Publicat el 14 de juliol de 2025

Comparteix a:

L’ESMUC participa en el projecte OncoAthletes per millorar la qualitat de vida de pacients oncològics

Equip Radioterapia I Inefc Lleida

Equip de radioteràpia i INEFC Lleida.

L’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) és una de les institucions col·laboradores del projecte OncoAthletes, una iniciativa liderada per l’Institut Català de la Salut que té com a objectiu millorar la qualitat de vida dels pacients amb càncer de pròstata mitjançant un enfocament interdisciplinari que combina exercici físic i música.


La interdisciplinarietat de la proposta reuneix un programa d’exercici físic personalitzat, i un àmbit musical amb llistes de reproducció específica per a cada pacient. La iniciativa és un projecte de col·laboració coordinat pel Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, i compta amb la participació de l’INEFC Lleida, a més d’altres institucions com l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida i l’ESMUC, entre d’altres.

El projecte, liderat per la doctora Marta Bonet, premiada per la seva proposta d’integrar exercici físic i tecnologia en el tractament del càncer de pròstata metastàtic hormono sensible, ha obtingut una beca competitiva de la farmacèutica Bayer, destinada al desenvolupament de propostes innovadores per a la millora de la qualitat de vida dels pacients. Amb un finançament inicial de 17.000 euros, la iniciativa arrenca amb l’objectiu de consolidar una col·laboració sòlida i donar-li continuïtat a través d’activitats acadèmiques, de recerca i de transferència de coneixement. També compta amb una beca de col·laboració per a la recerca del Ministeri d’Educació, Formació Professional i Esports.

Col·laboració de l’ESMUC

La col·laboració de l’ESMUC amb el projecte es vehicula a través de la doctora Marta Bonet, cantant, oncòloga i graduada del Màster de Musicoteràpia de l’Escola. Bonet va tenir la idea d’unificar els diferents àmbits que agrupa el projecte: medicina, esport i música. A més de la importància d’introduir l’exercici físic pautat per a la millora de cada malalt, el projecte preveu el suport de l’ESMUC per introduir la música com a un element motivador per a cadascú dels pacients.

Des de l’àmbit de la Musicoteràpia, segons explica la coordinadora del Màster i subdirectora general de planificació i ordenació acadèmica, Melissa Mercadal, cada pacient, tindrà una pauta terapèutica concreta que s’acompanyarà d’una música específica.  Estudiants del màster crearan llistes de reproducció musical específiques per a cada perfil de malalt i es publicaran a Sportify o altres aplicacions similars.

Segons Mercadal, la importància d’aquest projecte conjunt recau en la col·laboració interdisciplinària que aglutina. “Cadascuna de les parts aporta la seva experiència i expertesa per combinar les diferents disciplines en un objectiu comú, en benefici dels malalts i de la societat”, afirma.

L’àmbit mèdic

Els pacients amb càncer de pròstata, que participen en el projecte, reben una prescripció dels seus metges per seguir un programa d’exercici físic individualitzat (PEFI), dissenyat per la professora de l’INEFC Judith Arbós (del campus Pirineus) i Sebastià Mas (del campus Lleida), amb la supervisió de la metgessa oncòloga radioteràpica Marta Bonet, que recull experiències exitoses dutes a terme en el territori, com el Programa EUPAP i el centre de medicina esportiva Vitalsport.

El càncer de pròstata és el tumor més comú entre els homes a Espanya i la tercera causa de mort per càncer masculina. La detecció precoç i un enfocament integral són claus per millorar-ne el pronòstic.

Més informació