Publicat el 5 de maig de 2023

Comparteix a:

La Càtedra Pau Casals beca un projecte de recerca de l’ESMUC

Catedra Pau Casals

El Grup de Recerca en Estudis Culturals i Musicals (GRECUM) de l’Escola Superior de Música de Catalunya és un dels dos projectes becats per la Càtedra Pau Casals. El projecte, presentat conjuntament per la Dra. Anna Costal i el Dr. Albert Fontelles, planteja la catalogació de les sis sardanes compostes per Casals entre 1908 i 1960 com una primera aproximació al seu llegat compositiu.


El projecte presentat conjuntament per Anna Costal i Albert Fontelles es titula “De Festívola al Preludi d’El Pessebre. Una primera aproximació al catàleg d’obra musical de Pau Casals a partir de les seves sardanes”. Cal destacar que el projecte també pretén promocionar aquesta part del catàleg de l’obra musical de Pau Casals als intèrprets i personal investigador per tal “que pugui ser més interpretada i divulgada”.

Anna Costal és musicòloga i professora a l’ESMUC. Es va llicenciar en Història i Ciències de la Música a la Universitat Autònoma de Barcelona el 2004, i es va doctorar a la mateixa universitat amb una tesi sobre Pep Ventura que va merèixer el reconeixement de premi extraordinari el 2014. És professora a l’ESMUC des del 2010 i actualment també és coordinadora del Màster en Recerca Musical i del Grup de Recerca en Estudis Culturals i Musicals. 

Anna Costal

Albert Fontelles és músic, doctor en Musicologia, intèrpret de flauta travessera i flabiol.  En l’actualitat, és professor de l’EESA/Conservatori Professional de Dansa de l’Institut del Teatre i de la Universitat de Vic. És graduat de l’ESMUC on també ha impartit docència, i també a l’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle, Conservatori dels Pirineus, Fundació Jesuïtes.

L’altre projecte becat es realitzarà com a treball associat a la tesi doctoral “La liberté artístique: un droit cultural en quête de reconnaissance” que Laurence Cuny està realitzant a la Càtedra UNESCO en diversitat de les expressions culturals de la Université Laval (Quebec, Canadà) i a la Université Paris 1 Sorbonne. La recerca es planteja investigar els mecanismes de protecció per als músics des del 1939, identificar el actors implicats, les seves motivacions i el paper de les Nacions Unides, així com examinar les xarxes de solidaritat per als músics a l’època de l’exili de Pau Casals.

Càtedra Pau Casals

La Càtedra Pau Casals, un projecte en conveni entre la Fundació Pau Casals i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), va obrir el passat gener una primera convocatòria de beques de recerca amb l’objectiu d’impulsar la investigació i el coneixement sobre el llegat musical i humanístic de Casals.

La convocatòria, oberta a estudiants i investigadors/es de tot el món, ha rebut un total de 51 propostes.  Des de projectes musicològics sobre el llegat de Casals fins a projectes sobre el paper de la música en la prevenció de conflictes, passant per estudis sobre la construcció de la pau. D’aquestes 51 propostes, 11 són provinents d’universitats i centres d’investigació catalans, 31 de centres de la resta de l’Estat i 8 són d’àmbit internacional.

La Càtedra , en col·laboració amb la Sociedad de Gestión de Artistas Intérpretes o Ejecutantes de España (AIE),  ofereix una dotació econòmica de 2.000 € a cada un dels projectes becats, així com suport i acompanyament d’una comissió d’experts i accés al fons documental de Pau Casals, ubicat a l’Arxiu Nacional de Catalunya, entre altres contraprestacions.

La comissió de selecció, formada per Joan Fuster-Sobrepere, Bernard Meillat, Marc Gil, Núria Ballester, Pepe Reche i Alfons Martinell, ha destacat la qualitat, l’excel·lència i l’interès de les propostes presentades.

Més informació