt eclèctica, i gràcies a ells puc veure que és possible no tenir límits quan es tracta de fer música. No pensar en estils, sinó en fotografies de moments, passar per la música com es passa per la vida: canviant i aprenent».

Diana Valls, estudiant de Musicologia.