José Ortiz de Zárate Alufre (València, 04/11/1886-Barcelona, 14/04/1959)

  • Biografia

Director d’orquestra, pianista i compositor. Va conrear especialment la sarsuela i la música popular. Molt actiu i implicat en la xarxa social i musical de la seva època.

Va viatjar per Espanya al capdavant d’orquestres i de diverses agrupacions de músics instrumentistes i cantants com la Compañía Calvo de Rojas, la de los Hermanos Velasco o la Grande Compañía Lírica Española. Entre els anys 1918 i 1929 va viatjar a Cuba i a Mèxic on realitzà diversos concerts i fou molt reconegut.

Com a compositor, a més d’escriure obra pròpia va arranjar, instrumentar i fer reduccions d’obres d’altres autors com Jacinto Guerrero, Ramon Ferrés i Pablo Sorozábal.

Durant la Guerra Civil (1936-1939) i la postguerra no es va voler declarar militant de cap partit polític i, per tant, va ser considerat enemic del règim i marginat i apartat del món professional. Per sobreviure escrivia música que signaven altres compositors amics.

  • Inventari

El fons aplega pràcticament tot el seu llegat conservat pel seu únic fill. Hi podem trobar partitures impreses i manuscrites compostes per Ortiz de Zárate i per altres compositors de l’època, llibrets, llibres, programes de mà, documentació familiar i personal, correspondència, cartells, retalls de premsa i nombrosos retrats familiars.

Des de l’any 2005 forma part de les col·leccions de la Biblioteca l’Esmuc. Pot consultar-se la descripció general del fons a través del catàleg de la Biblioteca: http://catalegclassicbeg.cultura.gencat.cat/record=b1515972~S70*cat.

La descripció detallada de tots els documents es pot consultar a l’inventari: